“Estrujar a las colonias”

Retrat del Conde de Aranda, de José María Galván, a la Viquipèdia en anglès

Retrat del Conde de Aranda, de José María Galván, de la Viquipèdia en anglès

A una carta del 12 de març de 1786 del Conde de Aranda al Conde de Floridablanca, el primer deia, de les colònies americanes:

“mientras podamos disponer de ellas se deben estrujar al máximo, porque cuando las perdamos ya no tendremos ocasión”

I jo em pregunto si l’increment, any rere any, del nivell de l’escanyament econòmic a Catalunya per part de l’estat espanyol no serà per la mateixa raó.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on ““Estrujar a las colonias”
 1. Jordi Camps ha dit:

  Home i tant que és per la mateixa raó, però amb una diferència: Que aquelles colònies,
  -suposo que esreferien a les d’ultramar, Filipines inclosa- les tenien molt lluny, massa lluny. A nosaltres ens tenen a peu de canó, mai tan ben dit, i d’aquesta colònia, no se’n volen pas desempallegar, perquè és la última colònia que els resta i que encara els paga les orgies i xerinoles monàrquiques, polítiques, i de les sangoneres que com rates van recollin les engrunes que es deixen els dos primers.
  Jo sempre em pregunto quan veig els debats de la tele, especialment a TV8, perquè pel què fa TV3, com no siguin partits de futbol, de fòrmules I i II, bàsquet i culebrots que duren anys i panys, de debats, nanai del Paraguai. Bé seguint amb el què deia, als debats de TV8, sempre parlen i debaten sobre què li podria passar a Catalunya en cas d’independència, i més a més, si no ens volen dins de la Desunió Europea. Davant d’això, jo sempre em pregunto, perquè no diuen i debaten que li podria passar a aquell país de dropos que l’anomenen Espanya, en els mateixos supòsits ?. O sigui que el què ens convé és: Lluny, ben lluny d’Escanya i més lluny encara d’aquell club, cau o catau d’interessos europeu, malanomenada Desunió Europea.

  • Oriol López ha dit:

   Jordi, a Espanya també hi ha molta gent que penca, encara que estigui manada com dius per una colla de dropos; entenc que, si ens n’anem, els continuaran escanyant igual com ara, però una mica més per compensar les pèrdues de no poder-nos escanyar a nosaltres. No crec pas que la colla de dropos es rebaixi pas el sou…

   • Jordi Camps ha dit:

    Jo no he parlat en absolut de si hi ha gent que penca o no penca a Espanya. O és que per ventura no hi ha gent que penca a Catalunya i al damunt els expolien, cosa que no passa tant a l’Escanya monàrquica ?. En tot cas, aquest serà el problema d’aquells de la resta d’Escanya. El nostre, fa anys i panys que l’arrosseguem sense que per ara hi hagi solució. A mi, el què em fot a cent, són els comentaris destructius que rebem a casa nostra mateix a través dels mitjans mediàtics. I parlant d’això, com es pot entendre que dins de la formació política que diu i manifesta que ens vol portar a la nostra independència, hi hagi un taup que no fa més de conxorxar i fer decebre aquest moviment. Ahir mateix, una de nova: Al telenotícies de TV3, ens va sortir l’inefable F. Puig, dient que la consulta hauria de ser al 2015. I jo pregunto: I perquè no al 2017, el el 2020, o el 2035?

    • Oriol López ha dit:

     Estem d’acord, doncs, que no és correcte catalogar espanya de “país de dropos”, encara que puguem estar d’acord en que l’oligarquia que el mana pugui tenir aquest i d’altres defectes.
     També estic d’acord amb tu que determinades declaracions de determinats membres de CiU com la que esmentes o algunes d’en Duran lleven credibilitat a CiU davant de l’electorat respecte del seu suport a la causa de la independència de Catalunya.
     Gràcies pel teu comentari i per l’aclariment, Jordi.

 2. yeagov ha dit:

  Fixa’t que ells ja preveien la possibilitat de perdre les colònies l’any 1786, en canvi ara neguen aquesta possibilitat, això si, actuen igual, escanyant per treuen el màxim possible.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: