LA NATION CATALANE. PARLEZ-VOUS FRANÇAIS?

Fa uns dies parlava aquí i aquí de la necessitat d’internacionalitzar la causa catalana més enllà del nostre país. Vaig rebre algunes respostes dient-me que el que jo demanava ja ho feien alguns blocs editats en anglès, com per exemple, Help Catalonia. Tanmateix, alguns altres lectors es van mostrar visiblement entusiasmats amb la proposta de crear blocs que ultrapassin el nostre àmbit territorial, trencant barreres i fronteres i fent que tothom conegui de primera mà la nostra realitat.Penso que encara que puguem trobar alguns espais digitals que ja difonen l’actualitat catalana, això no vol dir que no calgui fer res més. No fa pas gaire llegia en un diari la dificultat que tenim els catalans per fer-nos entendre en els àmbits francòfons. Josep Maria Loste també en parlava, al seu bloc: «és vital informar correctament als francòfons, que tenim entre nosaltres, que la independència de Catalunya —l’estat propi dintre de la interdependència europea no va en contra de ningú, sinó que vol per a Catalunya una més i millor democràcia.»Al món hi ha uns 300 milions de persones que parlen francès. Més de 150 milions tenen el francès com a llengua materna. A Europa en trobem a prop de 80 milions, de francòfons. De fet, el francès és la llengua més estudiada després de l’anglès. A Europa el francès és oficial a França, Suïssa, Bèlgica, Luxemburg, Mònaco i la Vall d’Aosta. I amb tants parlants ens trobem, paradoxalment, que pràcticament és impossible trobar cap informació en francès acurada sobre Catalunya i el moment històric que ara estem vivint (es va veure a la manifestació de l’11 de setembre).

Algunes persones ja han mostrat el seu interès i demanen de fer alguna cosa. Doncs som-hi! Us proposo de participar a d’un nou projecte col·laboratiu. Us parlo d’un bloc escrit en francès i dirigit a la comunitat francòfona d’Europa. Ara és un moment crucial i cal que tothom ens impliquem en la mesura que puguem. Si hi responeu positivament, el projecte que es diria La réalité de la nation catalane, veuria la llum en les properes setmanes. Per poder-lo tirar endavant calen persones disposades a aportar els seus articles i també, evidentment, persones amb coneixements de francès bàsics i suficients per fer la traducció dels textos rebuts (tranquils, seria una tasca perfectament assumible dedicant alguna estoneta de tant en tant).

La idea seria la següent:

 • Es tractaria d’un espai democràtic, obert i plural. No obstant, és clar que per les seves característiques hi ha una temàtica concreta (la causa catalana) i una línia editorial que defensa el nostre dret a decidir.
 • Podeu participar com a col·laboradors, traductors o les dues coses alhora.
 • Han de ser articles que no superin, en català, les 500 paraules.
 • Els textos poden ser originals o aportacions d’uns altres llocs web o blocs (indicant, evidentment l’autoria i l’enllaç).
 • Els textos han de ser respectuosos, objectius i amb un redactat correcte.
 • En tots els casos es publicarà l’autoria amb nom i cognom de l’autor (els anònims i els pseudònims no tenen credibilitat) i del traductor (tret que en aquest cas s’indiqui el contrari).
 • Dels textos publicats s’intentarà fer difusió a través de llocs web en francès, diaris digitals, etc.

Si hi voleu participar, envieu un correu a nationcatalane@hotmail.com. De tots nosaltres depèn que la idea pugui tirar endavant. Animeu-vos i sigueu protagonistes d’aquest moment històric!

Per Jaume Pros

Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “LA NATION CATALANE. PARLEZ-VOUS FRANÇAIS?
 1. Oriol López ha dit:

  Em sembla un projecte molt interessant i necessari i estic segur que pot fer una gran tasca de contribució al coneixement de primera mà en el món francòfon de la voluntat d’independència del poble català.

 2. ah … si jo pogués parlar català, et puc ajudar. (espero que es ben escrit)
  Bona sort de la Catalunya Nord :)

 3. Tomàs ha dit:

  Em sembla una bona idea. No tinc prou coneixement del francès com per ser-ne traductor, però estic disposat a “penjar” aquells posts del meu bloc en els quals parli de Catalunya i del procés d’Independència o d’aquells que faci expressament per aquesta nova iniciativa.

 4. jaumepros ha dit:

  Sisplau, per a una millor gestió, poseu-vos en contacte amb l’adreça electrònica: nationcatalane@hotmail.com. Penseu que el que calen ara és sobretot articlulistes i blocaires (de traductors estem molt coberts). Salutacions!

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: