El PP és un partit polític?

Jo tinc els meus dubtes que es pugui definir el Partit Popular, pròpiament, com un partit polític si ens atenem a la seva funció i finalitat principal. Encara que hom pugui asseure’s damunt d’una taula, a ningú se li acudiria dir que la taula és un seient. Tot sembla indicar que, en realitat, el PP és més a prop d’una banda mafiosa i delictiva amb la finalitat d’enriquir els seus membres que de cap altra cosa.

A la xarxa circulen moltes llistes de presumptes polítics corruptes, i alguns mitjans de comunicació se n’inventen d’altres, però si algú s’entreté a fer-ne una recopilació exhaustiva se’n pot endur una sorpresa. Ja se sap que a tots els partits polítics hi pot haver gent sense escrúpols o que, circumstancialment, hagi comès un error o hagi volgut afavorir el seu grup, però quan aquesta gent és la que domina el partit, els qui són honestos el que han de fer és demanar-ne la dissolució. És el que va fer Unió Mallorquina quan es va destapar que la corrupció afectava la cúpula del partit i una part important dels seus càrrecs públics. Una primera sorpresa que ens podem endur, si fem aquest exercici de recopilació, és que el PP tingui més imputats i condemnats en causes judicials que la suma de tots els altres partits de l’Estat espanyol. Però, tot i així, la llista nominal seria injusta, perquè per exemple no es pot comparar, tot i ocupar igualment un mateix espai en la llista, la inculpació per prevaricació d’un alcalde republicà per haver procedit al tancament, potser amb algun defecte de forma, d’un prostíbul del seu poble, que el tresorer del PP Luís Bárcenas, implicat en el saqueig de les arques públiques de diverses administracions dins de la trama Gürtel, i que acumulava tota una milionada en bancs de Suïssa. I no és el mateix la inculpació d’un simple alcalde d’una població petita o mitjana que pugui haver comès una irregularitat urbanística, que la inculpació de càrrecs i polítics de primera fila per suborn i malversació de fons, amb quantitats astronòmiques com les que es revelaven en el cas Palma Arena o al País Valencià. I aquí l’avantatge del Partit Popular sobre la resta és estratosfèrica. Només recordar que del darrer Govern de Jaume Matas, a les Illes, només dos Consellers de moment no estan imputats en cap causa penal per corrupció; i al País Valencia, prop d’un 20% dels diputats del PP també estan imputats en diverses causes.

Però és que la trama popular funciona en tots els fronts, fins i tot en el polític. La maquinària d’enriquiment personal actua implacable arreu, seguint aquella consigna del polític valencià, Eduardo Zaplana, que admetia directament que s’havia ficat en política per enriquir-se. Una maquinària que consta de diverses seccions: la secció política, des de la qual es desvien els fons públics cap a interessos privats, es legisla a favor d’aquests mateixos interessos, s’indulta els qui accidentalment han estat descoberts amb la mà a la caixa, o es declara una amnistia fiscal feta a mida per al seu tresorer; la secció empresarial i bancària, des d’on es recullen els beneficis i s’incorporen els polítics amortitzats i amb un full de serveis considerable, com els darrers casos del Rato o l’Aguirre; la secció judicial que, quan ja no pot fer més la vista grossa, dilata els procediments perquè al final acabin prescrivint o simula la pèrdua de proves pericials; la secció mediàtica que es dedica a confondre l’opinió pública, falsejant informes o publicant-ne d’altres redactats per comitès de campanya del partit, i en tot cas presenta els escàndols del Partit Popular barrejats en d’altres afers molt menors, com si fos el mal de tota la política.

Està clar que al Partit Popular també hi ha gent que es dedica a la política, a seques. Però, dubto que aquesta sigui la seva finalitat principal com a estructura multisectorial. A tot arreu hi ha casos de corrupció i polítics sense escrúpols; però es que al Partit Popular és possible que també hi hagi algun polític no corrupte i amb un mínim d’escrúpols.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com.es/

Arxivat a Cultura i Societat
8 comments on “El PP és un partit polític?
 1. Oriol López ha dit:

  Sembla que ho porten en el seu ADN.

 2. Un ganxò ha dit:

  No hi ha excusa possible, ni tant sols deixo de dubtar que no hi ha polítics que no són corruptes. Per a mi, tots ho són. Uns en grau major i altres en grau menor i altres que s’aprofiten dels privilegis que tenen jugant a política, perquè altra cosa no fan, la qual cosa per a mi és un altre grau de corrupció. Anem per aquests últims: Quan heu vist que davant de les gravíssimes situacions de milions de ciutadans, aquests polítics s’hagin solidaritzat rebaixant-se el sou ?? Per què el seu IRPF és menor que el d’un pobre estalviador o jubilat o obrer ??. Per què, els ex-presidents tenen pensions vitalícies multimilionàries, compatibles amb qualsevol altra feina que puguin trobar posteriorment al seu encàrrec públic, quan a una persona jubilada del carrer els està prohibit ??. Podria citar més exemples. Llavors per a mi, això és corrupció,i fins i tot prevaricació. En quant al dos grans partits de l’Espanyistan, això ja és el súmmum del “tantsemenfotisme” polític davant de la societat que els ha votat. Societat per cert analfabeta políticament i també en altres matèries. Però així i tot, si volen votar a qui han de votar que no sigui un partit corrupte ??. Només en tenen un que aparentment sembla que té les mans netes: IU. Per tant aquells ciutadans del gloriós estat espanyol que voten i re-voten PSOE i PP, demostren ser mesells i que es mereixen el què tenen. La pega és, que després ho paguem tots. Però no deixem Catalunya de banda, perquè, valga’m Déu, si traguéssim un ratio de corrupció, em penso que cauríem d’esquenes. El resum final: On és l’honorabilitat política d’aquesta politicràcia nefasta i indecent ??? Per ventura quants són els politicastres imputats que han dimitit ??. I d’això en díem democràcia… demo què ???

 3. Tomàs ha dit:

  Després de tot el que has escrit i de tot el que sabem i llegim, en a mi em sorgeix una altra pregunta: per què hi ha 10 milions de persones que voten el PP?

  És molt trist haver de viure en un País com aquest.

  La pandereta, la crítica fàcil, l’acusació sense fonament, l’embrutar a l’altre, l’endeutar-se sense límit, el mentir, el figurar, el populisme…, tot això funciona i funciona de meravella perquè hi ha partits que guanyen eleccions dient en el programa coses que ni creuen, i que d’entrada ja saben que no compliran…, el pitjor de tot, és que els seus votants no els hi reclamen, si ne que en les properes els tornen a votar. Que els critiquin els altres partits no té cap valor, ja se suposa. El més importants és que perdessin votants, i això no està tant clar que passi.

 4. Josep Romeu ha dit:

  Tomàs, en la meva particular llista de corruptes, en fase d’elaboració (http://josepromeubisbe.blog.cat/) només hi poso els casos que han arribat a ser imputats i no absolts, i hi incloc els de tots els partits. Però, no tots són iguals, Ganxó, perquè és normal que en tots els grups socials hi hagi persones sense escrúpols o persones que en un determinat moment es deixin temptar o cometin un error; una cosa són casos d’imputats per afers molt puntuals (igualment greus i rebutjables) i l’altra casos de trames erfectament organitzades per a delinquir (cas Bárcenas, Gürtel, Palma Arena, Pokemon,,,).

 5. Josep Romeu ha dit:

  Tomàs, Tens raó que, per desgràcia, almenys fins ara, la corrupció no ha fet perdre vots.
  Ho hem vist a les Balears i a València, on el PP va tornar a guanyar per majoria. A les Illes del darrer Govern de Jaume Matas, només dos Consellers no tenen encara cap imputació judicial. I a Andalusia, on els escàndols esquitxaven el PSOE, també va tornar a guanyar. Com a Itàlia Berlusconi també tenia molt suport electoral.

 6. Un ganxò ha dit:

  Josep Romeu, amb tots els meus respectes cap al vostre comentari i concretament en això que Vós dieu referent als polítics de que no tots són iguals, és una expressíó fàcil i que està molt de moda. Mireu, esmentaré un cas que segurament Vós recordareu i que defineix quin és el tarannà d’aquesta casta política. Però compte !!! No solament els de casa, sinó els d’arreu: Quan en aquell ple de la U. E., en motiu de retallar despeses, es va votar per a que els diputats volessin en classe turista en comptes de classe Primera, recordeu el guirigall que es va muntar ?? Oi que el recordeu ? No cal que m’hi estengui més, però no acabo: No trobeu indignant les continuades i persistents absències dels diputats al congrès ???. No trobeu vergonyós que més d’una vegada s’hagi enxampat aquestes “senyories” (senyories, quina collonada) jugant amb els mòbils i altres aparells ??. Aquesta gent (si és que són gent), cobra dels nostres impostos i teòricament haurien de ser més amatents amb els nostres interessos. Per tant, per a mi, i no em traureu d’aquí, tot això i moltes més altres coses que hi ha, és corrupció pura i dura.

 7. Josep Romeu ha dit:

  Ganxó, suposo que saps que eurodiputats com el Tramosa o el Romeva, van votar a favor de volar en classe turista, mentre que la majoria dels del PP i del PSOE hi van votar en contra.
  Pel que fa a la tasca parlamentària, també hi ha de tot: conec parlamentaris que hi dediquen moltes hores a la política, caps de setmana inclosos.
  Però, de no estar prou amatent a una sessió parlamentària a la corrupció generalitzada d’algun partit polític, hi va un bon tros.

 8. Un ganxò ha dit:

  Josep Romeu: Teniu raó en quant als tres parlamentaris que s’hi van mostrar en contra en aquella votació. Us asseguro que els volia esmentar al meu anterior escrit, però per allò d’anar de pressa, se’m va esmunyir de la memòria. En afecte teniu raó, si bé us heu deixat l’Oriol Junqueres (em penso que va ser ell, el tercer). I si la memòria no em falla, va ser tot l’arc parlamentari europeu que s’hi va manifestar en contra d’aquella moció. En quant a la resta del què dieu, ai las !!! els bons polítics, els hostestos, aquells que són responsables de la feina que se’ls ha encomanat, rares vegades surten en lloc o fan carrera dins la política. Aquests els aparten perquè fan nosa. Altrament, de què hauria de venir el decencís general que hi ha, fins i tot al sí de l’Espanya profunda en matèria de corrupció. Després de l’atur, segons les enquestes, la corrupció és la segona preocupació dels ciutadans. Els honestos són malauradament tan pocs, que no compten Bé, aquest és el meu punt de vista. Com vaig dir, respecto la vostra opinió, tot esperant que respecteu la meva, la qual no dubto poder canviar, atès que ja tinc massa anys i he vist ja massa podridura com per què pugui canviar de pensament. Les meves més cordials salutacions.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: