El català de tots

Bones tardes, hi pres la decissió d’escriure aquest post en lo que es coneix com català del carrer perque així bustès podran fer-se una idea del tipo de llenga, o dialecta, que acabarà sent el català si tota la muchedumbre de passotas que ens ho passem tot pel forro dels mismíssims collons ens sortim amb la nostre. Potser tindríem que dir-li catanyol, pero bueno, no adelantem aconteixements perque la denominació ja la escollirem entre tots més adavant. Ara anem al lío, a lo que interessa al personal, que no és una altre cosa que els verdaders motius per usar aquest català i no el dels sossos diccionaris. 

Perque anem a vera si ens aclarem: per què collons tenim que estudiar i apendre la llenga catalana “oficial”, si ja ens entenem tal i com la parlem així mateix? Si vai al badulaque de l’acera d’enfrent i demano una llauna de berberetxos no m’entendran? Per suposat que m’entendran! Bueno, m’entendran si els depenents són catalans, clar, perque si entro a una tenda i em dono conte que els amos són murcianos, gallegos, xinos, negres, paquis, sudacas o moros, per dir algo, lis parlaré en espanyol, com és llògic i natural, per respecta. Pero si són catalans no. Si són catalans lis parlo en català del carrer, que es el català del poble perque ho dic jo, i joder si m’entenen!

Lo dolent, per lo tant i a vera si m’explico, no és tota la bona gent del carrer que parla com jo i que tenim cada dia més pressència als grans medis de comunicació (com ara les tertúlies del Món al RAC1, per ejemple, o als telediaris de la te-uve-tres “la nostre”). Els dolents de la película són els “pompeuets” que no saben apreciar el nostre esforç i que ens estant criticant tot el dia a diestro i siniestro i sin pausa pero sin prisa, com diu el nostro conegut artista Melendi. A vera, pompeuets dels ous: es gràcies a la gent que parlava català en la clandestinidat que la nostre llenga es va poder conservar durant els curanta anys del franquisme. I os penseu que eren tots filòlogs els que parlaven a les esquenes dels grisos? No senyors, eren gent de tot tipo i persones de tots els escalafons socials, per lo tant, molts parlaven com jo. Així pues, lo cert és que ens tindríeu que atxecar un monument. I m’importa un pepinu que avui dia ja no estiguem baix un yugo dictatorial i que si vulgués podria hincar els colzes i estudiar el català ben estudiat. No ho faré perque ja os ho tinc dit: ens entenem igual, que es lo que conta. I que os quedi clar que a mí a català dingú me guanya, no sé que os haveu pensat.

likeabossHe dit.

Un salut.

 

 

 

 

.

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “El català de tots
 1. josep112 ha dit:

  Tots els catalans tindriam que tindre clar que tot axó que dius es la pura vritat. Per defendre el catalá currecta no cal haberse estudiat la gramática ni saberne més que en Pumpeu Fabra.
  Osti… no se que pasa que el currector del Word me está empastifant tot el comentari de rayas bermellas. Segur que el ordenador se deu haber espallat. Oju peligru.

 2. Oriol López ha dit:

  Jo crec que tota llengua normal té diversos registres i el que és perfectament admissible en la llengua col·loquial o per a una persona que l’està tot just aprenent, no ho és en altres àmbits més formals com una obra literària o un informatiu de la tele.

 3. Maria Boix ha dit:

  És horrorós! Que això passés fa quaranta anys, ho entenc, però ara…Totalment d’acord amb tu, Oriol. Jo ja fa anys que no puc parlar català correcte perquè la gent no m’entén, de tant dir barbarismes, ara ja no recordo les paraules correctes. Trobo que no costa tant intentar fer-ho bé, si estimes la llengua t’hi esmerces i, si ofenc algú, em sap greu… A la gent gran se la pot perdonar, no varen estudiar el català i fan el que poden, però els joves…

 4. Un ganxó ha dit:

  Mentre les nostres cadenes de televisió, TV3 i TV8 i les emissores de ràdio (inclosos els corresponsals), on s’hi expressa en català no hi posin uns lingüistes correctors assenyats, els quals pel què malauradament he d’escoltar, s’ho passen tot pel mateix folre de on sabeu que jo vull dir, no anirem enlloc. Aquests locutors siguin de TV o de ràdio, amb qui la societat s’hi hauria emmirallar, no donen la talla. El seu lèxic es limita al lèxic de carrer i a emprar les expressions castellanes, catalanitzant-les. Dubto que mai es llegeixin un llibre en català, perquè si ho fessin sovint, alguna cosa de bo en traurien. Com a molt, deuen llegir la premsa en català, que ha estat traduïda pel traductor automàtic. I dels espots televisius que han estat traduits del castellà, què n’hem de dir ??. Un disbarat darrere l’altre. Com diu l’articulista el català ja no existeix; ha estat substituït pel catanyol. De què ens ha servit o serveix l’immersió lingüista si després el malbaratem al carrer ??. Tornant a parlar dels locutors de TV i ràdio, gent que es guanyen la vida amb l’idioma, és una vergonya que ni tan sols tractin de millorar-se professsionalment. A aquesta mena de gent, caldria aplicar-los la reforma laboral actual, perquè en el seu cas, la seva productivitat és penosa.

  • elbixo ha dit:

   Totalment d’acord en tot, excepte en una cosa: la denominació “de carrer” per referir-se al català mal parlat. Seria més correcte, sota el meu parer, referir-s’hi com a “català dels analfabets” o “català dels necis”, per exemple. En cas contrari podríem evocar la sensació que als nostres carrers tothom, o gairebé, hi practica el menfotisme i el menyspreu més absoluts envers la nostra llengua, circumstància que, sincerament, em sembla un pèl allunyada de la realitat.

 5. Tomàs ha dit:

  D’acord en l’essència del que dius. Així i tot, prefereixo persones que parlin un català incorrecte a que no hi hagi persones que parlin català. Necessitem massa crítica de catalano-parlants i un bon sistema d’aprenentatge del català més correcte, més oficial.

  Si a tot. I si també a l’argot. No voldria que l’oficialitat del català passes per sobre del que passa al carrer, no voldria que la nostra acadèmia tingués un lema similar al de la RAE (Límpia, Fija y da Esplendor).

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: