SEGONS LA TANATOLOGIA, TOT VA SEGONS EL PREVIST

La tanatologia és la disciplina científica que estudia el fenomen de la mort en els éssers humans. Una de les seves branques incideix específicament en com reaccionem les persones davant la notícia d’una malaltia incurable. Així, la doctora Elisabeth Kübler-Ross, principal especialista en la matèria, recull en el seu llibre, Sobre la mort i els moribunds, com reacciona una persona davant una notícia fatal (la pròpia mort o la mort imminent d’un ésser proper).

Els catalans hem estat qualificats per Federico Jiménez Losantos com un càncer per a Espanya. No és pas el primer cop que som considerats d’aquesta manera tan afectuosa. Com reacciona Espanya davant el seu càncer?

És clar que davant la manifestació independentista de l’11 de setembre s’estan acomplint, fil per randa, totes i cadascuna de les fases que apunta Kübler-Ross:

Negació i aïllament: Els mitjans espanyols no se’n van voler fer ressò de la multitudinària manifestació. TVE va trigar 20 minuts en el seu Telediario a parlar-ne, molt breument. La Delegación del Gobierno parlava de 600.000 persones i Miguel Ángel Rodríguez (PP) de menys de 100.000. Rajoy encara no ha obert boca.

Ira: el coronel Alamán ens vol enviar els tancs, Francisco Caja demana la intervenció de l’exèrcit i el diari ABC vol suspendre les institucions catalanes i demana que siguin intervingudes per l’Estat anul·lant la nostra autonomia.

Pacte: Rubalcaba ja ha entrat en aquesta fase, tot demanant recuperar els aspectes retallats de l’Estatut. Sens dubte, el govern espanyol no trigarà a intentar aturar els esdeveniments oferint alguna cosa a canvi (un pacte fiscal descafeïnat, potser?).

Depressió: És l’estat d’ànim següent, tot veient que res no pot evitar el que ja està escrit.

Acceptació: és el darrer punt de la dolorosa etapa de la pèrdua d’un ésser estimat (en aquest cas per pur interès).

Com veieu, tot segueix el seu curs. Paciència.

Per Jaume Pros

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “SEGONS LA TANATOLOGIA, TOT VA SEGONS EL PREVIST
  1. Oriol López ha dit:

    Sí, anem pel bon camí, però no s’hi val a badar, hem de ser conscients que tan sols just hem començat a caminar cap a la nostra independència i que ara no podem pas deturar el nostre pas fins a assolir-la plenament.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: