L’ebook del Renaixement

La forma de llegir ha variat molt des de que varen aparèixer els primer escrits. Des del pergamí, el papir o el paper hem passat al llibre electrònic o ebook. Ara, amb aquests aparells o els ordinadors tenim en un petit espai desenes, centenars i milers de llibres, els podem consultar i llegir còmodament. Però fa 700 anys, la forma de consultar i tenir a ma varis llibres era una tasca complicada; degut al seu pes i dimensions el seu maneig era difícil.

Al segle XVI, Agostino Ramelli, un enginyer italià va idear un aparell per poder llegir i consultar varis llibres a la vegada de forma còmoda i senzilla. Aquest aparell era conegut com leggio rotante, book wheel, o roda de llibres. L’invent i altres enginys, com bombes d’aigua, molins, etc, els va donar a conèixer en el seu llibre “The Diverse and Artifactitious Machines of Captain Agostino Ramelli” publicat el 1588. Per cert, el llibre encara es publica i es ven.

En aquest llibre va presentar el seu leggio rotante o roda de llibres, un invent que filant molt prim podem dir que és l’antecessor primitiu de l’hipertext o els ebooks. Com la seva paraula indica, l’enginy era una roda amb diversos prestatges on podies anar col·locant diversos llibres oberts. D’aquesta manera, se podien consultar els llibres (de 6 a 12) de forma còmode; sols tenies que girar la roda i buscar el llibre desitjat i que ja estava obert. Fer tot això sense moure’s de la cadira i en un espai relativament petit, en lloc d’escampar tot els llibres en una taula immensa, suposava una gran diferència. Lògicament, l’enginy era utilitzat per una minoria, monarques, bibliotecaris, escriptors, etc.

En les següents imatges podeu veure l’aspecte que té aquest enginy

“Leggio Rotante” descrit per Agostino Ramelli (1588). Font
“Leggio Rotante” descrit per Nicolas Grollier de Servière (1719). Font
Roda de llibres de la Biblioteca Palafoxiana (Mèxic). Font
Roda de llibres de la reina Maria Carolina de Borbò al Palau Reial de Nàpols. Font
Roda de llibres de la reina Maria Carolina de Borbò. Font
Roda de llibres de la Universitat de Jagiellonian a Polònia. Font

Jaume Mas – http://lesfinetresdeltemps.blogspot.com.es/

Tagged with: ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “L’ebook del Renaixement
  1. Oriol López ha dit:

    Fins que no he llegit el teu article, desconeixia totalment l’existència d’aquest interessant i singular artefacte, la roda de llibres.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: