Altres aplicacions per la biomassa: Bioplàstics.

La biomassa es pot transformar en bio plàstics. Apart d’incinerar la biomassa per combustió, podem donar-li altres aprofitaments més rendibles com són els bio plàstics. Per exemple: a partir de la cel·lulosa i el midó obtenim el polímer PLA (Acid polilàctic). A continuació el següent vídeo us ensenya a fabricar bioplàstic a casa a partir de midó, aigua, glicerina i vinagre.

Fins fa relativament poc, tots els plàstics provenien de derivats del petroli amb diversos additius com els falatos obtenint entre altres: polietilè, poliestirè, PVC i poliester.

Els primers bio plàstics que es van produir va ésser el 1926 als laboratoris Pasteur a Franca. En els darrers anys, s’està experimentant en noves alternatives al petroli tant per l’augment de preu, com per la disminució de les reserves mundials. El plàstic forma part de les nostres vides a diari, en tot tipus d’articles. Per tant, és molt important reduir el consum de plàstic en els embolcalls de un sol ús, els quals només serveixen per empaquetar i que tan punt desemboliquem l’article que hi va dins va directe a les deixalles que podem reciclar o no, una gran part queden en el nostre entorn contaminant la terra i els oceans degut a la fragmentació en minúscules parts que poden ser digerides fins i tot per el plàncton passant a la cadena alimentaria de la fauna marina i un cop els peixos són pescats a l’alimentació humana.

Alguns plàstics tenen una vida de 400 anys abans de degradar-se totalment, el qual suposa una contaminació dia a dia que passa, que s’acumula a la terra i el mar. Si els incinerem passen a formar part de l’atmosfera en forma de CO2 que és desprèn en el procés de combustió i altres contaminants. El millor dels casos es apilar-los en abocadors, però si no reduïm el seu ús innecessari, abocar-los provoca la creació de grans muntanyes de me….. Però,en el fons, els abocadors són les mines del futur, caldrà fer el procés invers i anar a buscar-los per tornar a fer petroli. Al Japó, ja comercialitzen una maquina que hi poses bosses de plàstic i produeix un oli que és petroli.

La biomassa forestal és un producte del qual podem produir cel.lulosa per la fabricació de bioplàstic d’una manera més sostenible que la producció de bioplàstic a partir del midó de blat de moro o patates, productes que són millor emprar en l’alimentació animal i humana. Especialment, en l’actual població mundial creixent de persones al planeta i la disminució progressiva cada any de terra apta per l’agricultura.

Algunes recomanacions per reduir el consum de plàstic agafeu el cabàs, el cistell, la bossa o el carro. Triar productes amb només un embolcall i si es possible que no sigui de plàstic. Triem el vidre com a primer embolcall, ja que el vidre és 100% reciclable i reutilitzable per rentat múltiples vegades estalviant gran quantitat d’energia, si no queda altre remei que utilitzar plàstic buscar productes fabricats amb bioplàstic. Si tots en hi posem aconseguirem la utopia del residu zero.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “Altres aplicacions per la biomassa: Bioplàstics.
  1. Oriol López ha dit:

    Com s’explica a l’article, els bioplàstics poden ser un últim recurs, però sempre és molt millor: reduir, reutilitzar i reciclar.

  2. elisballeste ha dit:

    També s’utilitza bacteris per a produir bioplàstics. Algunes espècies bacterianes utilitzen carbohidrats (que poden venir de residus d’indústries alimentàries, per exemple) i els acumulen al seu interior en forma de polihidroxibutirat (PHB). Extreure el PHB dels bacteris és un procés molt fàcil i s’obté un plàstic biodegradable.

  3. Jaume ha dit:

    El vidre és molt reciclable, si, però a costa de gastar cada vegada molta energia. És ecològic això?

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: