Traumes Tecnològics

Ahir, un company de la feina va portar un llibre electrònic i li vaig demanar que me l’ensenyés. La veritat és que em va semblar molt interessant.

Aquest post neix amb la idea de fer conya amb el debat que hi ha entre els que defensen el Llibre de paper i els que ho fan pel Llibre electrònic. Podem imaginar que una cosa semblant va ocórrer amb el pas del Pergamí al Llibre.

Us deixo un meravellós vídeo del trauma que podria haver suposat el trànsit del Pergamí al Llibre.

Així i tot i per fomentar el debat, us deixo un recull de factors a favor del llibre

electrònic i uns altres en contra, i en parlem:

A favor:

  • Menor despesa en paper i en tinta.
  • Menor pressió vers els boscos al disminuir el consum de paper.
  • Major comoditat en la portabilitat.
  • Un lector pot acumular molts més llibres dels que et cabrien a la motxilla.
  • Els darrers models incorporen pantalles que no cansen la vista.
  • Ja hi ha models en que la bateria permet llegir un quants milers de pàgines.
  • Els texts es poden enriquí amb enllaços multimèdia.
  • Es poden fer anotacions i comentaris als marges.

 En contra:

  • Els lectors electrònics es convertiran per desús o per canvi per d’altres model més avançats en nous residus que danyaran el medi ambient.
  • Facilitat de còpia, tant legal, com no autoritzada.
  • No tenen el caliu, el tacte i l’olor que un llibre en paper aporta.
  • Les editorials no estan abaixant (a Espanya) els preus al nivell que podrien i això dificulta l’expansió d’aquest recurs.

Sigui com sigui, recordo acalorades discussions sobre les càmeres digitals. Passats uns pocs anys, no hi ha quasi bé ningú que no en tingui una. Els models s’han multiplicat i una multitud de nous dispositius incorporen ja càmera digital.

Penso que els actual lectors de llibres digitals evolucionaran de tal manera que en breu el nombre de llibres digitals venuts superarà als venuts en paper, i que passarà una mica com amb les càmeres digitals.

Per acabar, us deixo un altre vídeo molt bo sobre el Llibre i les seves avantatges, és un vídeo didàctic per a que la seva utilització no es converteixi en un trauma.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
14 comments on “Traumes Tecnològics
  1. yeagov ha dit:

    El cinema havia d’haver acabat amb el teatre i la televisió amb els cinemes, cap de les dues coses ha passat. Sempre hi haurà gent que preferirà llegir un llibre tradicional i tocar les pàgines de paper. Cada nova tecnologia ha estat incorporada a la feina obligant a aprendre coses noves.
    Fa vint-i-cinc anys consideraven aquelles cintes VHS, BETA o 2000 l’hòstia en vers, hem passat pels CDs, els DVDs, ara tenim els BlueRay, pel camí s’han quedat altres tecnologies com el laserdisc – descansi en pau – i ja veurem que apareixerà d’aquí a cinc o deu anys.
    Amb els llibres succeirà el mateix, abans el coneixements s’escrivia sobre papir o pergamí, ara ho fem sobre paper i comencem a usar l’emmagatzemament digital, però els llibres de paper encara són el gruix de la publicació literària.
    Encara no he comprat un Ebook.

  2. Tomàs ha dit:

    Per seguir el que dius, “el vídeo havia de matar l’estel de la radio” segons deia una cançó crec que dels 80′.

    Jo tampoc tinc encara eBook, però no descarto comprar-me’l. Esperaré ja que sembla ara un d’aquells moments en que cada setmana surt un nou tipus de lector i el mercat no s’ha estabilitzat. Hi haurà moltes novetats en aquest camp. Tot just està naixent.

    No crec que hi hagi una substitució sobtada dels llibres de paper pels digitals, però si que aquesta serà progressiva. Potser serà així en part per un tema de costos.

    Durant molt de temps veurem edicions en paper i en format digital de la mateixa obra que sortiran en paral•lel.

  3. yeagov ha dit:

    Si, he aprofitat que la cites per tornar-la a escoltar, és del 79 i la interpretaven els Buggles, recordo l’estètica peculiar d’aquest grup molt de l’estil de l’època del glam rock.
    Espera que passin les dates nadalenques, llavors baixaran de preu.
    Jo tampoc crec que desapareguin els llibres en paper a curt o mig termini.
    Recordaràs que quan van començar a informatitzar-se les empreses anunciaven que desapareixeria el paper, i ja podem veure que ha estat al contrari. Els diaris també temien que el pas al digital acabaria fent desaparèixer les edicions en paper, i no ha estat així.

  4. Tomàs ha dit:

    Segurament tens bona part de raó.

    A més, de vegades una nova tecnologia n’arracona d’altres però a canvi obra portes a noves professions o a nous llocs de treball.

    Jo hi veig futur en això del llibre electrònic. Potser no tinc raó, però hi veig moltes avantatges.

    Pel que fa a la cançó ara fa temps que no l’escolto però mentalment soc capaç de reproduir-la perquè va sonar tant que la tinc gravada al disc dur.

  5. yeagov ha dit:

    No tinc cap dubte que aviat serà normal veure la gent llegint el diari del dia, la revista favorita o un llibre amb l’ebook.
    Ara que ho penso, seria útil pels estudiants tenir tots els llibres necessaris al seu lector i no haver de carregar amb un munt de llibres.
    Jo que estic acostumat a remenar ordinadors i en canvi continuo preferint un llibre de paper a les mans.
    De finals dels 70 recordo aquesta cançó dels Buggles i també “Just an illusion”.

  6. Tomàs ha dit:

    Molt famosa també la nova cançó que recordes. En a mi m’agrada més que no pas la de “video killed the radio star”.

    No havia pensat en el tema dels estudis. Amb una Tablet o un Lector o un estri similar es podrien deixar de banda aquestes horribles i pesades motxilles i carrets que els petits han de carretejar pels carrers.

    És un procés i com a tal anirà cremant etapes, anirà evolucionant en les seves prestacions i anirà guanyant quotes de mercat front el llibre en paper.

    • yeagov ha dit:

      Les utilitats són moltes ja que aquests aparells aniran evolucionant i tot allò que ara hem de carregar en paper ho podrem reduir a dades en una tablet, des de catalegs fins als pesats mostraris que carreguen molts representants.
      Cada vegada és més habitual que un sol dispositiu tingui les funcions per les que abans necessitàvem diversos aparells. Exemples serien les impressores multifunció que fan d’impressora, escàner i fax. Els nostres mòbils serien l’exemple més clar. El meu primer mòbil servia per trucar i enviar SMS, el que tinc ara crec que menys fer el dinar pot fer de tot.

      • Tomàs ha dit:

        Pel que expliques crec que ets un fan dels estris tecnològics.

        Jo també crec que això anirà a més, però abans s’han de donar condicions per a que arribi a “tothom”: preus més baixos dels aparells, preus més baixos dels llibres i una major facilitat en el procés d’adquisició dels llibres.

        Tot el que sigui rebaixar preus i incorporar millores, redundarà en que els lectors puguin arribar a tothom.

        Avui he llegit que S. Jobs havia planejat incorporar un TV en els seus aparells. Això no hi ha qui ho pari.

        • yeagov ha dit:

          Vaig comprar el primer ordinador l’any 1983, un Spectrum 48kb, i el primer mòbil l’any 1997.
          Recordaràs que els primers PCs i MAC costaven un ull de la cara, per comprar un pràcticament t’havies d’entrampar durant un parell d’anys, i ara en canvi tens els ordinadors a preus molt assequibles. Fa vint-i-cinc anys tenir un ordinador costava molt, ara podem comprar un aparell per a cada membre de la família. Tenir una càmera de fotos a la família, vull dir, una càmera una mica decent, era car, ara tots portem una a la butxaca, i no em refereixo només a la que porten pràcticament tots els mòbils ara, em refereixo a una d’aquestes càmeres digitals. Envies els fills a les colònies i inclous en el seu equipatge la càmera.
          Sempre porto la càmera digital al damunt així puc fer fotos si veig alguna cosa al carrer que crec que pot ser notícia i la penjo al 3cat24 o al meu bloc.
          Amb els primers mòbils que eren cars podíem fer poca cosa més que trucar i enviar SMS, amb els d’ara podem a més de trucar i enviar SMS, enviar correus o llegir-los, connectar-nos al twitter i al facebook, fer fotos i vídeos i penjar-los a la nostra web, navegar per Internet, localitzar un lloc amb la funció gps, etc. I els mòbils són ara molt més barats.
          Fa poc he llegit que a l’Índia havien desenvolupat un portàtil que costava 27 euros, crec que pensats per introduir-los a les escoles.
          Si fa uns anys quan parlàvem d’analfabetisme ens referíem a aquelles persones que no sabien llegir ni escriure avui dir hi ha l’analfabetisme tecnològic, és a dir, el d’aquelles persones que es veuen incapaces de dominar les tecnologies que ens envolten.
          A poc a poc anirem veient que amb un sol aparell podrem realitzar totes les coses que abans requerien l’ús de diversos aparells, certament, això no hi haurà qui ho pari. A les nostres feines i a la nostra vida diària hem vist en aquests últims anys com em passat de no tenir quasi cap tecnologia a estar envoltats.

          • Tomàs ha dit:

            Ja em semblava en a mi que erets d’aquelles persones que els encanta tot el tema tecnològic.

            Jo fa una mica més d’un any que vaig decidir obrir un bloc sense saber res de res, i en bona part o vaig fer per no perdre una part del tren tecnològic i no convertir-me en una mena d’analfabet pel que fa a les xarxes socials o similars.

            També tinc facebook però la veritat és que l’utilitzo per poca cosa més que redireccionar els posts que penjo en el meu bloc.

            De vegades si un dissabte o diumenge faig una volta llarga també m’enduc la càmera, però no sempre hi penso. No ho tinc tant interioritzat com tu.

            Espero el dia en que en un sol aparell hi hagi tot el que necessitem i que a més sigui fàcil d’utilitzar.

  7. Oriol López ha dit:

    Jo crec que un factor decisiu per a la implantació del llibre electrònic serà la disponibilitat dels diferents títols en aquest nou format.

    • Tomàs ha dit:

      Certament, una bona, extensa i variada biblioteca ha d’ajudar a la implantació d’aquest nou estri.

      També els preus poden jugar un bon paper.

  8. yeagov ha dit:

    Tomàs: Doncs per fer tan poc temps que t’hi has unit al món digital t’hi mous molt bé.

    Apart del bloc, en realitat blocs, tinc vídeos al youtube, fotos al panoramio i les intervencions que pugui fer en blocs d’altres persones com aquest. Tinc twitter però no facebook, vaig decidir no ficar-me al facebook perquè ja apareixo a massa llocs alhora.

    • Tomàs ha dit:

      Gràcies. No pensis que no em va costar, perquè tampoc ningú del meu entorn tenia bloc.

      Arrel del meu, fa uns mesos la meva parella es va animar a obrir un bloc de cuina i li va molt millor que en a mi.

      Vaig anar mirant, llegint i aprenent i poc a poc anar superant els entrebancs inicials. Encara em resta molt de camí per recórrer però anem fent camí.

      Està clar que domines el medi i t’agrada.

      Fa uns dies amb la meva dona dèiem d’entrar en el tema Twiter, més que res per saber com funciona, ja que solament ho se en la teoria.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: