La colla de la clau anglesa

 

A vegades i de bon grat, m’agradaria organitzar la meva colla de la clau anglesa i dedicar-me al monkeywrenching. Així, d’una vegada i per totes, arreglaríem certs problemes ambientals de forma rigorosa i contundent. Formar un grup d’amics que lluitessin contra inèrcies empresarials amb posat hipòcrita i poc ètic davant de la manca de respecte pels humans o pel medi ambient que és el mateix. Faríem com el grup ecologista Earh First!, és a dir, “l’ús de l’acció directa per enfrontar, aturar i eventualment revertir les forces que són responsables de la destrucció de la Terra i els seus habitants”.  Jo, però, concretaria:  enfrontar-se, aturar i revertir el capitalisme salvatge que és el responsable de la destrucció i la pèrdua de la dignitat dels habitants humans de la Terra.

Hauríem de fer accions subtils, però no tant destraleres com les proposades per Edwar Abbey (1927-1989) ecologista i escriptor de la novel·la The monkey wrench gang (La colla de la clau anglesa). On s’expliquen les peripècies d’una colla de quatre amics bastant singulars, quixotescs i ecologistes que van en contra de la construcció d’una presa al Glen Canyon a Arizona. Aquesta colla usa mètodes molt expeditius i directes, no s’atenen mai a retòriques verbals i van directes a l’acció, fan sabotatges. D’aquesta novel·la, en sortir tot una forma de fer ecologisme, el mokeywrenching. I també d’aquesta filosofia en sortir el grup ecologista Earth First! que té el sabotatge com  a mètode clau per aconseguir els seus objectius.

La paraula sabotatge ve de la paraula sabot que en francès vol dir sabata de fusta. Aquests sabots eren emprats pels obrers de les fàbriques franceses, a finals del segle XIX i principis del XX, per inutilitzar la maquinària industrial i anar en contra dels amos.

Es important, fer accions subtils i dissimulades contra el capitalisme sense sentit de les grans empreses, contra les persones enriquides fraudulentament explotant als treballadors i contra els països caducs que menystenen la dignitat humana. Penso en dues formes directes de fer-ho: podem no comprar certes marques i podem fer desobediència civil davant de certs governs il·legítims.  Aquestes accions, en certa manera, també serien un bon sabotatge que obstruiria la maquinària de la societat ultracapitalista de forma tant o més contundent que les accions perpetrades per La colla de la clau anglesa.

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “La colla de la clau anglesa
  1. Joan ha dit:

    Una bona proposta seria que, els que podem instal·lar una placa fotovoltaica a casa, practiquem la DeSolbediència (http://desolbediencia.org/) per reivindicar la gratuïtat de l’energia solar i lluitar contra els oligopolis elèctrics.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: