No és fàcil dir No

Si fos així, no s’escriuria tant sobre la dificultat que normalment ens comporta dir No.

Tots ens hem trobat en situacions en les quals hem acceptat fer alguna cosa quan en realitat no volíem o no podíem.

Per què doncs ens costa dir que No. Aquestes en poden ser algunes raons:

 • Perquè volem l’aprovació dels demés
 • Per evitar situacions de conflicte
 • Per por a sentir-nos culpables
 • Esperant que si ho necessitem, també ho facin per nosaltres
 • Per no fer sentir malament a l’altre
 • Pensant que no tenim dret a dir que no
 • Per timidesa
 • Per manca d’autoestima

El problema de no saber dir No, rau en que després s’ha de fer front a les conseqüències.

Hi ha situacions en les quals dir No es fa molt difícil, en canvi en d’altres és molt més fàcil. L’entorn i la situació en particular, entre d’altres factors, fan que dir No sigui més o menys difícil.

En un extrem podríem situar les persones a les quals mai els hi costa dir No i en l’altre, aquelles que no saben dir mai No. Enqualsevol dels dos extrems es donen conductes equivocades per part de les persones que ho practiquen.

A qui no li costa mai dir No, pot semblar una persona molt segura de si mateixa, però en realitat el que mostra és una capacitat molt baixa d’empatia amb les necessitats dels demés.

En canvi a qui no sap dir No, viu resolent les necessitats dels demés, anteposant les peticions alienes a les pròpies.

Per tant, sembla que en l’equilibri hi pot estar la conducta encertada. Aquella que valora de manera assertiva la situació i en dona una resposta. Aquest seria un comportament madur, en el qual la persona és capaç de manifestar els que vol, pensa o sent, sense ferir els sentiments d’altres persones.

En realitat, ja estem dient No moltes vegades al dia. Al darrere de cada elecció hi ha una renúncia. Per exemple: si diem Si a fer una feina extra, estem dient No a la família i al nostre descans.

Hi ha moltes maneres de dir No. I hem d’entendre que dir No, no te perquè ser sempre un signe d’egoisme, sinó de maduresa, d’autoestima i de responsabilitat cap a d’altres obligacions que tenim o cap a les coses que volem fer.

Què feu quan heu de fer front a dir No:

 • Us preneu un temps, abans de contestar i dir No, per valorar si realment teniu el temps suficient per fer el que us demanen?
 • Valoreu si el que us demanen ho voleu fer realment?
 • Busqueu un punt mig, aquell en el qual ambdues parts aporten alguna cosa?
 • Valoreu que el vostre temps és tant valuós com el de la persona que us demana que feu alguna cosa que podria fer ella mateixa?
 • Si intuïu que us demanaran alguna cosa que no esteu segurs de voler o de poder acceptar, us hi avanceu, tot dient, estic molt ocupat en aquests moments…M’encantaria però…
 • Us disculpeu al dir que No? Ho sento però…, Ho lamento però…
 • Dieu que No de manera amable però ferma?

No oblidem als professionals en l’art de demanar o d’intentar col·locar als demés temes o afers que podrien solucionar per si mateixos o mitjançant altres medis.

Dir No en l’àmbit de la família pot suposar un estrès més gran que fer-ho en un medi més anònim. La batalla dels No amb els fills adolescents també és tot un compendi de situacions difícils i de paciència.

Com veiem dir No, no és una tasca senzilla. Lògicament hi ha situacions i situacions, però en general ens podem trobar més incòmodes dient que No, que dient que Si.

Tomàs Ramos

http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “No és fàcil dir No
 1. Oriol López ha dit:

  El punt crec que és el que s’esmenta a l’article: quan diem que sí a un requeriment que ens fan, també estem dient que no a altres coses, sempre és una tria, potser quan estem dient que sí ens estem dient que no a nosaltres mateixos.

 2. Tomàs ha dit:

  S’ha d’intentar trobar un equilibri entre no deixar de banda als demés, i tampoc a nosaltres mateixos i als del nostre entorn més proper.

  De fet diem que No i que Si de manera constant al llarg del dia. El conflicte sorgeix quan hi ha interessos contraposat o problemes de temps, d’agenda o de gustos.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: