Treball de franc per redimir els pecats

Feien treballar els nadius de franc amb la promesa de la redempció dels pecats i la salvació; la salvació de l’economia de la missió.

En Lluís Mallart ens explica com les missions a l’Àfrica obtenien mà d’obra nativa de franc per a les plantacions de cacau i per a la resta de tasques, prometent als natius, a canvi del treball, la redempció dels pecats:

En un país en que els negres eren considerats uns vagarosos, la redempció de les ànimes començava ensenyant-los a contribuir al desenvolupament d’una economia de mercat que, ben entès, començava desenvolupant l’economia de la Missió. Les missions eren concebudes com una mena de ciutats santes amb els seus edificis, els seus camps i les seves plantacions de cacau i cafè. Sempre hi havia alguna feina per oferir als penitents: refer les parets de fang d’una escola; desbrossar un camp; participar a les tasques de la collita de cafè o de cacau; escombrar la rectoria, etc.

Lluís Mallart i Guimerà

El text anterior està extret del llibre Okupes a l’Àfrica (2001), de l’antropòleg i ex-capellà missioner Lluís Mallart i Guimerà.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Treball de franc per redimir els pecats
  1. Tomàs ha dit:

    L’església sempre ha sabut com tractar les persones en el seu propi benefici. En això són bons, molt bons.

    • Oriol López ha dit:

      Porten mil·lenis perfeccionant el sistema. Realment, moltes empreses podrien aprendre’n (les coses bones, em refereixo, que per a les dolentes no cal). Gràcies per comentar, Tomàs.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: