Contra Catalunya, tot s’hi val

El Partit Popular, el soci preferent de CiU, no té cap mena de mania a l’hora d’impulsar les seves polítiques basades en l’odi contra Catalunya, contra els catalans i contra la llengua catalana. No els tremola el pols a l’hora de mentir de la manera més descarada i barroera, a l’hora de tergiversar la realitat i de fer-se-la a la seva mida. Menteixen més que no parlen, i queden tan amples.

Ahir era el Ministre de Justícia, el Ruiz Gallardón, qui les deixava anar. Per tal de justificar que la llengua castellana s’ha d’imposar sobre les altres, que els ciutadans de parla no castellana no tenen els mateixos drets que ells, i sobretot per tal de deixar clar que no tolerarà l’ús del català en determinades instàncies judicials, és capaç de dir el que calgui. D’entrada, com a excusa per a no permetre que els ciutadans que no tenen el castellà com a llengua pròpia puguin expressar-se en la seva, argumentava que seria massa car; es veu que l’exercici dels drets de les persones depèn del preu. Tot seguit, segurament convençut ell mateix que amb aquest estúpid argument no anava enlloc, afirmava que “els ciutadans tenen el privilegi de tenir una llengua comuna que és oficial a tot l’Estat”. Els ciutadans no tenim una llengua comuna, els ciutadans tenim una llengua, cadascú la seva. Altra cosa és que la Constitució ens imposi que el castellà és oficial, i obligatòria en diverses circumstàncies; de manera que el que és comuna és aquesta imposició del castellà tant per als qui la tenen com a llengua pròpia com per als qui no. Un argument, d’altra banda, que ells mateixos rebutjarien de ple si algú el plantegés a Catalunya amb el “català” com a llengua comuna.

Però allà on el Ministre popular pixa més fora de test és quan diu que són “les Comunitats Autònomes les que tenen l’obligació de promoure el desenvolupament d’aquestes llengües”. Si ell fos una passavolant de taverna, podríem pensar que, pobret, no sap què diu la Constitució. Però no deu ser el cas. Ell sap perfectament el que diu el text constitucional, encara que no tingui cap intenció de complir-la en aquells aspectes que no li convé. El preàmbul de la Constitució justifica la Carta Magna espanyola també per a “Proteger a todos los españoles y pueblos de España en el ejercicio de los derechos humanos, sus culturas y tradiciones, lenguas e instituciones”. I en l’article 3.3 diu “La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección”. Individus com el Gallardón poden retreure la Constitució quan els convé, però també poden obviar-la quan es tracta d’atacar Catalunya.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com/

Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Contra Catalunya, tot s’hi val
 1. Oriol López ha dit:

  Ara resulta que exercir un dret no toca perquè val diners. Serà perquè no els llancen, els diners, per coses menys importants. Això ens fa veure quina importància dóna el senyor Ruiz Gallardón a l’exercici dels drets per part de la ciutadania. I aquest és el ministre de “Justícia”…

 2. elisballeste ha dit:

  Molt ben dit. El que encara em deixa per preplexa es com alguns espanyols reivindiquen el dret dels pobles, les llibertats, bla bla bla… però mai per Catalunya. Quan la majoria de vegades és exactament el mateix.

 3. L'avi Joaquim ha dit:

  Tornarà la Santa Inquisició en nom de la Unagrandeylibre, però els catalans nomes rondinarem i prou.
  Quant el català desaparegui, quant tornin els braus i prohibeixin les sardanes, quant ja ningú s’atreveixi a parlar la nostra llengua en públic, quant de Catalunya nomes en quedi un record llunyà en la ment dels que aleshores siguin vells, potser algú es donara conte que tota la culpa ha sigut nostra.
  Som tant covards que ni tant sols sortirem al carrer a agafar el que es nostre, a agafar-ho, no a pidolar-ho o reclamar-ho, la llibertat no es demana ni es convoca cap referèndum per saber si els que ens han envaït junt amb els botiflers catalans tenen mes vots que els que s’estimen aquesta terra.
  A aquest home se’l tindria de denunciar per dir coses que “encara” no diu la seva constitució.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: