Patrioterismes, idiotes, insults i monarquia

Patrioterismes. Algunes de les més grans estupideses es diuen i es fan en nom de la pàtria. I quan els polítics de tot arreu s’emboliquen en la bandera -d’això al País Valencià en sabem molt- sol ser per disfressar o amagar els problemes sota la catifa. A alguns ens pot fer gràcia el fons de la qüestió: Argentina recupera part de la seua sobirania energètica a costa d’una multinacional, tant se val la nacionalitat (relativa). Fan ganes d’eixir al carrer a celebrar-ho. Però si analitzes el llenguatge, les formes, aquella escenografia de Cristina Fernández amb el retrat d’Evita Perón a l’esquena, ho poses en relació amb els problemes seriosos del govern argentí, recordes els antecedents del peronisme… no pots evitar contemplar tot allò amb una ganyota de fàstic.

Idiotes. I al patrioterisme argentí s’ha respost a Espanya amb un discurs inflamat i cobert de caspa, tan ridícul com aquell. La solemnització dels ministres espanyols amenaçant amb “respostes contundents” que saben estèrils i sobreactuades, les portades piroplàstiques de la premsa conservadora, les bajanades que circulen per Internet… I els idiotes i incontrolats de torn amenaçant establiments i negocis argentins a Espanya o anunciant patètics boicots. Fes un foc en el bosc i tindràs un incendi. El poble pla, ben entretingut. Mentrestant, avancen les retallades com les divisions Panzer devastaven mitja Europa a l’inici de la II Guerra Mundial.

Insults. En aquest punt de la partida no seria molt demanar que, a més d’arrasar les prestacions públiques, no insultaren la nostra intel·ligència. Cada esglai, cada planta demolida en l’edifici de l’estat del benestar, s’acompanya del afegitó discursiu que els “ajustos” no van a influir en la qualitat del servei. No s’ho creu ningú. Anit, en el debat El Faro de Popular TV, amb una audiència gens sospitosa d’esquerranisme, es plantejava als espectadors si pensaven que l’augment de les ratios defensat pel ministre Ignacio Wert anava a influir en la qualitat de l’ensenyament. La majoria de tertulians (jo també hi era) defensaren que no hi havia relació entre ratio i qualitat, en sintonia amb el govern del PP. Comptat i debatut, tots hem anat a classes de 45 i bla, bla, bla. Però el 63% de la gent que va votar digué que sí, que sí que afectava la qualitat de l’ensenyament. O siga: ni els seus.

Monarquia. S’ha obert la veda. El rei Joan Carles I ja és una peça que es pot cobrar, com l’elefant de Botswana. Fins i tot elements de provada adhesió monàrquica com l’ex director d’ABC, José Antonio Zarzalejoscarregava contra el monarca amb una duresa inusitada i inèdita. Tan sols faltava que a la premsa se’l relacionara, tot i que de forma epidèrmica, amb les trames de corrupció del seu gendre. No poca gent a les xarxes socials, fins i tot polítics de primera filera, apuntaven la fi de la monarquia. M’agradaria compartir eixa tesi, però el que passarà serà una altra cosa: potser s’obrirà un debat a mà dreta sobre la possible abdicació de Joan Carles. I, a continuació, començarà la beatificació del seu successor com una persona preparada, honesta, cabal i etcètera. La llanda de la coronació, el fervor popular i tornada a començar. Si algú vol ser ciutadà d’una república, potser haurà d’anar pensant en l’emigració. Estic parlant, bàsicament, de nosaltres els valencians. ¿Que en diria Joan Fuster de tot açò?

sotalacreueta.blogspot.com.es

Quant a

Periodista independent i escriptor, amb dues novel·les publicades, "Si no ho dic, rebente" i "Els neons de Sodoma". També faig tertúlies de ràdio i televisió, guions i gestió de comunicació.

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Patrioterismes, idiotes, insults i monarquia
  1. Oriol López ha dit:

    Mentre ens distreuen amb tot aquest circ, l’espoli i el desmuntatge de l’educació i de la sanitat, continuen.

  2. xavieraliaga ha dit:

    Efectivament, Oriol. Part de la sobreactuació del PP en aquest tema té eixa clau. En moments de crisi, un enemic exterior com aglutinant i anestèsic general.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: