L’ús de telèfons mòbils i el risc de càncer cerebral

Davant l’aparició de notícies contradictòries sobre el risc de càncer cerebral associat a l’ús dels telèfons mòbils,  el més assenyat és actuar amb prudència i atendre les recomanacions que ens proposen els experts.

He recollit una seqüencia d’articles publicats al diari Público, que són una bona mostra de com aquest risc se’ns està comunicant amb la boca petita, sense fermesa i guarnit de contradiccions que li treuen credibilitat:
21 de maig de 2011 La OMS ve “posible” la relación entre móviles y tumores cerebrales
31 de maig de 2011 Un resultado “creíble” que puede deberse al azar
31 de maig de 2011 Los operadores aseguran que cumplen la normativa de la ONU
2 de juny de 2011 Móviles y cáncer: ¿Alarmismo o llamada de atención?
2 de juny de 2006 El manos libres, recomendado
21 d’octubre de 2011 Teléfonos móviles no elevan el riesgo de cáncer: estudio danés

Phone, de Ducan. Telèfons mòbils i risc de càncer cerebralPer avaluar el risc de càncer associat a l’ús de la telefonia mòbil, la International  Agency  for  Research  on  Cancer (IARC), que forma part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), engegà l’estudi Interphone l’any 2000 i es centrà en quatre tipus de tumors del teixits que més absorbeixen l’energia de radiofreqüència (RF) emesa pels telèfons mòbils: els tumors cerebrals (2708 casos de glioma i 2409 casos de meningioma ), els tumors del nervi acústic (schwannoma), i els tumors de les glàndules paròtides.
La major part de les persones que van ser objecte d’estudi eren usuaris poc intensius de telèfon mòbil en comparació als estàndards actuals.
El 8 de març de 2010, la International Journal of Epidemiology  publicà l’estudi Interphone que associà als camps electromagnètics de radiofreqüència de la telefonia mòbil un risc elevat de provocar glioma i meningioma.

El 31 de maig de 2011, la International  Agency  for  Research  on  Cancer  (IARC),  de l’Organització Mundial de la Salut, classificà els camps electromagnètics de radiofreqüència produïts pels telèfons mòbils com radiacions carcinogèniques pel risc de provocar glioma (el glioma és un tipus maligne de càncer cerebral).

La professora i investigadora Elisabeth Cardis va manifestar que l’estudi Interphone continuaria amb anàlisis addicionals sobre l’ús dels mòbils i el risc de tumors del nervi acústic i de la glàndula paròtida, i va afegir que hi ha un ràpid increment en l’ús de telèfons mòbils per part de gent jove que no fou estudiat per Interphone. El Centre de Recerca Epidemiològica Ambiental CREAL està coordinant un nou projecte, MobiKids, finançat per la Unió Europea, per investigar el risc dels tumors de cervell a causa de l’ús de telèfons mòbils en infants i adolescents.

Conclusions.-
A la vista dels resultats dels estudis, és més que recomanable actuar amb prudència i atendre les recomanacions que ens proposen els experts:

 • allunyar el telèfon del cap
 • optar per utilitzar el mans lliures i
 • emprar preferentment els missatges de text.

Ens interessa utilitzar el telèfon mòbil amb seguretat.

Article publicat a Receptes per Viure Bé!

Més articles sobre salut

Sophia Blasco Castell

Documentat a:
Centre de Recerca en Epididemiologia Ambiental:
http://www.creal.cat/noticies/view.php?ID=93
Interphone study publicat a International Journal of Epidemiology:
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/dyq079
Agència Internacional d’Investigació Sobre el Càncer (IARC):
http://www.iarc.fr/
L’informe de L’IARC:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

Compartir és estimar, de Jose Mondo

 

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “L’ús de telèfons mòbils i el risc de càncer cerebral
 1. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord, davant d’aquestes informacions contradictòries sobre els riscos de l’ús dels telèfons mòbils, el més prudent és utilitzar-los seguint les indicacions que dónes a l’article. Així ens curem en salut.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Aplicar allò de ‘Més val prevenir que curar’, acostuma sortir a compte en qüestions de salut.
   Gràcies pel comentari, Oriol

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: