Aprèn la Taula Periòdica tot cantant!

És ben conegut que si vols aprendre de memòria un text, no hi ha res com musicar-lo. O no us passa que els poemes de Martí i Pol que sabeu de memòria són els musicats per Llach? O, què me’n dieu de les taules de multiplicar o El Pare Nostre? Musicar sempre ha estat una bona tècnica utilitzada pels docents.

Fins i tot la didàctica de la química es pot nodrir d’aquesta simbiosi amb la música. La taula periòdica dels elements, ordenació meravellosa, única i irrepetible en el món de  la ciència pot presentar-se per primer cop als estudiants de secundària en forma de cançó. I estem d’enhorabona, ja que a principis d’aquesta setmana  m’ha arribat aquesta nova i flamant versió.

taula periodica musicaEvidentment que aquesta divertida adaptació del “Can-Can” d’Offenbach i amb excel·lent disseny, obra d’AsapSCIENCE (@AsapSCIENCE), neix després de l’obra mestra de Tom Lehrer, “The Elements Song”, la qual ha estat referència per a tots els professors de química que volien ensenyar la taula periòdica als seus alumnes d’una forma més divertida. Després que  el 1959 l’humorista, matemàtic i professor americà publiqués “The Elements Song”, se n’han fet munts de versions, amb diverses llengues i estils. Des d’una dolça versió japonesa a una carregada de màgia, on Daniel Radcliffe, l’actor que encarna el mag Harry Potter a l’exitosa saga cinematogràfica, cantà (de memòria!) en un programa de televisió. Fisn i tot jo mateix em vaig atrevir a fer-ne una versió catalana (amb presses, sense gaire estil ni professionalitat, val a dir!) l’1 de gener de 2011, donant el tret de sortida pel que seria l’apassionant Any Internacional de la Química. Si remeneu pel youtube, en trobareu moltes més.

Adjunto els vídeos de totes les versions comentades, així com l’original de Tom Lehrer.
Cal dir que la nova cançó que motiva aquesta entrada passa a la història deixant testimoni del moment en el que ens trobem, amb el Fl i el Lv com a darreres adquisicions i esperant poder batejar l’Uut, Uup, Uus i Uuo. Això també vol dir que… no ha de ser la darrera cançó de la taula periòdica. Companys que teniu aptituds musicals, animeu-vos a rumiar amb una bona melodia per a la propera! :)

L’enhorabona i gràcies per apostar per la Taula Periòdica, AsapSCIENCE!

Pep Anton Vieta

http://pepquimic.cat/

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Aprèn la Taula Periòdica tot cantant!
  1. Oriol López ha dit:

    A mi les versions que m’han agradat més són la japonesa i la catalana. Molt bons recursos per aprendre els noms dels elements d’una forma divertida!

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: