L’estimo, però …

Més de la meitat de les parelles es desfan a curt, o a mig termini. L’altra meitat, com s’ho fan per preservar la parella?
Conviure en parella pot ser un goig; encara que, de vegades, se’ns fa difícil; per això hi ha tants problemes de parella.
Parella, de DorfunLa convivència en parella és una relació interpersonal especial marcada per:
– Un compromís de compartir la vida.
– Un intens component afectiu i sexual, una atracció personal mútua i un alt grau d’afecte entre tots dos membres.
– Un conjunt d’interessos comuns.
La presència d’aquests elements, en un marc de confiança mútua, poden conformar una convivència en parella reeixida.

La convivència en parella necessita ser font, potencial i real, de satisfacció personal per mantenir-se i consolidar-se: estimar i ser estimats, reconèixer i ser reconeguts, expressar-nos emocionalment donant i rebent afecte, caminar per la vida recolzant a l’altre i sentint-nos recolzats són alguns dels fonaments substancials de l’art de conviure en parella amb èxit.

Constituir una parella és una de les aspiracions dels éssers humans, encara que aconseguir conviure en parella amb èxit no sembla fàcil; les estadístiques ens indiquen que més de la meitat de les parelles constituïdes es separen a mig termini, és a dir, els problemes de parella sovintegen. Els experts assenyalen com responsables del malbaratament de la convivència en parella dos factors:

– Els fonaments sobre els què s’assenta la parella.
– Les mesures que prenen els seus membres per mantenir la parella com font, potencial i real, de satisfacció personal de tots dos. Les autoritats en la matèria assenyalen tres línies d’actuació claus:

– La pràctica d’una comunicació adequada.
– L’increment de la satisfacció i l’afecte.
– L’habilitat per abordar i resoldre els conflictes que puguin sorgir.

La convivència en parella presenta una gran complexitat i són variades les causes que poden fer-la fracassar, d’entre elles, i sense ànim d’exhaustivitat, trobem:

Malentendre la convivència situant-la, per exemple, en estar junts tothora fent la mateixa activitat; això significarà que un dels dos es sotmet a les preferències de l’altre i la seva individualitat s’ofegarà anul·lant l’exercici de la seva llibertat.
– Entrar en l’espiral de la incomunicació comportarà acabar suposant o imaginant el que l’altre vol dir o considera; és llavors quan la distorsió de la realitat entrarà en escena.
Perdre la confiança i el respecte. La convivència sense confiança i respecte és difícil ja que la dignitat i l’amor propi patiran agressions permanents.
– Creure en el mite “Una parella com Déu mana” impossibilita que la parella única i irrepetible de la que formem part es desenvolupi.
– Implantar la dependència econòmica, emocional, afectiva, … actuarà reforçant les relacions de poder de l’un sobre l’altre desequilibrant, ofegant i abocant al ressentiment a un dels membres.

Identificar quins són els factors que fan de la nostra convivència sigui, de vegades, una missió impossible ens permetrà definir i posar en marxa el pla per superar aquestes dificultats, reforçar els ponts d’unitat amb la nostra parella i transformar la nostra convivència en una font real de satisfacció.

Si tens problemes de convivència amb la teva parella, puc ajudar-te a solucionar-los.
Parlem-ne!

Originalment publicat a Receptes per Viure Bé!

Sophia Blasco Castell

Poder també t’agradaran:
L’art de conviure en parella (vídeo)
Quiero…
Una crisi, o la fi de la parella?

Compartir és estimar! de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “L’estimo, però …
  1. Oriol López ha dit:

    La convivència en parella és un difícil art.

  2. Tomàs ha dit:

    Quin tema tant apassionant i tant difícil. Una relació de parella a llarg termini és com la relació dels diferents instruments dins d’una orquestra, cadascú fa la seva feina mentre de manera conjunta estan construint una sola cosa en comú.

    La troballa del Bosó de Higgs és una tasca sense importància en comparació a la que significaria trobar una solució a les relacions de parella.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: