Experiment (de debò) al Facebook

Un grup de Neuroetologia de l’Institut Cajal del CSIC ha llençat una aplicació a Facebook per estudiar la intel·ligència visual. Es tracta d’una aplicació que proposa una sèrie de jocs, tots basats en l’estimació de números de llapis que apareixen a les imatges. La resolució del joc demana dedicar uns 3 minuts.

Gonzalo García de Polavieja, que dirigeix l’estudi, comenta que l’objectiu és demostrar empíricament una teoria. L’han provat prèviament amb animals, però ara volen confirmar la seva validesa en els éssers humans. Per això han acudit a la xarxa social, per aconseguir un número de participants en l’experiment que sigui suficient.

Necessiten unes 1000 respostes vàlides encara que esperen aconseguir entre dos i deu mil. L’aplicació la trobareu tant en anglès com en castellà. La mateixa aplicació ofereix al jugador la puntuació obtinguda després de finalitzar la prova.

Garcia de Polavieja, no detalla els aspectes teòrics de l’experiment perquè el coneixement públic dels objectius podria contaminar als participants i condicionar la seva conducta durant l’experiment.

L’aplicació sol·licitarà poder fer servir, a efectes estadístics, les dades del perfil dels membres de Facebook que hi participin, com ara l’edat, el sexe i el país d’origen, però l’avaluació dels mateixos és anònima.

Els investigadors no coneixen cap precedent que hagi utilitzat Facebook per a plantejar un experiment científic, sí que hi ha hagut propostes plantejades des d’un lloc expressament creat per a l’experiment . Ara, les xarxes socials són una nova eina totalment vàlida per a la investigació.

El joc és fàcil. S’analitzen cada dia les dades, i en funció dels resultats obtinguts pot ser que s’ampliï el test. Per a detectar la participació de persones amb ànim d’engany, el propi test té una sèrie de proves que evidencien si el participant dóna respostes raonables. Es tracten d’uns filtres per aconseguir la plena fiabilitat del test.

Tot el joc es tracta de comprovar les regles de funcionament cerebral en l’estimació de números, ja que no contem de la mateixa manera 4 unitats que 400.

Així doncs, us animo a participar i formar part d’un estudi científic, només entrant a l’aplicació del facebook.

Podeu entrar-hi clicant aquí.

Llicenciada en Biologia i fent el doctorat en biomedicina

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Experiment (de debò) al Facebook
  1. Oriol López ha dit:

    Les xarxes socials sembla que estalviaran molts recursos fent enquestes porta a porta. De totes maneres, i en funció de l’estudi a fer, potser en algun cas molt específic, no es podria fer a través del Facebook, per no esbiaixar els resultats. Per exemple, i portat a l’extrem, imaginem-nos un estudi fet a través del Facebook que preguntés als usuaris coses com:
    1) Sou partidaris de l’ús de les xarxes socials?
    2) Preferiu el Facebook, el Twitter o el Google+?

  2. Tomàs ha dit:

    Curiosa i interessant forma d’aprofitar de manera intel·ligent les xarxes socials.

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: