Nobel 2013 per a la Química computacional

Des de la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, a Estocolm, ahir al migdia es va anunciar que Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel seran guardonats amb el Premi Nobel de Química 2013 pel desenvolupament de models multiescala per sistemes químics complexos”.

nobel2013chem

Es tracta, per tant, d’un guardó que premia la recerca en química computacional, la que es fa mitjançant ordinadors i compta amb càlculs teòrics en comptes de reactius al laboratori. A més a més es premia la recerca computacional que combina mètodes de càlcul tenint en compte la mecànica clàssica i els que té en compte la quàntica. Amb la fantàstica imatge que el comitè Nobel ens regalà ahir en directe des d’Estocolm i que ara trobem al “Popular Science Background“, entre el material divulgatiu que trobem al web http://www.nobelprize.org/, es vol representar l’actual concòrdia i col·laboració entre la mecànica clàssica de Newton i la mecànica quàntica que nasqué el passat s. XX.

Una imatge que ens ajuda molt a entendre la recerca que es premia és la que ens mostra l’aplicació variable de models de càlcul (els models multiescala) per dibuixar la posició general d’una gran macromolècula respecte la precisa dels àtoms que es troben el seu nucli central (un sistema químic complex). En el primer cas es fa servir la mecànica clàssica per descriure-la, en el segon aplicarem els càlculs de la quàntica. És a dir, i amb la magnífica analogia que se’ns presenta: si volem veure l’expressió de la cara d’Alfred Nobel necessitem més resolució d’imatge que no pas per veure la posició general del seu cos (amb la imatge pixelada en fem prou).

nobelquimica2013_2

Com a curiositat m’agrada recordar l’estada del Professor Arieh Warshel a Girona, el passat juliol de 2012. El Nobel de Química 2013 va ésser amb nosaltres a la ciutat catalana amb motiu de la celebració del X Girona Seminar, congrés organitzat des de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona. A la foto, de Miquel Duran, podem veure al Nobel 2013 amb el químic Gironí Miquel Solà. Warshel va pronunciar la conferència, “Advanced modeling of biological functions; some recent highlights“.

El Premi Nobel de Quñímica 2013,

El Premi Nobel de Quñímica 2013, Arieh Warshel, a Girona. 2 de juliol de 2012.

nobel

Pep Anton Vieta Corcoy

http://pepquimic.cat/

—————————————

Referències i més info:

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
%d bloggers like this: