Tractar cada tumor com una malaltia única

El dia 4 de febrer, va ser el dia mundial contra el càncer. I per això volia parlar-vos d’aquesta malaltia i de la seva gran variabilitat.

Els avenços tecnològics s’estan apropant a la realitat del somni que va més enllà de tractar el càncer com a procés i que aspira a tractar amb eficàcia el càncer de cada pacient, com a una malaltia única i diferent. L’objectiu de l’oncologia passa per realitzar un tractament ajustat a les troballes genètiques peculiars de cada individu. Aquesta missió no seria possible sense els desenvolupaments tecnològics actuals. La seqüenciació massiva o de nova generació permet, amb una quantitat reduïda del tumor d’un pacient, determinar l’estructura completa del genoma, i, en especial, la dels gens mutats, sobreexpressats o silenciats, i que per això seran els directors de la gènesi del càncer.

Aquestes troballes estan canviant el desenvolupament de noves teràpies que busquen bloquejar o reparar aquestes alteracions específiques pròpies d’un tumor en concret. El concepte anatòmic del càncer lligat a un òrgan (com el cas del càncer de mama o de pulmó) serà desafiat, de manera que ara els tumors s’agruparan més aviat en anomalies genètiques i no per la seva ubicació al cos.

Cartell de l’any 2008 contra el càncer

Un exemple d’això és el que ha succeït amb el gen BRAF. Les autoritats sanitàries han aprovat recentment un inhibidor del gen com a tractament eficaç per a pacients amb melanoma. Un 60% d’ells tenen una mutació en aquest gen com a procés clau del desenvolupament de la malaltia. Però aquesta mutació està compartida amb altres càncers, com ara el 10% dels casos amb càncer de colon, el 5% dels casos de càncer de pulmó i gairebé la meitat dels pacients amb càncer papil·lar de tiroides i tots els casos d’un tipus de leucèmia infreqüent, anomenada tricoleucèmia. Si el bloqueig de BRAF és eficaç en aquests tumors, la implicació de la dissecció molecular del càncer s’imposaria com una necessitat més important que no pas l’òrgan anatòmic on es troba.

L’elaboració d’un atles de gens per a cada malaltia permetrà comprendre millor les seves arrels, desxifrar el codi i trobar fàrmacs dirigits per a cada anomalia. Farà falta dedicació, integració d’equips de diferents disciplines, cooperació entre la ciència bàsica i la clínica, visió de futur, diners i generositat.

Marina

Llicenciada en Biologia i fent el doctorat en biomedicina

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Tractar cada tumor com una malaltia única
  1. Oriol López ha dit:

    Tal i com expliques, la investigació en genètica ja està donant els primers resultats en la lluita contra diverses malalties.

  2. Marina Vilaseca ha dit:

    recentment han sortit noves dades en que diuen que la supervivència al càncer ha augmentat un 9% en homes i un 15% en dones, i segueix augmentant.
    D’aquí 10 anys el càncer de mama, es curarà en un 95% dels casos!

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: