Aire condicionat i sostenibilitat

Aire condicionat salut i sostenibilitat

Recomanacions per fer un ús més sostenible dels aparells d’aire condicionat:

A) .- Quan la temperatura exterior NO SUPERA els 27ºC / 28ºC, podem crear un clima de confort a casa nostra prescindint de l’aire condicionat:

 • Vestint-nos amb roba adequada, fresca, lleugera i de colors clars. El cotó és un dels millors aliats per a les calors estiuenques.
 • Jugant amb els porticons, les persianes, les cortines i els tendals per deixar l’estança ombrívola; reduint la llum rebaixem la temperatura ambient.
 • Optant pels vidres polaritzats, o pel·lícules reflectores, per a les finestres, que redueixen la transmissió de calor i deixen passar la llum necessària.
 • Instal·lant doble vidre a les finestres estalviarem fins un 25% d’energia i reduirem la contaminació acústica. Bona part de les fuites de fresca, o de calor, es produeixen pels vidres de finestres i balcons.
 • Generant circulació d’aire amb les finestres i els balcons lleugerament oberts i les portes de les cambres obertes es refrescarà l’ambient.
 • Ajudant-nos amb un ventall, un enginy generador de frescor portàtil i molt seductor.
 • Utilitzant ventiladors, l’aire en moviment ens proporciona una sensació de frescor de fins a 5ºC. A més a més, el consum és molt inferior al d’un aparell d’aire condicionat.
 • Els aparells d’aire condicionat, pel consum energètic i per la contaminació ambiental que generen (emeten gasos residuals que afecten la capa d’ozó i el canvi climàtic) ens interessa emprar-los com a darrer recurs.

B).- Quan la temperatura exterior SUPERA els 27/28ºC, si decidim emprar el climatitzador per crear una temperatura de confort, els experts ens recomanen emprar-lo amb seny i ens aconsellen:

 • Ventilar les estances de manera controlada per evitar l’escalfament innecessari de l’ambient a primeres hores del matí o de la nit, quan l’aire és fresc i amb els climatitzadors apagats.
 • Tancar les finestres per mantenir la temperatura de confort constant. Si l’habitació està ben aïllada, no perdrem el fred generat, mantindrem la temperatura desitjada i l’aparell no haurà de treballar tant.
 • Netejar dues vegades a l’any els filtres dels aparells d’aire condicionat farà que el funcionament sigui més eficient i evitarem la proliferació i distribució dels gèrmens que solen viure als filtres.
 • Programar l’engegada automàtica uns minuts abans de l’hora d’arribar a casa, en lloc de deixar-lo encès tot el dia, representa un gran estalvi econòmic i energètic. Optar per programar l’apagada automàtica una hora després d’anar a dormir és també l’opció més recomanable.
 • Pel que fa a la regulació de la temperatura, els experts recomanen fixar-la en 24ºC-26ºC a l’estiu i 19ºC/20ºC a l’hivern, ja que representen les temperatures de confort estacionals. La temperatura a casa no ha de ser molt diferent a la que ens trobarem al carrer. Els nostre organisme s’adapta a la temperatura ambient, com menys diferents siguin les temperatures, més fàcil li ho farem i ens estalviarem refredats.
 • Recordem que aconseguir refrescar 1 grau més representa un consum addicional del 5% al 10%.

Aplicant aquestes estratègies guanyarem salut, confort, diners i sostenibilitat.

Sophia Blasco Castell

Articles relacionats i fonts d’informació utilitzades per realitzar l’article:
Com refrescar-nos a l’estiu
Com prevenir les faringitis estiuenques
Consells per estalviar energia a l’estiu
Preguntas frecuentes sobre aire acondicionado

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Arxivat a Ciència i Tecnologia
8 comments on “Aire condicionat i sostenibilitat
 1. Oriol López ha dit:

  Una mostra de com es pot estar fresc i alhora estalviar energia.

 2. yeagov ha dit:

  Bons consells. Gràcies.
  No tinc aire condicionat a casa ni tampoc el vull.
  Fa uns mesos vaig escriure un article sobre els aparells d’aire condicionat, criticava que molts dels aparells d’aire condicionat expulsen l’aigua directament al carrer perquè els propietaris no posen un tub i una ampolla. El meu veí té l’aire condicionat instal·lat de manera que quan l’engega aquesta aigua cau damunt de la roba estesa.

 3. […] d’informació utilitzades: Com refrescar-nos a l’estiu Aire condicionat i sostenibilitat Com prevenir les faringitis estiuenques L’aire condicionat ha multiplicat les faringitis […]

 4. […] Articles relacionats i fonts d’informació utilitzades per realitzar l’article: Com refrescar-nos a l’estiu L’aire condicionat ha multiplicat les faringitis d’estiu Aire condicionat i sostenibilitat […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: