Sense Govern estable no hi ha consulta?

Ja ho havia insinuat durant la campanya electoral: si el president Artur Mas no se sent prou fort al capdavant d’un Govern estable no tirarà endavant la consulta. Llavors, quan demanava aquella majoria excepcional, ho argumentava dient que “no podem pujar l’Everest amb espardenyes”. I podia tenir la seva part de raó, però tot plegat sonava a una mena de xantatge a l’electorat sobiranista per tal que cregués que votar CiU era la millor opció, o l´única, per a fer possible l’exercici del dret a decidir. Un argument tampoc tan diferent del que feia servir Solidaritat quan deien que només ells eren la garantia d’independència.

Ara, el requeriment a ERC perquè es corresponsabilitzi de la tasca de Govern, entrant a formar part d’un govern de coalició, si no vol que la consulta quedi ajornada, pot tenir també aquest aire de xantatge. O, pitjor encara, pot sonar a una excusa per tal de poder fer marxa enrere en tot el procés sobiranista i a sobre carregar les culpes als altres. Però, objectivament, també l’assisteix una part de raó. Aquesta legislatura no serà gens fàcil des del punt de vista econòmic. El qui no té, ni preveu tenir-la, la responsabilitat de governar pot fer totes les propostes que vulgui: reduir els ingressos a base de rebaixar l’IRP, treure l’euro per recepta o eliminat l’increment de les taxes universitàries, i alhora incrementar la despesa amb més prestacions socials, més beques, més dotacions per a sanitat i educació…; com que són propostes que no s’hauran d’aplicar, tampoc cal que quadrin els números. Ara bé, si el que es pretén és governar, administrar el dia a dia, a part de preparar la consulta i les estructures d’estat que el país necessita, aleshores sí que han de quadrar els números; i fins i tot acceptant totes les propostes que fa ERC, gens forassenyades i que haurien de ser assumibles per a CiU, encara no s’arribaria a cobrir l’ajust del dèficit que se’ns imposa si no es complementa amb altres retallades.

I és evident que un Govern en minoria, encara que compti amb un cert suport en moments puntuals i per a temes concrets, difícilment pot tirar endavant el repte cabdal que suposa la consulta, sabent que estarà permanentment a la corda fluixa i patint el desgast lògic que li infringirà l’oposició per la inevitable política de retallades. Fins i tot els populars que li imposen les retallades des de Madrid i que no paguen els deutes pendents ni compleixen amb l’Estatut, després són els primers a exclamar-se’n. No es tracta de donar cap xec en blanc, ni d’acceptar un acord amb promeses vagues, però crec que, fins i tot a risc que sigui perjudicial per al partit, aquesta vegada ha de fer un gran esforç de responsabilitat. Ara mateix, ja hi deu haver tant persones i grups disposats a saltar-los a la jugular si no fan el pacte nacional que permeti la consulta, com n’hi deu haver d’altres també a punt per si el fa. Prengui la decisió que prengui, ja caldrà que s’expliqui molt bé i amb la màxima transparència per no sortir-ne escaldat.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com.es/2012/11/sense-govern-estable-no-hi-ha-consulta.html

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Sense Govern estable no hi ha consulta?
  1. Un ganxó ha dit:

    Jo d’ERC, no entraria al govern. Estic d’acord amb les paraules de Junqueras: No han estat els de CiU qui han avançat eleccions, doncs que es quedin amb els problemes. Per què s’ha de desgastar ERC en l’aplicació de les futures retallades ??. Quan van formar el tripartit anterior, se’ls va criminalitzar, i posterioprment enviar al fons de l’hemicicle. Ara resulta que en unes eleccions que no han ni buscat ni promocionat ells, resulta que se’ls vol que entrin a formar govern. I després què senyors meus, els tronarem enviar al fons de l’hemicicle perquè han donat suport a les noves retallades ??. I perquè no hi hagi mals entesos, no vaig votar ERC, però tampoc CiU i molt menys PSC/OE, PP o C’s. En aquestes eleccions, la prepotència convergent, la qual sempre els ha acompanyat, aquesta vegada els ha donat l’esquena. Dopncs què es pensaven, que les retallades no els passaria factura ??

  2. Oriol López ha dit:

    Aquí la cosa està en si prioritzen els interessos del partit o els del país.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: