Sou Esquerrans, Dretans o Ambidextres

Fa almenys 500.000 anys que els humans utilitzem de manera preferent la mà dreta. La majoria som dretans. Solament un 10% de la població és esquerrana.

No s’ha trobat cap comunitat humana en la qual hagi una predominança del costat esquerre. Aproximadament un 10% de les persones són esquerranes.

Fins fa unes poques dècades ser esquerrà o esquerrana no es considerava una característica més de la persona, sinó un defecte que calia corregir.

Els investigadors no es posen d’acord a l’hora de determinar el motiu pel qual una persona és esquerrana o no. En el que si hi ha coincidència és en el fet que les causes són neurològiques.

Cartell del dia dels Esquerrans

En el cervell hi ha dos hemisferis: el dret, que dirigeix els moviments del costat esquerre del cos, i l’esquerre, que regeix els moviments del costat dret. El cervell controla el cos d’una manera creuada i gairebé sempre la part esquerra és la dominant, per la qual cosa la majoria d’ordres estan destinades a la dreta del cos. Però en els esquerrans succeeix el contrari.

La lateralitat és la preferència que mostren la majoria dels éssers humans d’una banda del seu propi cos. Aquesta és pura quan un hemisferi domina el mateix costat en la mà, el peu i l’ull, mentre que es parla de lateralització creuada quan algú és dretà de mà i esquerrà d’ull, o a l’inrevés.

Un cas especial dins el Món Esquerra-Dreta, el trobem amb els Ambidextres. Aquelles persones que utilitzen ambdós costats del cos amb la mateixa habilitat.

En general:

 • Un nen menor d’1 anys encara no ha aconseguit definir la seva preferència.
 • Entre els 2 i els 4 anys és quan s’estableix la preferència d’una mà sobre l’altra.
 • Cap als 6 anys, es té la certesa respecte de si el nen és esquerrà o dretà.

Hi ha més les botigues especialitzades en útils dissenyats per a esquerrans. Resulta curiós, pels que som dretans, revisar-ne la llista d’objectes: Regles amb els centímetres al inrevés, maquinetes de fer punta amb l’espiral invertida, quaderns amb el llom tou (el dur dificulta l’escriptura a l’esquerrà), tisores de tota mena, falçs, paletes de peix, pals de golf, canyes de pescar, guants de beisbol…

El llenguatge i la cultura social tendeixen a associar l’esquerra amb aspectes pejoratius i a la dreta amb positius.

Aquestes associacions controlen aspectes de la vida tant variats com que la dreta és la mà escollida per saludat i per jurar, per exemple.

Per acabar, dues curiositats:

El dia 13 d’agost és el dia Mundial dedicat a les persones esquerranes.

Bart Simposon, un exemple d'Esquerrà

Alguns personatges coneguts que eren o són esquerrans: Alexandre el Gran, Juli Cèsar, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Beethoven, Gandhi, Bill Gates, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Picasso, Aristòtil, Julia Roberts, Nicole Kidman, Napoleó, Bob Dylan, Diane Keaton…, i Bart Simpson.

 

 

Podeu contestar la següent Enquesta si voleu

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Sou Esquerrans, Dretans o Ambidextres
 1. Oriol López ha dit:

  Jo sóc esquerrà i el que més em costa és utilitzar els típics obrellaunes senzills, especialment dissenyats per utilitzar-los amb la mà dreta… Mai no m’he comprat cap producte dissenyat especialment per a esquerrans, però si no fos perquè obro molt poques llaunes, un obrellaunes per a esquerrans potser sí que me’l compraria.

 2. Tomàs ha dit:

  És curiós, però els que som dretans no ens adonem de les dificultats que comporta ser esquerrà en un món dissenyat quasi bé del tot per a dretans.

  Alguna vegada he intentat escriure o tallar alguna cosa amb l’esquerra i ha estat un autèntic fracàs.

 3. Maria Boix ha dit:

  La meva àvia deia que era la mà del dimoni (ximpleries d’abans). Em varen explicar moltes històries dels anys 40, a l’escola, als esquerrans els pegaven o els lligaven la mà esquerra darrera l’esquena, eren uns salvatges (i a sobre eren monges, visca la caritat cristiana!).

 4. Tomàs ha dit:

  Hi ha molts casos similars, malauradament això hi havia uns temps en que era una realitat. No s’entenia que hi hagués persones que havien adquirit una predominança en l’ús de la mà esquerra (o del peu o de l’ull).

  Des de sempre que l’esquerra, la sinistra, ha estat emparentada amb negativitat (l’obscuritat, les coses sinistres, la maldat…, o la mà del dimoni).

  Sortosament des de fa unes dècades (què sorprenent que només sigui des de fa unes dècades) això ja és història.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: