És light l’Estat Propi de CiU?

Si us heu preguntat per què CiU parla d’Estat Propi, i no d’Estat Propi Independent i Sobirà, us en dono la meva opinió:

Per tot el que CiU ha dit, i també pel que no ha dit, jo interpreto el següent:

1.- No parlen d’Independència perquè el seu projecte nacional no pretén la Independència d’Espanya. Per això diuen que no volen una Independència clàssica (què vol dir això?).

2.- Crec que el que volen és un Estat Propi dins d’Espanya, amb la qual es compartiria, com a mínim:

 • La Corona
 • L’Exèrcit
 • La Seguretat de les fronteres exteriors
 • Un fons de Solidaritat Interregional pactat entre Espanya i  Catalunya (bilateralment)

Crec que pensen que amb aquest plantejament “salvarien els obstacles” de la Constitució, el de la indissoluble unitat d’Espanya, ja que en realitat hi en formaríem part i l’Exèrcit seguiria sent el garant d’aquesta “unitat”. La Corona seria el nexe d’unió pel que fa al Cap de l’Estat.

Amb aquest plantejament pensen que seria més fàcil assegurar la permanència a Europa i a l’Euro, ja que de fet Catalunya seguiria dins d’Espanya.

Amb aquest plantejament però, molts temes importants resten hores d’ara sense resposta:

 • Catalunya tindrà una Constitució pròpia?
 • Hi haurà una Diplomàcia Catalana?
 • Les Lleis emanades del Parlament Català hauran de seguir sent referendades per les Corts Generals Espanyoles?
 • La Justícia es traspassarà íntegrament o el paper del TC seguiria sent el que ara és?
 • Catalunya tindrà Hisenda pròpia, Sobirania fiscal i Banc Central?
 • El poble Català tindrà Sobirania o aquesta seguiria sent de tots els Espanyols?
 • Catalunya estarà representada oficialment a l’ONU, a l’UNESCO i al Parlament Europeu?
 • Hi haurà la possibilitat de tenir Nacionalitat Catalana, diferent de l’Espanyola o una possible Doble nacionalitat?
 • Les Lleis de Bases que emanessin del Parlament Espanyol, seguiran sent d’obligat compliment a l’Estat Català?

Com veieu, massa incògnites i massa importants com per no dubtar hores d’ara de tot. Per això en el títol em pregunto si aquest Estat Propi és Light.

CiU demana per a les properes eleccions una majoria parlamentària perquè no vol haver de necessitar els vots d’ERC, d’ICV, de Si o de la CUP, que la podrien incomodar empenyent-la més  enllà d’on ells volen arribar.

En definitiva, CiU, amb una majoria dels partits sobiranistes a les eleccions del 25N i amb una hipotètica victòria en el Referèndum, el que vol és forçar Espanya a acceptar un canvi profund de la Constitució.

Per acabar, unes quantes preguntes més: És això el que es va demanar a la passada Diada? És això pel qual treballa l’Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC)? És això el que volen els Municipis que es declaren territori sobirà?

Les properes eleccions són importants des del punt de vista social i nacional. Els Partits han d’explicar-nos fil per randa quin és el seu plantejament de futur, i ens han d’explicar de manera clara i transparent i fins on volen arribar.

Si demà fos 25N i el diferents Partits no haguessin estat clars en això, no votaria a cap Partit.

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
42 comments on “És light l’Estat Propi de CiU?
 1. Sophia Blasco ha dit:

  Recordem que Mas no recolzà la Manifestació de l’11 de setembre 2012 per l’Estat Propi. Ha canviat el discurs per no quedar fora de joc, els seus objectius són uns altres.

  • Tomàs ha dit:

   Hola Sophia, crec que si que la va recolzar, no?

   En tot cas, el que volia dir amb el post és que no ens ho expliquen tot. Amb els temes amb els quals estem tractant, CiU i la resta de partits han d’explicar les coses de manera clara i si algú diu alguna cosa que ens la demostri amb estudis (d’aquesta manera es poden refrendar o discutir).

 2. Un ganxó ha dit:

  És molt, però molt creïble el què escriu en Tomàs. Jo hi vull aprofondir amb un tema molt important, almenys per a mi ho és, i és el de la llengua: En Mas va dir dies enrere que en el nou estat, el castellà hi seria oficial. Només em descol·loca aquesta meva pregunta, el fet de que en Junqueres d’ERC, també va dir-ho, fa menys dies.
  També estic plenament d’acord en allò que diu la Sophia Blasco.

  • Tomàs ha dit:

   No voldria pas tenir raó, és només una reflexió en veu alta (en forma de post).

   En això de la llengua jo no hi pateixo massa. En el programa Salvados i en una entrevista de fa uns dies a La Vanguàrdia en Mas parla del Català i del Castellà. En referència a aquest darrer, diu que seria oficial (no idu que seria vehicular, ni de referència). Oficial, en aquest sentit, entenc jo que vol dir que els ciutadans de Catalunya es podran adreçar a l’administració en castellà i tindran dret a rebre la resposta en castellà. També en l’àmbit de la Justícia. Així mateix, a les escoles es seguirà estudiant el castellà com a llengua d’obligat coneixement. Per a mi una cosa no treu l’altre.

   Crec que CiU i ERC, el que volen és tranquil·litzar els castellanoparlants de Catalunya. Que no se sentin exclosos. Combatre el discurs del PP i de Cs. De fet, una part de les persones que van anar a la Diada eren castellanoparlants.

   Catalunya és diversa i en quant al castellà hem de tenir clar que està i estarà present en el nostre dia a dia.

 3. Un ganxó ha dit:

  Ah!, Al meu comentari anterior he oblidat esmentar que, la inquietud del blogaire, en Tomàs ara me l’ha traspassat a mi, perquè em fa recordar que fa unes setmanes, fins i tot abans de la manifestació de l’11 de setembre, en Mas ja havia demanat que Catalunya tingués estructura d’estat. El què passa és ara no em recordo amb motiu de què va dir-ho i a on, fet per cert que motivà com sempre el rebuig natural de la caverna. Pel què fa a mi, per descomptat que no tindrà el meu vot. Bé, CiU mai l’ha tingut; però tampoc el tindrà cap partit que no em deixi ben clar les seves intencions. Gràcies Tomàs per posar-me en guàrdia.

  • Tomàs ha dit:

   Vols i demanes el mateix que jo. Volem que els Partits diguin el que diguin, que ho expliquin (si algú se li acut dir que tal o qual cosa és o serà així, que aporti els estudis o informes pertinents).

   És molt important aquest procés i jo demano informació.

   No estic inquiet quant al futur, ho estic quant als partits que vull em representin, vull que ho facin molt bé.

 4. Oriol López ha dit:

  Jo afegiria que, com sabem, els incompliments de les promeses electorals no són susceptibles de demanda judicial per part dels ciutadans enganyats, per la qual cosa, més que de les promeses electorals, que no són legalment vinculants, millor que ens fiem de la trajectòria dels darrers anys que cada partit ha tingut i podrem saber en qui podem confiar i en qui no. Jo crec que és tan senzill com això: en lloc de fiar-nos de les promeses electorals de cada partit, fer un exercici de memòria i recordar quins han estat els seus posicionaments al respecte en moments claus i quins han estat els seus actes.

  • Tomàs ha dit:

   L’argument que presentes és prou sòlid i té una base històrica que l’avala. Jo hi veig però una diferència pel que fa al cas present de Catalunya: quan un president s’ha jugat la seva carrera política com h ha fet en Mas? Ha dit que anirà fins al final i que un cop convocada la consulta o el referèndum marxarà? Quan s’ha vist això?

   El que no ens ha dit és si la pregunta serà sobre la Independència o si hi haurà una doble pregunta, una sobre la Independència i una alta que inclogui una hipotètica oferta espanyola.

 5. Un ganxó ha dit:

  Oriol, subscric el què dieu. Però ai las!!! la teoria no es compleix ni per la mínima. La memòria ha estat substituïda per la hipocresia i el “tant-se-menfotisme”. Ja ningú es recorda com i de quina manera es va trair el vot dels catalans, quan uns polítics se’n van anar a can madrit a polir-se l’estatutet. I així i tot, van i els voten amb majoria còmoda. Ja ningú es recorda que un d’aquests polítics ha mantingut (en això sempre hi ha estat fidel) per activa i per passiva que no vol la independència, ni res que se li sembli i encara continua manant al partit. Ja ningú es recorda de les corrupteles que esquitxen certs partits. Ja ningú es recorda que dels punts del programa electoral, només se’n va complir un: La derogació de l’impost de successions i donacions que perjudicaven als rics, per arribar al cap de poques setmanes, a dur a terme les primeres retallades. Doncs malgrat tot el què dic i que me’n deixo algunes, en canvi les intencions de vot els donen majoria. Grouxo Marx: <>.

 6. Un ganxó ha dit:

  Es veu que en posar certs signes ortogràfics, ometen el texst entre el signes. Quan esmentava Grouxo Marx al meu anterior comentari, volia dir que: Ell digué “Aquests són els meus principis. Ara bé, si no els interessen, en tinc uns altres.”

  • Tomàs ha dit:

   En Grouxo té reflexions que mereixen un bon estudi. He llegit un llibre de Grouxo que es diu “Grouxo i jo” en el qual relata com va ser de penosa i de dura la seva trajectòria teatral fins a poder triomfar. Al llarg del llibre hi ha “pensades” que valen molt la pena.

   Per la resta dels comentaris, penso que aquestes eleccions són diferents a les anteriors i que potser hi ha paràmetres que no es poden comparar.

 7. Maria Boix ha dit:

  Jo vaig fer l’esforç de baixar a l’11S per demanar ben clarament dir Adéu Espanya, no en vull continuar formant part i ara menys que mai. Aquesta gent està tocada del bolet i, si continuéssim amb ells sempre tindríem el risc de, en qualsevol moment tornar enrere.
  Recordes qua fa uns dies et vaig prevenir de CiU? Doncs llegint tot el que tu has escrit, encara me’n refio menys. Hem d’anar molt amb compte amb el nostre vot, ens hi juguem molt. El que diré ara és una opinió molt personal, si tots els partits volguessin el millor per Catalunya i no pensessin en ells, s’hauria fet una Coalició amb CiU inclosa, el que passa és que aquí tothom vol prendre partit i no pensen ni en els ciutadans ni en Catalunya.

  Per a mi també és molt important el tema de la llengua i, el català em preocupa molt.

  • Tomàs ha dit:

   Si, recordo les teves precaucions vers CiU. Vaig fer un recull del que havia llegit i havia escoltat dir als seus dirigents i en veure que no n’hi havia prou, que el seu discurs és encara buit de contingut, vaig decidit fer un post per dir el que jo en penso en aquests moments. Més endavant veurem.

   No és exactament que no me’ls cregui, penso que estan esperant que en els propers mesos des del PP facin un esforç i hi hagi una proposta suficientment atractiva per una part dels catalans i es desactivi així una part del moviment independentista.

   Sincerament, no crec que CiU ens falli en el tema de la llengua.

 8. Un ganxó ha dit:

  Maria Boix, fa poca estona us he contestat a un altre article sobre el català. Subscric tot allò que Vós dieu, tant aquí com en l’altre. Mireu, un apunt que potser molts hi passen de puntetes, però per a mi vol dir molt: A partir del moment que en Mas ha acceptat un debat a tres a can godó, prescindint de les demés forces polítiques, en la meva opinió vol dir que el seu desig és anar en solitari a la campanya, perquè sembla ser que els catalans desmemoriats li donen una majoria. Ergo, a tenor d’allò que ell mateix diu que serà el poble qui parli el dia 25, vol dir que si obté majoria, farà allò que li surti de……, i si convé, pactarà a la baixa amb escanya. Ja està acostumat anar de rebaixes, si no, fem memòria.

 9. Un ganxó ha dit:

  Tomàs, amb respecte, segons la meva opinió si CiU ens falla en allò de decidir el nostre propi destí, per més que faci en allò altre de la llengua, acabarem igualment ofegats sibil·linament com només ho saben fer els espanyols. Qui és capaç de poder fer canviar l’ADN d’una raça anorreadora per convicció ??

  • Tomàs ha dit:

   No em posis mal cos! Espero que ni CiU, ni la resta de Partits Catalans que aposten per un Referèndum o una Consulta per a que puguem decidit el nostre futur ens fallin en el darrer moment.

   Crec que PP i PSOE reaccionaran i faran una Contraproposta de reforma constitucional atorgant a Catalunya unes més àmplies competències i un nou pacte fiscal. Aquest escenari el veig molt possible i és en aquest moment en el qual CiU pot fallar i fer marxa enrrere i optar pel pacte.

   Així i tot, abans d’ahir en l’entrevista amb en Cuní, en Mas va dir que si hi havia propostes sobre la taula sobre les quals decidir, el que farà CiU es sotmetre-les a la votació del poble. Semblava avançar-se als esdeveniments i dir-nos que ell també preveu un escenari en el qual hi haurà 2 preguntes a plantejar-nos: Independència i la nova proposta constitucional.

 10. Un ganxó ha dit:

  Tomàs, jo no vull posar la por ni el mal al cos de ningú. Tracto de ser pàgmàtic davant les ambigüitats de CiU. En el cas que el PP i/o PSOE fessinin una nova contraproposta, voldrà dir que CiU pot agafar-s’hi, per no haver de fer-ho al ferro roent que significa clarament la nostra independència. Si accepta la hipòtesi que assenyaleu Vós, serà anar deixant que passin les hores i el temps, i això no ho podem permetre’ns-ho, car, hi ha molta de gent a l’atur, molta de gent que passa gana i que no té quasi res per a portar-se a la boca. Clar i net, ni CiU ni ERC en especial, i per descomptat cap altra dels partits polítics, no han escoltat la veu del poble del passat 10 de setembre, veu que es basava en una sola paraula: Independència!!. No de pactes fiscals, ni confederacions, ni altres punyetes que els pugui sortir del cervellet.

  • Tomàs ha dit:

   D’acord.

   Jo també penso que no ens podem encantar pel camí i que no podem perdre més temps del necessari en recórrer el camí cap al Referèndum. Una Catalunya Independent, crec que és viable i que a més, no hi hauria problema en millorar financerament alguns dels sectors ara més castigats.

   El divendres passat, el professor Joan Tugores així s’expressava, tot avisant, que el més difícil seria el repartiment dels actius i dels passius (ja que, opina, sortirien tots els deutes ara amagats sota les catifes i que ens voldrien fer pagar també). Hi ha qui pensa que al final Catalunya si vol la Independència, l’haurà de comprar, en el sentit de que ens haurem de fer càrrec de més del que ens pertocaria. Això pot ser assumible o inassumible si fer-ho comporta l’ofec total de la nova Catalunya.

   Venen temps molt importants i molt interessants.

 11. Un ganxó ha dit:

  Mireu Tomàs, ens sigui viable o no ens sigui viable, més malament que ara no hi ens anirà pas, abans al contrari. Però a canvi tindrem moltes coses més que ara ens són preses per la força: Dignitat (especialment la dignitat), l’idioma, no haurem d’anar a pidolar cada any o dos, o tres a can madrit després dels diners que ens roben. No haurem d’alimentar les sangoneres reials i a casa, que serà la nostra Catalunya, podrem parlar en català a les forces de seguretat i a la justícia, sense que per això ens apallissin. Tot això apart, Vós sabeu tant bé com jo, que els estudis econòmics fets per insignes economistes sobre la nostra viabilitat com a estat independent, són altament positius. Els catalans hem de perdre la por d’una vegada per totes. Fa massa anys que estem agafats als braços espanyols, que com tenalles només cerquen el nostre anorreament. I no solament això, sinó que més a més se’ns amenaça, insulta a totes bandes, fins al punt que la situació ja és inaguantable. Per tant per a mi: NO a CiU, si bé el necessitem de company, però no en qualitat de general que comandi. Hem de fer el possible per a què els propers vots, no permetin que CiU, sigui qui digui: Ordeno i mando.

  • Maria Boix ha dit:

   En una Catalunya independent les passarem magres al principi (com els ha passat a tots), però un cop estigui tot posat a lloc, serà bufar i fer ampolles. Som emprenedors, només cal saber on s’han de fer les primeres inversions, que ja es té molt clar, Port, Aeroport i Ferrocarril, això ens obre la porta a Europa i al món. Pel que tinc entès tenim potencial en investigació, actualment marxen fora perquè aquí no hi ha res a fer, però podríem fer-hi molt. L’única cosa que veig que ens falla és la classe política i aquí hi ha el problema.

   • Tomàs ha dit:

    Totes les xarxes importants de comunicació (ports, aeroports, carreteres -algunes- i trens de recorregut internacional), són en mans d’Espanya. Per alguna cosa serà! Tontos no ho són pas.

    Segur que no serà fàcil, però soc dels que prefereix provar a viure en una Catalunya Independent, que no pas en una situació com l’actual.

  • Tomàs ha dit:

   Les enquestes no donen a CiU la majoria absoluta que busca. Una gran majoria sobiranista, sense una majoria absoluta de CiU té més possibilitats d’arribar a la Independència.

   També penso en la nostra dignitat, i més des de fa uns mesos en que de manera calculada ens tenen escanyats financerament. Penso però que forma part del camí que hem de recórrer. Tampoc està malament que tothom vegi com ens va si ens quedem tal i com estem.

   Segur que si marxem estarem millor que ara, sense cap mena de dubte. No és que la Independència ens curi de tots els mals, ni que aquesta esmeni els erros que s’han comès, però la sobirania fiscal ajudarà a solucionar alguns dels problemes més greus que ara tenim.

   • Maria Boix ha dit:

    Tomàs, és obvi que la llibertat a l’hora de prendre decisions sempre és millor que no pas que te les prengui un altre, basant-se en els seus interessos i amb la sobirania fiscal, podrem decidir què ens interessa..

    • Tomàs ha dit:

     Soc partidari convençut de que la Independència és el que necessita Catalunya per ser el que molts volem i esperem des de fa molts anys. Si decidim nosaltres ho farem bé o malament, però ningú ens ho imposarà i ningú s’equivocarà per nosaltres.

 12. Maria Boix ha dit:

  Tomàs, l’Oriol té tota la raó. Haurem d’anar amb molt de compte. Quan dius respecte en Mas: Ha dit que anirà fins al final i que un cop convocada la consulta o el referèndum marxarà? Quan s’ha vist això? Pot ser que sí que ens porti a la independència però deixant Catalunya encara més ofegada del que està i estarà amb Espanya i, llavors se’n renti les mans, per això diu que marxarà. Ja sé que no és una cosa fiable, però tinc el pressentiment (i mai em falla). Jo, per més que diguin en campanya, NO els penso votar estic advertint molta gent. M’ha alegrat molt que fessis aquest post.

  • Tomàs ha dit:

   Jo també estic content d’haver fet aquest post ja que veig estar aixecant debat i unes molt interessants intervencions!

   No soc votant de CiU, per si algú ho pot pensar. M’he limitat a explicar el que he llegit i he escoltat dir a CiU. El president Mas ha dit que un cop feta la consulta, marxarà. En a mi em sembla que és una decisió personal i com a tal li respecto. Més en un país, en el qual ningú marxa.

   Ell no tindrà més que el seu vot, com el teu i el meu. Convocada la consulta, la decisió és dels que vagin a votar.

   • Maria Boix ha dit:

    No em pensava pas que fossis votant de CiU però, en l’altre post, el primer dia que en vàrem parlar, em va sembla que et podies convertir en un votant de Mas i només et volia donar a conèixer el que jo havia trobat, més d’un cop t’he mostrat articles que tu no havies llegit i viceversa, és molt bo compartir informació.
    No entenc aquesta frase: Ell no tindrà més que el seu vot, com el teu i el meu.

    • Tomàs ha dit:

     Començant pel final: em referia que en el moment de votar en un referèndum o una consulta, el vot de Mas val tant com el teu o el meu, que només té un vot.

     No estic pensant en votar CiU, crec que hi ha altres alternatives que s’ajusten al que jo vull. Ara bé, abans de votar, miraré els programes d’uns quants Partits. Ja se el que es diu dels programes electorals, però penso que aquestes són unes eleccions especials i vull fer-ho.

     • Maria Boix ha dit:

      Em pensava que deies que jo votaria en Mas i, encara no tinc clar a qui votaré, necessito veure què diuen, però tinc molt clar que serà algú que parli d’INDEPENDÈNCIA. I encara que CiU ho posés, per a mi són falsos.

      Jo hi ha uns quants partits que MAI m’he mirat el se programa i MAI ho faré. Penso que faràs ben fet, encara que després potser facin el contrari, és bo veure per on naveguen.

      • Tomàs ha dit:

       CiU no portarà la Independència en el seu programa, si més no amb aquest nom. Ells parlen d’Estat Propi, però cada vegada és més clar que això no és equivalent a un Estat Propi, Sobirà i Independent.

       • Maria Boix ha dit:

        Òbviament que no! Ells i les seves paraules inventades… miraré el programa per veure la quantitat d’invencions que fan, per res més. Per més que diguin, no tenen la meva confiança.

        • Tomàs ha dit:

         És un moment especial i vull veure el que diuen i el que escriuen. Si enganyen, en aquesta ocasió, ningú els hi ho perdonarà.

         • Maria Boix ha dit:

          No és només especial, ÉS ÚNIC i esperat des de fa segles. Que no els ho perdonaran, sí, però si tenen majoria absoluta tant els farà.

          • Tomàs ha dit:

           Jo encara no sé que pensar. Crec però que CiU no vol arribar fins al final i només ho faria si no tenen majoria absoluta i si la situació amb Espanya es torna del tot insuportable.

       • Maria Boix ha dit:

        Et deixo l’enllaç amb el programa de CiU http://www.ciu.cat/media/76990.pdf

 13. Maria Boix ha dit:

  Un Ganxó, m’alegra que aquest cop estiguem d’acord i li agrairia que em tractés de tu. A mi em fa moltíssima por CiU amb majoria absoluta, espero que els catalans tinguin seny a l’hora de votar però em sembla que el tenen per un heroi.

  • Tomàs ha dit:

   Crec que en Mas va tenir l’instint polític de posar-se al davant del moviment de la Diada. Va ser un encert per a la seva formació.

   Necessitem que els partits catalans forts (en el sentit de més votats), estiguin implicats en el procés, ja que d’altra manera no hi haurà cap procés. Això ho hem de fer entre molts, d’altra manera no serà possible. Trobo a faltar al PSC en aquests moments.

   • Oriol López ha dit:

    Igual que Catalunya no pot decidir el seu futur si no s’independitza d’Espanya, entenc que el PSC no pot decidir absolutament res que no sigui obeir el PSOE si no s’independitza del PSOE. Tinc l’esperança que un dia no molt llunyà el PSC reaccioni i s’independitzi del PSOE.

    • Tomàs ha dit:

     Jo també voldria veure un PSC independent del PSOE. De totes maneres, de la situació actual la seva relació sortirà molt tocada.

     Si no ho fan ara o en els propers mesos, potser no ho faran mai.

 14. Un ganxó ha dit:

  Maria, mercès per permetre’m tutejar-te. Pots fer-ho igual a la recíproca i dir-me Jordi si vols. CiU t’ha de fer molta por, igual que me la fa a mi, en el sentit de que pugui obtenir la majoria absoluta o còmoda. Anem a la moviola, la moviola del temps i situem-nos a la manifestació del 10 juliol 2010, on potser érem alguns menys de 1.500.000 persones, però el clam també va ser unànim: Independència. Resultat de la mateixa: Al novembre següent, CiU, aquell partit, liders del qual anteriorment se’n havien anat a can madrit a vendre’s l’estatutet més barat que en Judes Iscariot vengué Jesús per 30 monedes, va obtenir majoria còmoda. Anem a les hemerotèques: Jordi Pujol, espanyolista declarat (paraules d’ell), de cop i volta es va declarar insubmís fiscal, després independent, posteriorment ja no ho va ser, després va dir que no hi havia encaix amb escanya, etc. etc afirmacions seguides de desmentits o contrafirmacions, però sempre que ho fessin els altres, no ell. En Mas: Pactes antinatura amb el PP, posant aquests als punts clau de l’administració catalana, i si no hagués estat per l’11 de setembre d’enguany, encara estaria festejant el PP. En Duran i Lleida, amb paraules seves i escoltades per mi: “Soy tan buen español como catalan”, aprobant la llei de partits, aprobant els pressupostos d’en Rajoi, la reforma laboral actual i les seves paraules admetent de que no és independentista, de què els ve la vena a aquesta gent, per a què vulguin de cop i volta la independència ??. Sense ni ell proposar-s’ho, ara em refereixo a en Mas, ha esdevingut l’heroi de la pel·lícula, precisament la persona que menys li escau en aquests moments. La meva opinió: NO ME’LS CREC DE RES !!

 15. Maria Boix ha dit:

  Perfecte, Jordi, em sento molt més còmoda. Gràcies per l’explicació, l’any 2010 estava absolutament desinformada de tot, em limitava a sobreviure; ara veig que va ser un error. El meu sentiment per Catalunya i pel català és innat i, de petita em varen dir que l’opció Catalunya lliure era impossible. Jo m’ho vaig creure però el sentiment sempre l’he continuat tenint. Jo penso que el camí cap a la independència l’ha de dur a terme algú que sigui català i amb un parell… Tots aquests que han anat de bracet d’Espanya, és molt probable que es rebaixin i, al meu parer, NO ens hem de rebaixar MAI MÉS. Aquest d’en Duran no sé què hi pinta, em fa nosa, no me’n refio. A més, no he entès mai que CDC i UDC estiguin junts. No m’agrada tot el que han fet i, com ja he dit abans, tinc un mal pressentiment, per a molts és una bajanada, per a mi no. La independència la volen perquè no volen perdre protagonisme, sense independència, perdrien molts vots. Estava al lloc oportú, en el moment oportú i més que pujar al tren, l’han pujat al tren.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: