D’on ens neix la por d’equivocar-nos?

Woody Allen playing his clarinet in concert in New York City, a la Viquipèdia“If you don’t mess up from time to time,
it means you are not using all your opportunities”

Si no t’equivoques de tant en tant,
no estàs aprofitant totes les teves oportunitats.
Woody Allen

Woody Allen no va anar a les escoles d’aquest país, amb aquesta frase ens ho deixa clar, aquí tenim por d’equivocar-nos, i com que l’error i el fracàs estan estigmatitzats, ningú no volem equivocar-nos.

Tenim el focus d’atenció centrat en l’error, a tall d’exemple, els dictats que tenen 5 faltes es penalitzen i els encerts ni es reconeixen, ni es valoren. Aquest mateix dictat de 250 paraules amb 5 faltes d’ortografia, o de gramàtica, té 245 paraules encertadament escrites, té 245 encerts, però sols en compten els 5 errors; hi ha una desproporció aclaparadora a favor de l’error. Aquesta focalització de l’atenció en l’error ens porta a viure amb por d’equivocar-nos, i la millor estratègia per a no equivocar-nos és no fer, hi ha altra, no tan radical, que consisteix en fer tan sols allò que està provadíssim que funciona, i així ens mor la creativitat, amb aquesta estratègia renunciem a innovar. Però, com ens diu Woody Allen, equivocar-nos és un indicador que ens mesura si estem aprofitant, o no, les nostres oportunitats.

Per superar la por d’equivocar-nos necessitem posar el focus d’atenció en l’encert, és així com estimularem la nostra creativitat i reforçarem la confiança en les nostres aptituds, habilitats i recursos. En fer-ho, el canvi no es farà esperar.

Originalment publicat a Receptes per Viure Bé!

Articles relacionats:
Com transformar en èxit un fracàs
Fer-nos culpables no ens interessa (àudio)
Èxit i sort, algunes claus (àudio)
L’única bondat del pessimisme
Vacunem-nos contra l’adversitat
Altres articles sobre èxit fracàs i creativitat

Sophia Blasco Castell
Receptes per Viure Bé!

Compartir és estimar! de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “D’on ens neix la por d’equivocar-nos?
 1. Oriol López ha dit:

  Tens tota la raó, hem d’atrevir-nos i, si ens equivoquem, ens equivoquem, sense tanta por.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Si ens equivoquem, aprenem per millorar el grau d’encert. Focalitzant-nos en l’encert valorem i reconeixem l’esforç, promovem la creativitat i l’autoconfiança i l’error guanya caràcter de mestre. L’error va carregat d’avantatges. Gràcies per comentar, Oriol

 2. Tomàs ha dit:

  Bon consell!

  Soc partidari de valorar positivament molt més la intenció i l’atreviment a fer coses, que no pas a valorar negativament el no haver aconseguit els resultats esperats. El no fer, per por a errar, és un error en si mateix.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Agosarar-se a fer dóna moltes satisfaccions si ens focalitzem en l’encert i aprenem de l’error. Gràcies per comentar, Tomàs.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: