Una nova reforma laboral per a no res

Ja hi estem acostumats que els polítics ens presentin les seves gestes com a fites transcendentals, com a moments històrics o com a dates que marquen un abans un després del que sigui. És així com explicava la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, la nova reforma laboral. Rajoy ja era conscient que aquesta havia de ser una reforma contra els drets dels treballadors, i per tant ell ja augurava una vaga general com a resposta. I la veritat és que no ni si es mereix això.

Ben mirat la reforma no deixa de ser una continuació de la que havia emprès el PSOE en l’anterior legislatura, basada fonamentalment en abaratir els costos d’acomiadament i a propiciar més precarietat laboral. No ha sorprès ningú, doncs, que la proposta presentada pel PP hagi rebut el rebuig frontal dels sindicats; si de cas, el que sorprèn és la poca contundència amb què s’expressa aquest rebuig. L’aspecte més pervers de la nova reforma laboral del PP és que es digui que té la intenció de fomentar l’ocupació, i sobretot l’ocupació indefinida. Té el mateix objectiu que l’anterior: facilitar la precarietat, reduir els contractes indefinits, en definitiva, deixar en mans de les empreses l’ús i dessús del personal, de la mateixa manera que es pot contractar una furgoneta o llogar un local. Cada vegada més, la legislació deixa de contemplar els treballadors i la seva aportació en la creació de riquesa com un actiu equiparable al del capital, per a esdevenir simple matèria que s’aprofita quan convé i es llença quan ja no és útil. Aquesta és l’única filosofia.

S’ha de tenir molta caradura per defensar que aquestes reformes es fan per a fomentar l’ocupació i per a propiciar que sigui contractació indefinida. Després de la primera reforma laboral, la contractació va continuar caient, i sobretot va caure la contractació indefinida; fins al punt que al mes de desembre de 2011, els contractes indefinits representaven entre un 5 i un 10% del total dels nous contractes. I no és que els impulsors de l’anterior reforma erressin en l’anàlisi de la situació ni en el pronòstic del que representaria la nova legislació; l’únic error, igual que ara, és la mentida i l’engany de dir-nos que pretenen un objectiu, quan és evident que s’aconsegueix exactament el contrari. Altrament, els qui fan aquest pronòstic haurien de dimitir dels seus càrrecs i reconèixer la seva incapacitat si no es produeixen els resultats esperats.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com/

Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Una nova reforma laboral per a no res
 1. Maria Boix ha dit:

  La qüestió és que ells no han de patir per sobreviure, m’agradaria saber quants familiars de polítics estan a l’atur o sense contracte indefinit. Jo actualment estic a l’atur, però de juliol del 2008 a mitjans d’agost del 2010 em varen fer 74 contractes, quan vaig anar a parar a l’atur, la que em va atendre al·lucinava i jo li vaig dir que eren ells qui ho permetien. No hi ha dret que juguin amb la gent d’aquesta manera. Ja pateixo pensant en el dia que se m’acabi la prestació, no em crec capaç de tornar a passar pel mateix i, crec que ara ha empitjorat la situació.

 2. Oriol López ha dit:

  Els que han tirat endavant la reforma laboral, certament, no pateixen ni pel seu sou ni pel dels seus, estan tots molt ben col·locats. Guanyen tants diners que no saben ni com gastar-se’ls.

 3. Voro monjo ha dit:

  Es tremendament preocupant aquesta reforma laboral. Si tan malament tracten els empresaris als treballadors, es de esperar que el treballador no tinga res de mirament amb l’empressari que el contracte. Em ve a la memòria el temps antic del “Lazarillo de Tormes” i la picaresca d’aquelles èpoques i podria ser que es repetesin, si no fem res per impedir-ho.

 4. Tomàs ha dit:

  No m’he mirat amb deteniment el text de la reforma laboral i per tant parlo només pel que he llegit a la premsa i en alguns blocs com el teu.

  Ara bé, pel que he llegit hem d’estar preocupats. Sembla que amb un parell de reformes laborals, els treballadors perdrem moltes de les coses aconseguides al llarg de les darreres dècades.

  Encara més, quina serà la vida laboral per als que ara tenen 18 anys?

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: