Els MiniJobs faran bons el MilEuristes

El passat agost, el Banc Central Europeu (BCE), va exigir per carta al Govern espanyol una “devaluació competitiva” dels salaris i la creació d’una categoria de llocs de treball amb sous per sota del salari mínim interprofessional (641,40 Euros/mes).

Aquests nous llocs de treball, són ocupacions a temps parcial (15h/setmana) i són coneguts com a MiniJobs.

A Alemanya, la principal locomotora europea, més de 7 milions de persones treballen en aquest tipus d’ocupació. És a dir, el 25% de la força laboral alemanya esta ocupada en MiniJobs.

MiniJo(b) - si, ho sé, però no me n'he pogut estar.

Diuen que aquesta estratègia de retrocés salarial permet incrementar la competitivitat exportadora d’un país i incrementar el benefici de les seves empreses, la qual cosa comporta més ingressos per Hisenda, per ala Seguretat Social, una menor economia submergida i la creació de nous llocs de treball.

Vaja, la Panacea!

L’Agència Federal del Treball Alemanya diu: amb el minijob, el treballador rep l’oportunitat d’usar el seu talent i ampliar-lo. Fer nous contactes i guanyar qualificació i perspectives.

La categoria principal dels MiniJobs té un sostre salarial de 400 Euros/mes. L’empresari paga un 2% a Hisenda i un 28% a la Seguretat Social (15% al fons de pensions i 13% per a l’assegurança de malaltia). En total 120 Euros. És a dir, a l’empresari el lloc de treball li representa 520 Euros/mes.

L’empleat no paga impostos. Té dret a vacances remunerades, està connectat amb el servei assistencial de la SS i en el cas d’una incapacitat laboral té dret a les prestacions de rehabilitació o a la prejubilació.

Es poden desenvolupar diferents MiniJobs a la vegada, però si el total salarial supera els 400 Euros/mes, es deixa de considerar un MiniJob. Llavors la relació laboral del treballador passa a estar subjecta a d’altres condicions impositives.

Salaris entre els 401 i els 800 Euros/mes, constitueixen els MidiJobs, que comporten diferents escales impositives.

A partir dels 800 Euros/mes, el treballador entra en la categoria de treballs a jornada completa i les seves cotitzacions són les regulades per aquests casos.

Tal i com pinten les coses, i sabent que a Alemanya aquest sistema funciona des dels anys 90, no és d’estranyar que la CEOE explori aquestes possibilitats.

Que pensa al respecte el nou Govern del PP?

Hi ha qui diu: millor precari que aturat.

No deixa de ser una frase, però en un escenari on les relacions socials i laborals canvien de manera sobtada, i on els treballadors se n’assabenten abans per la premsa del que pot passar que pels seus governs, no ens ha d’estranyar que aquestes noves modalitats d’ocupació s’acabin important o en sorgeixen d’altres iguals o pitjors. A aquest pas, aquell que tingui un treball de mileurista, que no el deixi.

El còctel: Crisi – MiniJobs – MidiJobs – Atur, se l’està empassant quasi tot entre les classes més desfavorides i les classes mitjanes.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Els MiniJobs faran bons el MilEuristes
 1. Oriol López ha dit:

  Sí, realment, ara ser un mileurista és ser un privilegiat. Mentrestant els directius d’algunes empreses aprofiten l’estalvi en sous per apujar-se encara més els seus, que ja eren astronòmics abans d’aquestes puges. Els rics, cada cop més rics, i els pobres, cada cop més pobres…

  • Tomàs ha dit:

   Hi ha persones que busquen feina a les que els aniria bé una ocupació com aquesta, abans que no tenir-ne cap. Per a d’altres, inclús els encantaria poder tenir-ne una així per interessos particulars (més temps lliure, poder compaginar aquesta feina amb una altra, estudiants…).

   Ara bé, això no s’ha de considerar la Solució per a l’atur, sinó una peça que pot anar bé a unes persones, però que traslladat a la massa laboral total sembla més una solució per als empresaris que no pas per als treballadors.

   Per solucionar l’atur s’han de tocar altres sectors també i no solament el de les persones que busquen feina.

 2. elisballeste ha dit:

  Uf… això espanta!

 3. Tomàs ha dit:

  Actualment ja hi ha ocupació parcial i ocupació discontínua en aquí, però en el post parlem de mesures governamentals de suport cap a aquesta mena d’ocupació i per a la seva implementació a milions de persones.

  Que a Alemanya hi hagi 7 milions de treballadors amb feines d’aquesta mena fa que pensar.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: