Com retardar l’àudio de la ràdio per veure el futbol?

Aquesta és una pregunta que diferents amics i familiars m’han plantejat diverses vegades. I tenint en compte que d’aquí unes hores tenim un Madrid-Barça pel Canal+, m’ha semblat força apropiat de parlar-ne aquí. Perquè si ho han provat, ja sabran que l’avantatge de poder veure el futbol per Internet té una molèstia que per a molts i moltes —entre els que m’hi incloc, òbviament— és força empipadora: haver d’empassar-se l’àudio del canal que hàgim ensopegat, el qual pot ser mexicà, xinès, argentí, àrab, o fins i tot espanyol castís. Un suplici, com comprendran. A més, si n’abaixem el volum i posem la ràdio al transistor de tota la vida, el decalatge entre imatge i so ens pot fer parar bojos. Però no pateixin, perquè com gairebé tot en aquesta vida, això té solució. I a més, ben fàcil. Així que si volen saber com escoltar el mestre Puyal o el senyor Pou mentre veuen el futbol de gorra a l’ordinador, continuïn llegint.

Per anar al gra, començarem responent directament la pregunta del títol: com ho faig per retardar l’àudio d’una ràdio qualsevol mentre miro el futbol per Internet? Fa uns mesos, a tothom qui me la plantejava, li responia: “és fàcil, amb un programa que es diu ClacRadio“. Però ara resulta que ja no faig servir Windows, sinó Mac, i que el mencionat programa només té versió per a Windows. Així doncs, si m’ho permeten, els remetré a una altra aplicació que podran fer servir tant des de Windows, com des de Mac, com des de qualsevol màquina amb GNU/Linux: el VideoLAN. Suposo que ja el deuen conèixer, i si no és el cas, sincerament, no sé a què esperen per instal·lar-lo.

Dit això, passem a explicar l’essència del que ens ocupa. Obert el navegador d’Internet amb el partit de futbol (triïn vostès mateixos i mateixes des de quin web el volen seguir; n’hi ha uns quants), ara cal obtenir l’stream de la ràdio que voldrem sincronitzar amb la imatge de la cadena de TV de vés-a-saber-on. Ull, amb això de l’stream NO vull dir entrar al web de la ràdio i clicar allà on diu “escolta-ho en directe”; això serveix per escoltar-ho en directe, en efecte, però no podrem retardar-ne el so. L’stream és un petit arxiu, normalment d’extensió m3u o mp3, que descarregarem al nostre ordinador i que després obrirem amb el mencionat VideoLAN. Per exemple, els de les emissores de Catalunya Ràdio els poden trobar en aquesta pàgina i en aquest bloc hi poden trobar un llistat d’altres emissores (evidentment, no les he provades totes, així que no puc garantir-los res).

Un cop descarregat l’arxiu de la ràdio que ens els interessa, l’obren amb el VideoLAN i després d’uns quants segons, si tot va bé, haurien de començar a sentir la locució. Doncs bé, si miren la finestra amb les imatges del partit, veuran que també hi ha força decalatge entre àudio i vídeo, així que ha arribat el moment de sincronitzar-los, de posar-los a l’hora.

No s’espantin pas, que això que ve ara és probablement el més senzill de tot. Només cal anar al menú “Finestra” del VideoLan i triar l’opció que diu “Track Synchronization”.

Automàticament, veuran que s’obre una finestreta negra com la que han pogut veure a la primera imatge d’aquest apunt. De tot el que hi apareix només ens interessa el primer apartat, allò que diu “Audio track synchronization”. Els zeros que hi veuen a la dreta són els segons de retard que, d’entrada, té l’àudio que sentim; és a dir que per defecte, no té cap retard. 
A partir d’aquí hi ha diferents maneres de procedir. Jo el que els recomano és que mirin durant una breu estona el partit amb decalatge i calculin, de manera més o menys precisa, els segons que passen des que el locutor anuncia, posem per cas, un còrner, fins que vostès el veuen en pantalla. La meva experiència em diu que els segons poden ballar entre els 10 i els 30, però no s’ho prenguin al peu de la lletra. Quan tinguin la xifra al cap, es tracta d’introduir-la al prèviament esmentat camp de l'”Audio track synchronization”. Alerta, no els recomano que ho facin de cop, ja que quan jo ho he provat, s’ha col·lapsat el programa i he hagut de tornar a començar. El que a mi m’ha funcionat és anar incrementant el retard de dos segons en dos segons, fins arribar al número desitjat. 
Arribats a aquest punt, és el moment de comprovar que àudio i imatge van alhora. Si no fos el cas, cap problema, poden incrementar encara més els segons de retard o, si convé, reduir-lo tot inserint números amb valor negatiu a l'”Audio track synchronization”. Si s’ho proposen, poden aconseguir una sincronia millor que no pas la que de vegades ens trobem a la mateixa TV. I no faig broma. 
Doncs ja està, res més. Els ha semblat complicat? No ho crec pas. Pensin que és qüestió de trobar-hi el punt. Quan ho hagin fet un parell o tres de vegades, ja veuran que no comprendran de cap de les maneres com collons han estat capaços d’aguantar durant tant de temps segons quins comentaristes carallots. 

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Com retardar l’àudio de la ràdio per veure el futbol?
  1. Oriol López ha dit:

    Truc utilíssim. Moltes gràcies per les indicacions tan ben detallades i per compartir-ho.

  2. laurio52 ha dit:

    Fàcil i eficaç!.Gràcies per ajudar!

  3. elbixo ha dit:

    Celebro que els hagi semblat útil. Gràcies per comentar-ho.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: