Jubilació: Reciclar-se per servir

Ben segur que sovint hem sentit aquesta resposta en preguntar, a qui està a prop de la jubilació, a què es dedicarà: Mare de Déu, doncs no hi ha museus per visitar, viatges per fer, llibres per llegir, música per escoltar, col·leccions per entretenir-se, etc. O bé: tinc un “hobby” que m’agrada molt i que fins ara no he pogut dedicar-li temps. No res, sis mesos. Si continuem la relació amb la persona, en la majoria dels casos veurem que tot això, sis mesos després, ja ho ha esgotat i no sap què fer. Si tot seguit de jubilar-se no es comença alguna activitat ben escollida, amb dies i horaris prefixats, amb un mínim de responsabilitat i compromís, útil i agradable per a un mateix i de vegades per als altres, fàcilment es pot entrar en […] una gran insatisfacció. També hi ha moltes persones que tot seguit de jubilar-se es plantegen seriosament “fer alguna cosa”. I en cercar “què fer” cometen un error de base: pensar que només un pot ser útil si fa allò que sap fer, és a dir, allò que és com una continuïtat de la professió o activitat laboral que es tenia. […] La nostra experiència diu que tothom pot, si vol i amb un mínim de paciència i voluntat, recórrer camins nous i fins ara desconeguts, sense cap problema. […] Així doncs, és possible i, diria més, necessari, en acabar la vida laboral, tancar aquesta porta i obrir la d’una vida nova, activa, fent allò que ens agradi, que ens doni complaença i alegria, que ens ompli i estimuli, que ens organitzi la vida i l’horari de manera regular. A canvi rebrem optimisme, la possibilitat d’endinsar-nos en camins nous desconeguts fins ara però atractius i estimulants, una sensació de millor salut, equilibri psicològic, major relació social i familiar, pau, en resum, entusiasme i il·lusió per viure. Farem allò que ens agradi, sigui el que sigui, d’esbarjo o cultural, turístic o esportiu, teatral o musical, col·leccionisme o manualitats, ajuda o col·laboració, etc.; però si, a més, el que fem és útil per als altres, millor que millor.

Mario Cugat i Leseurs

Els fragments anteriors estan extrets de l’interessant article Jubilació: reciclar-se per servir de Mario Cugat i Leseurs que, en qualitat de president de la Fatec (Federació d’associacions de gent gran de Catalunya), publicava el 2006 al número 15 (pdf) de la revista Tardor.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Jubilació: Reciclar-se per servir
  1. ramonpitroig ha dit:

    Jo més que pensar-ne alguna cosa puc dir que tinc molt ben comprovat que lo que diu aquest senyor és una veritat com un temple. Us ho confirmo per experiència pròpia, ara visc com un rei, no caçant elefants però sí portant una gran activitat intel·lectal i física ben al meu gust i sense cap imposició.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: