Doncs si, la Crisi no afecta a tothom per igual a Europa. Hi ha algunes excepcions i per il·lustrar aquest post n’he escollit dues de ben diferents.
Veiem en primer lloc l’Estat de la Ciutat del Vaticà. Des de 1929 que en virtut del Tractat de Letran, que esdevé un Estat sobirà. Amb una superfície de 0,439 Km2 i uns 800 habitants, és l’Estat, més petit del món.
Altres peculiaritats d’aquest Estat són la seva llengua, el Llatí i la forma de govern, una Monarquia absoluta.
La notícia és que acaben de fer públics els comptes de 2010. Doncs resulta que han tancat amb uns beneficis d’uns 21 milions d’Euros.
Ja veiem com el país del Papa se’n surt sense haver d’emetre bons patriòtics, ni acudir al Banc Mundial o al FMI, ni tan sols i com diu la cançó sense haver de “Knock-knock-knockin’ on heaven’s door”.
Segons han declarat, els beneficis han estat propiciats per un bon any dels Museus Vaticans.
Ja veurem però que hi ha altres fonts de finançament, tals com:
- El Banc del Vaticà va fer donació al Papa de 55 milions d’Euros per a les seves activitats religioses.
- També hi aporten la seva part les Conferències Episcopals, que per a 2010 va ser de 18,60 milions d’Euros.
- I també hi ha el que es coneix com L’Òbol de Sant Pere (se que us extasiarà).
- I què és això? Doncs és una col·lecta anual que es fa a tot el món per al manteniment dela SantaSeui les caritats del Papa. El resultat de l’Òbol de l’any passat és de + 41,16 milions d’Euros. És com allò de la creueta a la nostra declaració de la renda però en pla Global.
Veiem ara el cas de Porsche. Les vendes d’aquesta mítica empresa automobilística també sortegen de manera sorprenent la Crisi. En el primer semestre de 2011, han venut 60.659 unitats, que significa un 36,8% més que en idèntic període de 2010.
La fàbrica de Stuttgart ha declarat que les vendes han estat per sobre del que la pròpia companyia esperava.
Mentre veiem que altres marques de vehicles de perfil mitjà van a la baixa i es tanquen línies de producció i fàbriques senceres, Porsche ven molt més que en el 2010.
Els models més venuts són el Cayenne (que segons el model va des dels 66.000 als 135.000 Euros) i el Panamera (que va des dels 87.000 als 188.000 Euros).
Què passa aquí?
El Vaticà, un Estat sense petroli, sense industries, ramaderia, pesca, sense jaciments de metalls rars o de gas natural, sense mines de diamants, d’or o de plata (si no tenim en compte el que hi ha ala Santa Seu, és clar), hauria d’estar ja Rescatat.
Senyora Salgado, cap on tirem? A qui mirem? Perquè així no podem seguir, això és un “sin vivir”. Cada dia expectants del diferencial amb el bo alemany, seguint els vaivens erràtics de la borsa, esperant el resultat de les proves d’estres que s’han fet a caixes i bancs, pendents de que Grècia pugui retornar o no el que deu. Això no és vida.
Si algú s’apunta a l’opció Porsche, que ho expliqui! Jo aposto per l’opció Vaticana.
- Museus i Esglésies en tenim arreu, més que al Vaticà.
- Art urbà també, més que al Vaticà.
- Monestirs, Cures i Monges, també en tenim més que al Vaticà.
- Òbol de Sant Pere, podríem fer un mix entre Hisenda i Rouco.
- Bancs i Caixes, en tenim tants que el fusionem.
Crec que podem intentar-ho.
Jo ja m’he comprat un alçacolls per anar-me acostumant.
Aneu perdent el temps, aneu!
Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com
El Vaticà és com la Banca en el món del joc (i en l’altre també), que passi el que passi sempre guanya.
Necessitem un estat propi ja, si el Vaticà se’n surt amb 0,439 Km2 i uns 800 habitants, imagineu-vos com ens en podem sortir nosaltres. Mentrestant l’estat espanyol, aquest estat que financem i que no ens estima, s’enfonsa, i ens arrossegarà a tots si no en sortim abans…
Seguim amb governs que o no fan res quant al tema Nacional de Catalunya o que hi volen arribar (si és que volen), amb tantes estacions que em temo que el recorregut serà poc menys que etern.
Pel que fa al Vaticà, què dir? En saben molt.
El Vaticà pràcticament no t’he despeses…
No hos podeu imaginar la quantitat de gent que va per allà cada dia. Reben donacions, herències… Tot són donacions de tot el món.
Si Catalunya fos un estat propi, espero que en sortíssim amb més de 21 milions de benefici, no fotem!!
Doncs, ara que el Vaticà té tants diners i l’estat espanyol, en canvi, està en crisi, potser seria el moment de revisar el concordat que el vaticà té amb l’estat espanyol, que obliga a aquest darrer a subvencionar amb diner públic de tots, catòlics i no catòlics, les despeses de l’Església catòlica.
És ben curiós que fins i tot amb diversos períodes de mandat Socialistes, aquest tema s’ha tocat poc.
L’Estat espanyol no vol entrar a fons en aquest tema, serà perquè tem a la dreta o perquè pensa que encara hi ha una part important de la població que dona suport a aquest acord.
A curt termini no veig que això que proposes es pugui dur a terme.
Hola Jan, benvingut,
Com dius, el Vaticà funciona com un Estat Temàtic. Tot gira al voltant de la religió, la política i el turisme.
Hi estat una vegada, i és tla i com dius, com una botiga gegant.
Penso que Catalunya se’n sortiria millor que el vaticà, no en tinc cap dubte. Ara bé caldria negociar, amb molta intel•ligència i molt de rigor, entre les condicions de la independència, quina part del Deute Públic espanyol ens voldrien fer pagar.