De Catalunya a Hollywood?

“Pa Negre” ha estat preseleccionada per representar Espanya als Oscar de Hollywood. Juntament amb ella hi ha també els films “La piel que habito”, de Pedro Almodóvar, i “La voz dormida”, de Benito Zambrano. És veritat que encara no hi ha res assegurat, i que, possiblement, “Pa Negre” no arribi a Hollywood. No he vist les altres dues pel·lícules, tot i que m’han arribat molt bones crítiques de la de l’Almodóvar. Però sí que he pogut veure “Pa Negre”, i per a tots aquells que encara no hagin tingut l’oportunitat, els animo a plantar-se davant la pantalla de televisió i veure-la atentament. És una pel·lícula excepcional, amb una brillant interpretació de Francesc Colomer i Marina Comas, dos joves osonencs. És una nova visió de la dura postguerra, però aquest cop vista des dels ulls d’un nen. Els més petits també van patir la crueltat de la guerra i les seves conseqüències, i “Pa Negre” n’és una gran demostració.  És un film dur, però realista.

Amb tot, és una producció amb alt component osonenc. Basada en l’obra d’Emili Teixidor, de Roda de Ter, rodada a Manlleu i Tavertet, i amb els protagonistes de Vic i Torelló. Per mi, centellenca i osonenca de tota la vida, cal dir que és un orgull veure que aquesta pel·lícula tan propera a mi ha arribat tan lluny. Si “Pa Negre” pogués arribar als Oscar – i ja no dic guanyar-lo – seria tot un honor per Osona i Catalunya. Així, el món podria conèixer una mica més la Guerra Civil Espanyola i, concretament, com aquesta va afectar a terres catalanes. És una producció feta aquí, una producció petita. Després del gran triomf als premis Goya d’enguany, esperem que el film pugui fer un gran pas, travessar l’oceà, i plantar-se al centre mundial del cinema.

Xènia Santigosa Jurada

http://espaicultural.blogspot.com
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “De Catalunya a Hollywood?
  1. yeagov ha dit:

    Si quan Pa negre va convertir-se en la gran guanyadora dels Goya la premsa de Madrid va agafar un emprenyament monumental m’agradaria veure que passaria si una pel·lícula en llengua catalana guanyés l’Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera, crec que a Madrid es produiria una implosió, desapareixeria del mapa degut a un estrany efecte físic iniciat dins de la caverna.

  2. Oriol López ha dit:

    No crec que la deixin arribar als Oscar, amb la mania que ens tenen a Espanya. Altra cosa seria si tinguéssim estat propi, llavors la podríem presentar en representació de Catalunya.

  3. yeagov ha dit:

    Jo també sospito que Espanya no deixarà que la representi una pel·lícula en llengua catalana.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: