El reciclatge del plàstic

"Contenedor", de Daniel Lobo, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/daquellamanera/354039457/Com sabem, el plàstic es recull en el contenidors grocs, amb les llaunes i els brics.

En els centres de reciclatge, es separen i classifiquen els diferents tipus de plàstics i es procedeix al seu reciclatge.

Hi ha tres tipus fonamentals de reciclatge que es poden fer del plàstic: mecànic, químic, i energètic.

En el reciclatge mecànic, un cop separat i classificat el plàstic segons el seu tipus, és rentat, assecat i triturat per convertir-lo en petites partícules que seran barrejades amb material nou per tal de fabricar nous productes de plàstic. En el cas del PET, que és el tipus de plàstic que s’utilitza habitualment per a les ampolles de plàstic, el percentatge de material reciclat afegit al material nou es recomana que no superi el 10% per evitar la minva de la qualitat del producte final.

En canvi, en el reciclatge químic, el que es fa és trencar químicament les mol·lècules del plàstic per recuperar-ne els seus components químics per  tornar-los a utilitzar en la fabricació de plàstic nou.

El reciclatge energètic consisteix en utilitzar els residus plàstics com a combustible en una incineradora per generar energia tèrmica, que pot ser utilitzada per generar electricitat. El plàstic PET té el mateix poder calòric que el carbó; és a dir, 1 kg de PET produeix la mateixa calor que 1 kg de carbó.  Aquest tercer tipus de reciclatge té l’inconvenient que emet CO2 i que necessita tota una sèrie de mesures per minimitzar l’emissió de gasos tòxics.

Per saber-ne més sobre el plàstic, el seu reciclatge i el que cal tenir en compte per a dissenyar ampolles de plàstic més sostenibles, podeu consultar el treball L’ampolla sostenible (2009), del Maiol Masip Masó, guardonat amb un Premi CIRIT.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
6 comments on “El reciclatge del plàstic
 1. Tomàs ha dit:

  El plàstic es va convertir en una de les “meravelles” del segle passat per la seva versatilitat. Passat el temps, s’ha vist que ens és quasi bé impossible desfer-nos-en de tot el material plàstic que a diari utilitzen centenars (com a mínim) de milions de persones. És com una moneda, amb una cara útil, però amb una altra que s’ha convertit en un mal de cap.

  • Oriol López ha dit:

   Sí, si mirem al nostre voltant, la quantitat de coses que estan fetes de plàstic, costa d’imaginar-nos un món sense plàstic, i com s’ho fèiem quan no hi havia plàstic. Però, l’altra cara de la moneda, com tu dius, són les tones de deixalles de plàstic que estem generant i que cal reciclar convenientment.

 2. Maria Castell ha dit:

  El que m’agradaria saber és quins inconvenients hi ha respecte el polietilè un cop el volem reciclar. M’interessa quins afectes comporta de cara la contaminació del medi ambient!

  • Oriol López ha dit:

   La contaminació dependrà del tipus de reciclatge que se’n faci. En el cas que s’escolleixi el reciclatge energètic, que, en general, és la pitjor opció, l’inconvenient és que és una forma de produir energia alliberant CO2 i, per tant, potenciant l’efecte hivernacle i l’escalfament global.

 3. dvdgmz ha dit:

  Dues coses:
  1) Jo no consideraria la incineració com a “reciclatge”, el plàstic no torna al cicle, el plàstic és matèria que es “transforma” en unes emissions de gas i en unes cendres (les dues coses problemàtiques i contaminants). En tot cas podria ser un “aprofitament”, però reciclar vol dir tornar un material al cicle de producció i no és el cas.
  2) Els contenidors que tenim als carrers no són “de reciclatge” són “de separació” de residus (després els poden reciclar o no, per exemple es poden incinerar o abocar). Els grocs no són de plàstic, ni tant sols de plàstic i metall. Són “d’embasos”. Se n’encarrega Ecoembes que és el consorci d’empreses obligada a retirar els embasos que posen al mercat. Enlloc de fer-ho, com seria raonable, a través dels punts de venda (com s’havia fet abans) ocupen la via pública amb un contenidor que hauria de servir per separar materials i on *només* hi poden anar embasos. Així una ampolla que sigui plàstic PET hi pot anar i una joguina del mateix material no. Amb la campanya “embàs on vas” intentaven adoctrinar-nos sobre aquest absurd. També hi van els irreciclables treatrapack que, com que són embasos, s’han de retirar.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: