Vitrall

vitrall

Vitrall de Ximo Roca present a la
Parròquia de Crist Rei de Gandia.
(El Paradís Terrenal, detall Adam)

Per començar, cal distingir entre vitrall i vidriera, que no és el mateix, encara que ho parega. Un vitrall, segons definició del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, és una vidriera de colors, emplomada i construïda formant un dibuix, pròpia de finestrals, lluernes i altres obertures d’edificis, esglésies… Una vidriera, en canvi, és un bastidor amb vidres aguantats per llistons, per a tancar una finestra, que no priva l’accés a la llum. I així com l’ofici de vidrier encara compta amb una nòmina relativament estable de seguidors, l’ofici de vitraller, és avui un treball més prompte excepcional, només reservat per a artistes vocacionals que, conscientment o inconscientment, perpetuen una tradició creativa, vistosa i ben present en obres de caràcter civil i, sobretot, religiós, cas per exemple de l’edifici de Tabacalera, a València; o la parròquia de Crist Rei, a Gandia. Algú podria pensar que la seu del vidre per excel·lència, del vidre fos en aquest cas, es troba a l’illa de Murano (Venècia) i, sens dubte, va ben encaminat; però també és cert que per terres valencianes, en concret a la població d’Alginet (la Ribera) existeix avui un taller de vitralls, un taller renovat que mostra signes inequívocs de voler perpetuar-se en una nova generació, tot retent homenatge a l’antiga i alhora bucòlica transmissió dels oficis tradicionals: de pares a fills. En efecte, tot pareix indicar que l’Estudi i Taller Ximo Roca, continuarà vestint els edificis més representatius d’aquest raconet del país, i tant de bo es consolide com un element arquitectònic de ple dret, amb l’estil propi que s’adquireix després d’anys i panys d’experiència al servei del vidre, amb un important i marcat accent valencià. Per molts anys.

Quant a

Interessat en la recreació de costums valencians i mediterranis encara no destruïts per la hipocresia i la falsedat d'aquest raconet del país.

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Vitrall
  1. Oriol López ha dit:

    El vitrall, una forma d’expressió artística a la qual no podem pas renunciar.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: