L’arribada de l’aigua i la llum generalitzades als pobles i el caciquisme

"Contadores de la luz", de La. Blasco, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/lablasco/5197650917/La portada de l’aigua i de la llum als nuclis habitats -els dos grans avenços materials de les albes dels temps moderns que tenen unes conseqüències profundament democratitzadores- són objecte d’abusos diversos per part del caciquisme. Uns abusos que varien en funció de la magnitud del lloc, del seu nivell de diferenciació social, del grau de subalternitat de les classes populars respecte als notables del lloc, etc.
Veiem, així, com no és estrany que en medis rurals amb una diferenciació social primària i amb una acusada dependència de la població humil cap als principals del lloc, es demori l’arribada al poble de l’aigua i sobretot de la il·luminació elèctrica. Tot i que determinades famílies de l’oligarquia local poden gaudir en exclusiva d’aquestes millores. […]
Els cacics que s’oposen a la generalització de l’aigua, i de la llum en especial, actuen per por que l’accés de les classes humils a aquestes millores trenqui l’eficàcia de la violència simbòlica que exerceixen sobre la comunitat local. La motivació principal en impedir la universalització de la il·luminació elèctrica -d’un món amb llum; material i mental- és que aquest obri unes altres perspectives de la Realitat, posi en perill l’ordre local, i dificulti la comesa d’arbitrarietats. No hem d’oblidar que, en aquests moments, la il·luminació elèctrica facilita aprenentatges i hàbits com la lectura, estimula la difusió de les idees i del coneixement en general, és símbol de Progrés i remet en darrera instància a la fonamental estructura imaginària de l’abundància -material- que s’albira en el món modern i urbà.

Autor: Joaquim Capdevila i Capdevila

El professor Joaquim Capdevila ens explica en el text anterior com els cacics locals es van oposar a l’arribada generalitzada de l’aigua i la llum. L’esmentat text està extret del seu treball Caciquisme rural i contrautopies pageses. Els testimonis d’unes cobles de la Conca de Barberà i del Priorat, publicat al número 26 corresponent a 2008 d’Aplec de treballs, la revista anual del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “L’arribada de l’aigua i la llum generalitzades als pobles i el caciquisme
  1. francesccat4 ha dit:

    Prologant el meu llibre:”Municipi i construcció de l’ Estat espanyol de la Restauració:Actes de l’ Ajuntament de Belianes de 1870 a 1891″ (Dipòsit Legal: L-1.369-2011) en Joaquim Capdevila afegeix sobre aquest tema:”…les importants limitacions dels municipis per fer front a aquestes necessitats, bé per raons d’ordre legal (una legislació emanada de l’estat, insuficient i desajustada sovint quant a la realitat local), econòmica (insuficiència de recursos), i política (el retraïment polític i la corrupció propis del caciquisme).”

  2. Tomàs ha dit:

    Un exemple més de l’abús dels uns sobre els altres. Aquest poder condiciona directament la vida, el progrés i les possibilitats futures de generacions de persones.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: