BCN = #OpenScience + #OpenAccess

La visita a Barcelona de Michael Nielsen, impulsor del concepte open science, juntament amb el reconeixement europeu de les bones praxis de la Universitat de Barcelona (UB) en matèria d’open access, són dues notícies que posicionen la nostra ciutat com a capdavantera de la marca open en l’àmbit de la recerca científica.

Open science

Imatge: open-your-innovation.com

Dilluns a la tarda m’arribava, a través de la hiperactiva i i-m-p-r-e-s-c-i-n-d-i-b-l-e llista de distribució de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, informació sobre la conferència que Michael Nielsen impartirà dimecres de la setmana vinent a les 19 h a la sala Prat de la Riba de l’IEC, a Barcelona.

Michael Nielsen és un físic australià (tot i que resideix al Canadà), doctor des de l’any 1998 i coautor d’un conegut llibre sobre computació quàntica (Quantum computation and quantum information). L’any 2007 va decidir abandonar el seu camp de recerca per centrar-se en el desenvolupament de noves eines col·laboratives destinades a la publicació i la difusió de la recerca científica. Nielsen és membre del grup de treball sobre dades obertes en l’àmbit científic de l’Open Knowledge Foundation. Aquesta tardor es publicarà el seu nou llibre Reinventing Discovery: The New Era of Networked Science (Princeton University Press).

Si voleu aprofundir sobre la figura i l’obra de Nielsen, us recomano el seu bloc, la lectura de l’article The future of Science i el vídeo que trobareu al final d’aquest article, on Nielsen demostra les seves grans qualitats com a divulgador del concepte ciència oberta.

També és notícia la UB, perquè recentment una nota de premsa de la universitat es feia ressò que una guia, destinada a potenciar l’accés obert a les universitats, esmentava com a exemple de bona praxis els ajuts per publicar en accés obert que ofereix la UB. La guia,  editada per la Lliga Europea d’Universitats de Recerca (LERU) i de la qual ja vam parlar en aquesta anotació, també proposa potenciar polítiques d’accés obert en la línia del document Política d’accés obert a la Universitat de Barcelona que la UB va aprovar el 7 de juny passat (com ara el dipósit d’una còpia electrònica de les publicacions acadèmiques al repositori institucional de la universitat o la recomanació de publicar en revistes d’accés obert sempre que sigui possible).

Finalment, una darrera recomanació: l’article Cómo comunicar y diseminar información científica en Internet para obtener mayor visibilidad e impacto, que m’ha arribat via el bloc EC3noticias & Bibliometría en la Web i que, a banda d’explicar eines 2.0 adreçades a fer divulgació científica, té un apartat que tracta sobre open access molt interessant (i que, per exemple, explica de manera molt pedagògica la diferència entre les rutes daurada i verda de la iniciativa de Budapest).

Anotacions relacionades:

Open access, accés obert a la recerca científica

Open Data, dades obertes per a la ciutadania

El crowdsourcing i el futur de la recerca

Xavier Lasauca i Cisa

Bloc L’ase quàntic

 

(T’agrada el bloc L’ase quàntic? Aquest bloc participa en els Premis Blocs Catalunya 2011, i encara ets a temps de votar-lo! Gràcies pel teu suport! :-)  )


Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “BCN = #OpenScience + #OpenAccess
  1. Oriol López ha dit:

    Si el coneixement es comparteix, es multiplica. Tan de bo aquesta iniciativa tingui l’èxit que es mereix.

  2. […] BCN = #OpenScience + #OpenAccess […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: