Entre l’aberració i la bellesa

El Prix Pictet és un certamen fotogràfic que busca conscienciar sobre amenaces socials i mediambientals. Moltes de les fotografies mostren la transformació del paisatge degut a l’empremta humana o que en senten ben aprop l’amenaça. El certamen s’ha realitzat durant tres anys centrat en diferents temes com l’Aigua (2008), la Terra (2009) o el Creixement (2010).

Dins de Creixement, Chris Jordan es passeja per l’atol Midway retratant el que queda de polls d’albatros: la carcassa, les plomes i els nostres residus de plàstic. Les seves fotografíes són un passeig pel consumisme i els residus del nostre creixement i inconsciència.

Midway. Chris Jordan

David Maisel va ser nominat el 2008 en la temàtica “Aigua” amb fotografíes aèries del llac Owens a California, que va assecar-se el 1929 quan el riu Owen es va desviar cap un aqüeducte per portar aigua a Los Angeles. El llit del llac és ple de minerals com el crom, cadi o arsènic que les ventades aixequen provocant núvols de pols cancerígens. Núvols de pols varen ser també retratats per Benoit Aquin a diferents de la Xina, on el mal ús de l’aigua converteix terres fèrtils en deserts i la pols s’aixeca i es passeja per Beijing arribant a Japó, Korea o fins hi tot a Amèrica del Nord.

The lake project. David Maisel

D’altres fotografíes, com les de Susan Derges, retraten la bellesa de l’aigua en les seves diferents fases o formacions espectaculars del gel a Groenlandia per Lynn Davis.

Entre d’altres fotografies impactants, hi trobem Michael Wolf que es passeja entre els edificis de Hong Kong recordant eixams d’abelles, Nyaba Leon Ouedrago que mostra els estralls dels residus electrònics dels països del nord a Ghana o Ed Kashi fotografiant l’explotació del delta del Níger.

Finalment parlar d’Edward Burtynsky que ha estat nominat els tres anys i presenta l’exposició “L’home i la Terra. Llums i Sombres” a la Tecla Sala de l’Hospitalet fins als 26 de febrer i que es presenta com una bona opció per evitar les masses consumistes que omplen els carrers aquestes festes.

Nikel tailings. Edward Burtynsky

Elisenda Ballesté Pau

Del bloc HACdosO

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Entre l’aberració i la bellesa
  1. yeagov ha dit:

    Deixant a banda la imatge de l’albatros les altres imatges mostren uns paisatges que per l’acció humana han adquirit un aspecte que si no ens diuen que això és la Terra podríem creure que és el paisatge d’un altre planeta.

  2. Oriol López ha dit:

    Com mostren les fotografies, estem transformant el paradís en un erm. I, en un erm, no hi podrem viure. El benefici fàcil i immediat d’ara ens està deixant sense futur.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: