El viatge de l’heroi

Estic segur que moltes vegades heu tingut la sensació que les pel·lícules americanes repeteixen exactament els mateixos ingredients. Darrera de velles fórmules s’amaguen en la majoria dels casos la disminució dels riscos comercials fent servir esquemes argumentals, temes i personatges que, en un grau molt alt, són acceptats per la majoria d’espectadors. Al final, hom no sap si els films els realitzen els cineastes o meravellosos equips de màrqueting que dirigeixen cap a receptes usades fins a l’extenuació la cuina del setè art.

Una d’aquestes fórmules narratives és el que Joseph Campbell (1904-1987) anomena el viatge de l’heroi. Campbell va ser un antropòleg americà, expert en mitologia i en religions. Les seves dues principals obres són “El poder del mite” i “L’heroi de les mil cares”. En elles analitza com l’heroi, en totes les cultures, experimenta a les seves aventures una mena de viatge que divideix en dotze fases:

 1. Món ordinari – El món normal de l’heroi abans que la història comenci. 


 2. La crida a l’aventura – A l’heroi se li presenta un problema, desafiament o aventura. 


 3. Reticència de l’heroi o rebuig de la crida – L’heroi rebutja el desafiament o aventura, principalment per la por al canvi. 


 4. Trobada amb el tutor o ajuda sobrenatural – L’heroi troba un tutor que li fa acceptar la crida i l’informa i entrena per a la seva aventura o desafiament.

 5. Pas del primer llindar – L’heroi abandona el món ordinari per entrar en el món especial o màgic. 


 6. Proves, aliats i enemics – L’heroi s’enfronta a proves, troba aliats i s’enfronta a enemics, de manera que aprèn les regles del món especial. 


 7. Acostament – L’heroi té èxits durant les proves. 


 8. Prova difícil o traumàtica – La crisi més gran de l’aventura, de vida o mort.

 9. Recompensa – L’heroi s’ha enfrontat a la mort, se sobreposa a la seva por i ara guanya una recompensa. 


 10. El camí de tornada – L’heroi ha de tornar al món ordinari. 


 11. Resurrecció de l’heroi – Altra prova on l’heroi s’enfronta a la mort i ha d’usar tot l’après.

 12. Retorn amb l’elixir – L’heroi regressa a casa amb l‘elixir i ho fa servir per ajudar a tots en el món ordinari.

Molts films d’èxit es recolzen en aquest vell esquema argumental: La guerra de les galàxies, Matrix, La saga d’Indiana Jones… No vull que s’interpreti aquest article com una crítica vers aquests films, ni molt menys. Però sóc de la opinió que quan es vol fer un film d’aventures o d’acció el recurs més fàcil és acudir al mite estudiat per l’antropòleg americà. I, a força de veure films que fan servir aquest esquema argumental, tot es torna massa previsible. I, que vols que et digui, a mi m’agraden més els antiherois. A un pessimista de mena com jo li recorden situacions més reals. Per dir-ho en poques paraules: sóc més de Mr. Bean que de Luke Skywalker. Sé que, al final, el nostre subconscient col·lectiu necessita dels herois però, veure al personatge creat pel Rowan Atkinson estressat per la seva darrera malifeta, em reconforta quan em sento tan maldestre com Mr. Bean.

Al següent vídeo (en anglès) pots veure un petit estudi sobre el mite de l’heroi en Matrix i d’aquesta manera, quan el tornis a veure en companyia, pots donar tota una lliçó sobre la relació entre el mite i el cinema contemporani. Potser resulti una mica pedant però… qui sap… tant de bo et serveixi per lligar. Mai se sap.

Àlex Ribes 

http://alexribes.wordpress.com/ 

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “El viatge de l’heroi
 1. Oriol López ha dit:

  Sí, els arguments d’evolució previsible cansen una mica.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: