Centenari de Josep Giner i Marco

Centenari de Josep Giner i Marco, 1912-1996Giner

Josep Giner i Marco va nàixer a València el 1912 i per això l’any passat vam celebrar el centenari del seu naixement. Giner fou un treballador incansable per la llengua, d’una noblesa extraordinària, sempre disposat a ajudar uns i altres en benefici del seu país i del seu idioma sense esperar res a canvi. Enemic dels enfrontaments, s’allunyà de les capelletes que durant el franquisme inundaven de malentesos i conflictes els reduïts cenacles valencianistes, convençut com estava que només des de la unitat d’acció es podia salvaguardar la llengua i cultura dels valencians en una època d’intensa pressió castellanitzadora.

De Giner cal destacar que sempre mantingué unes idees lingüístiques i nacionals ben fermes i assenyades, en línia amb les recomanacions de Pompeu Fabra quan s’adreçava als escriptors valencians dient-los que “nosaltres, catalans, no desitjaríem altra cosa que emprenguéssiu una obra de forta depuració del vostre idioma, encara que no us preocupéssiu gens d’acostar-vos al nostre català”. És per això que la seua línia d’actuació, la seua fórmula, sempre fou la de “flexibilitat dins de la unitat”, la qual cosa el portava a esmenar, en ocasions, el treball normativitzador de l’Institut d’Estudis Catalans, excessivament unitarista en els anys trenta, i a exigir una major influència i participació dels valencians en la consolidació d’una llengua literària.

Podeu llegir l’article complet al blog L’interés per la llengua dels valencians.

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: