Eclipsi parcial de Lluna, 25 d’abril de 2013

El proper dijous, 25 d’abril, tenim un cita amb la Lluna. Us proposem l’observació de l’eclipsi parcial de Lluna . L’eclipsi dura 4 hores i 8 minuts, de les 20:01 a les 00:13. El moment de màxima profunditat de l’eclipsi serà a les 22:07. Tots els temps es citen en hora oficial.

Des de Catalunya veurem sortir la Lluna ja eclipsada, per això recomanem cercar un indret amb l’horitzó est ben diàfan per tal d’observar el fenomen el màxim de temps possible, però atenció!: aquest eclipsi és penombral, i la seva observació a ull nu serà pràcticament imperceptible. L’interès de l’eclipsi serà bàsicament un desafiament observacional atès que en el moment de màxim enfosquiment només un 1% del diàmetre de la Lluna quedarà dins del con d’ombra que projecta la Terra i la Lluna no adquirirà el color vermellós que dota de màgia als eclipsis de Lluna. L’alçada de la Lluna en el moment del màxim, només 14 graus sobre l’horitzó, també en complica l’observació.

Eclipsi penombral, parcial, de Lluna del dia 25 d'abril de 2013

Informació completa de l'eclipsi

Aquest eclipsi és el número 65 dels 72 eclipsis del cicle Saros 112 i serà un eclipsi parcial de molt baixa magnitud visible a Catalunya. Serà el segon eclipsi de Lluna més curt del segle XXI.

La Lluna es trobarà entre les constel·lacions de Balança i Verge, al sud-oest de la brillant estrella Spica.

Característiques generals de l’eclipsi:

Primer contacte amb la penombra: 20:01
Primer contacte amb l’ombra: 21:54
Màxim de l’eclipsi: 22:07
Últim contacte amb l’ombra: 22:21
Últim contacte amb la penombra: 00:13
Durada del eclipsi penombral: 04:08
Durada del eclipsi parcial: 00:27
Magnitud de l’eclipsi en la penombra: 0,99
Magnitud de l’eclipsi en l’ombra: 0,02

Característiques de l’eclipsi en la màxima profunditat:

Fracció de diàmetre lunar immers en la penombra: 99%
Fracció de diàmetre lunar immers en l’ombra: 1%
Distància mínima entre l’eix de l’ombra de la Terra i el centre de la Lluna (en radis terrestres): 1,01

L’Agrupació Astronòmica de Girona obrirà les portes de l’Observatori Can Roig al públic per a l’observació de l’eclipsi (i de la Lluna) en alta resolució. A partir de les 19:30 ens podeu acompanyar en aquesta observació. L’observatori està situat al Centre Cultural Can Roig de Llagostera. A continuació trobareu el mapa de situació:

I per als amats de la fotografia de gran camp, o si voleu observar l’eclipsi amb el vostre propi material, l’Agrupació Astronòmica de Girona instal·larà un segon camp d’observació al Mas Roig II de Llagostera, on també podreu comptar amb l’assessorament i guiatge dels astrònoms de l’Agrupació. Al Mas Roig II ens hi trobareu igualment a partir de les 19:30.

El 25 d’abril tens una cita amb la Lluna, no te la perdis!

Rafael Balaguer

Prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, em centro en la tasca de comunicació de l'Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, de la què en sóc president. Fruit de la meva vocació integradora de l'Astronomia amb altres ciències, actualment estic realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l'Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l'orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Eclipsi parcial de Lluna, 25 d’abril de 2013
  1. Oriol López ha dit:

    Gràcies, Rafael, per l’article amb aquests interessants detalls sobre l’eclipsi de lluna que tindrà lloc en breu.

  2. […] com bé sabeu el 25 d’Abril tindrem l’ocasió de veure un eclipsi de Lluna, tot i no ser complert serà força visible amb el seu punt màxim a les 22:07. Així doncs us […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: