Les figures decoratives indecoroses no serveixen per a res

Hi ha gent que no sé si es fa el ximple o si ho és de veritat. El secretari general de la secció espanyola de l’entitat World Wildlife Fund, Juan Carlos del Olmo, segons diuen els mitjans de comunicació, ha fet arribar una carta al Rei exposant-li el malestar que ha causat l’incident de la seva cacera d’elefants, tenint en compte que el monarca és el President d’Honor de l’entitat conservacionista.

Suposo que no es deu pas pensar que ningú es creu que ell no sabia de les activitats del Rei, caçant elefants i búfals a l’Àfrica o óssos a l’Àsia. Ell, com la resta de l’organització pretesament de defensa del medi, era perfectament conscient de les activitats del seu President d’Honor; i ells saben per què li van donar aquesta presidència d’honor. El seu nom i la seva imatge era emprada com a reclam publicitari de l’empresa organitzadora dels safaris; una imatge reclam que seria impensable imaginar que fos cedida gratuïtament. I, d’altra banda, no és pas aquesta la primera vegada que el Rei és el centre de notícies més o menys escandaloses sobre les activitats cinegètiques del monarca. El que passa és que, en el seu moment, uns dirigents sense massa escrúpols ni vergonya devien pensar que, al marge de si el personatge s’ho mereixia o de si representava mínimament els ideals de l’organització, podia ser també per a ells un bon reclam ostentar la figura reial com a aval de la seva activitat.

I al Rei, que és ben conscient de la seva funció merament decorativa com a monarca, ja no li ve d’aquí prestar-se també a fer de figureta publicitària, ja sigui per a una empresa privada que organitza caceres d’animals o per a una organització que teòricament hi estaria en contra. Ell no hi està ni a favor ni en contra; com a figura decorativa es presta al que calgui sempre que li permeti continuar vivint del conte (i, en aquest cas, un conte de fades que li permet viure a cos de rei). El que passa és que quan les figures decoratives esdevenen indecoroses val més llençar-les a les escombraries.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com.es/

Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “Les figures decoratives indecoroses no serveixen per a res
 1. yeagov ha dit:

  Totalment d’acord. Algunes d’aquestes organitzacions nomenen aquestes personalitats per aprofitar el seu “carisma” però de vegades cometen greus errors que creuen que mai se sabran.

  • Un ganxó ha dit:

   Amb tots els meus respectes i en la meva opinió, el què fan aquestes organitzacions estan lluny, ben lluny d’un error. Prou sabien que el rei era i és un fervent matador d’animals protegits. Prou abastament ha pogut saber la societat arran d’aquest fet de l’elefant, quans altres animals ha abatut anteriorment aquell home, i ja des de jove (segons foto publicada en aquest mateix butlletí, posant recolzat damunt del cos d’un lleopard) pel senzill plaer de matar. Per tant i sempre segons la meva opinió, tenien aquelles organitzacions l’obligació de saber a qui feien president. I no anem tampoc massa anys enrere, quan els diaris també en van anar plens, quan van drogar l’ós a Rússia per a què ell el pogués abatre sense perill. Resumint, vivim en un país de pandereta i toros.

 2. Oriol López ha dit:

  La WWF haurà de decidir si vol mantenir, o no, un president d’honor com aquest, que mina la credibilitat de l’organització com a defensora dels animals.

 3. yeagov ha dit:

  A mi el que m’estranya és que els de WWF no coneguessin les aficions del seu president d’honor. No és la primera vegada que hi ha una polèmica per l’afició a la caça de Joan Carles. Recordeu al pobre Mitrofan?.

 4. Maria Boix ha dit:

  L’interès fa que es passin per alt certes coses… Hipocresia total!

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: