Les retallades, ens les podem estalviar

Vicenç Navarro

Vicenç Navarro

Sí! Tal com sona; les retallades, ens les podem estalviar; ens ho va deixar clar el professor Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i professor de Polítiques Públiques a la Johns Hopkins University, als Estats Units. Segons el professor Vicenç Navarro, l’estat espanyol i la Generalitat tenen pocs recursos perquè la política fiscal que apliquen és ineficient, i ho va argumentar, fil per randa, al programa Singulars, dirigit per en Jaume Barberà:

El professor Vicenç Navarro defensa que ens podríem estalviar les retallades si les rendes molt altes paguessin impostos, la majoria estan, gairebé, exemptes d’impostos, i proposa alternatives clares a la política d’austeritat. Per exemple, les retallades de 600 milions en ajudes a la dependència s’haurien pogut evitar reduint el subsidi de l’estat a l’Església catòlica, que és de 650 milions d’euros, o reduint les inversions en equipament militar.

Algunes de les afirmacions del professor Vicenç Navarro:

“La baixada d’impostos que va fer José Luis Rodríguez Zapatero va fer caure els ingressos de l’Estat en 27.223 milions d’euros entre el 2007 i el 2008 que s’aplicà als molt rics: un 39% de reducció d’impostos sobre el capital i un 11% de reducció a les rendes altes”.

“Quan es parla de la sostenibilitat de les pensions, se cita sempre l’argument de la demografia, però el problema no és que hi hagi més gent gran. El problema real és el mercat de treball. No s’estan creant llocs de treball de qualitat i ben pagats“.

Hi ha alternatives a les retallades. El total de retallades que s’han fet a l’estat del benestar són 25.000 milions d’euros. Però per què en comptes de fer això no anul·len la baixada d’impostos de 5.300 milions d’euros que es va fer a les gran empreses? Una altra mesura seria corregir el frau fiscal de les grans fortunes i de la banca i l’Estat podria ingressar 44.000 milions d’euros”.

“Amb la congelació de les pensions es van voler aconseguir ingressos de 1.200 milions d’euros. Només mantenint l’impost de patrimoni, l’Estat ja hauria ingressat 2.100 milions, gairebé el doble”.

“A Catalunya, les retallades s’haurien pogut evitar apujant els impostos ecològics a la mitjana del que es paga a la UE. Es podrien recaptar fins a 1.200 milions d’euros. Un impost ecològic seria, per exemple, que cada avió que sortís d’un aeroport català pagués entre 3 i 5 euros per viatger. També es podrien recaptar fins a 1.110 milions d’euros amb uns impostos sobre les transaccions financeres, una mesura que ha recomanat fins i tot l’FMI”.

“Fa uns anys, Alemanya va ‘exportar’ molts euros a Espanya, i així es va crear la bombolla immobiliària. Ara, les retallades són perquè Alemanya recuperi aquests diners. La banca alemanya té 200.000 milions d’euros en préstecs a Espanya, aquests diners s’han de pagar. Això explica les retallades i el rescat a la banca espanyola

Un conjunt de arguments de pes a tenir molt en compte. Ja fa temps que el professor Vicenç Navarro publicà el llibre “Hay Alternativas“, si aquestes alternatives no s’han aplicat és per que la voluntat és una altra, hi ha un conflicte clar d’interessos.

El professor Vicenç Navarro és coautor del llibre “Hay alternativas. Propuestas para crear empleo y bienestar en España”, prologat per Noam Chomsky, i participa al Procés constituent a Catalunya per decidir, democràtica i pacíficament, quin model d’estat i de país desitgem, i ens en dóna el seu parer al vídeo:

.

Sophia Blasco Castell

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Arxivat a Altres
2 comments on “Les retallades, ens les podem estalviar
  1. ximoberna ha dit:

    Reblogged this on Ciències Socials en WordPress and commented:
    El professor Vicenç Navarro és coautor del llibre “Hay alternativas. Propuestas para crear empleo y bienestar en España”, prologat per Noam Chomsky, i participa al Procés constituent a Catalunya per decidir, democràtica i pacíficament, quin model d’estat i de país desitgem, i ens en dóna el seu parer al vídeo:

  2. Oriol López ha dit:

    Efectivament, com ens evidencia el que diu el professor Navarro, les retallades no són producte d’una necessitat econòmica, sinó d’una voluntat política molt clara de beneficiar uns pocs privilegiats perjudicant la majoria de la població.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: