#Balldhivern, l’espectacle escènic que incorpora Twitter

Teatre i dansa en aquest espectacle contemporani, experimental i sensorial que és Ball d’hivern. En escena, cinc intèrprets, cinc maletes, un piano, un saxo, un clarinet i unes quantes cadires buides. Poca cosa més. Què es pot esperar d’una trinxera, en temps de guerra, mentre s’és a l’aguait que les bombes impactin sobre Barcelona?

140118balldhivern

Amb els peus nus, la mirada perduda i un posat desangelat, aquests cinc supervivents ballen una vegada i una altra les melodies que es repeteixen com un disc ratllat. De tant en tant, s’aturen i criden en veu alta qui són –o qui creuen ser–, on són i què passa. No hi toquen del tot i sembla que volen aferrar-se al passat, buscant en els pocs records que els queden una taula de salvació.

L’escenografia inexistent i un guió escàs i reiteratiu dóna protagonisme a les emocions contingudes o desbocades, segons el moment. Sensacions que s’accentuen quan tot queda a fosques i la negror glaçada s’omple de silencis, murmuris, laments, brams animals, tirotejos i pluja. Precisament, el repic de les gotes, de ritme irregular, és un dels instants més bells de l’obra.

Una part de l’obra, a Twitter

El públic assistent difícilment podrà mirar-s’ho com un simple espectador. La manca d’escenari i la disposició de les cadires entorn de l’escena escantella la quarta paret. Però el que acaba d’esmicolar-la és la manera en què els membres de la Companyia Sargantana (@ciasargantana) interpel·len l’espectador. Ho fan in situ –parlant-li, mirant-lo de fit a fit, assenyalant-lo, qüestionant-lo– però també a través de la xarxa.

A Twitter, trobem en @PolBells, un dels supervivents, que fa servir el mòbil per escoltar el món exterior i piular reflexions i imatges –forma part del guió. Alhora, els espectadors més tecnològics que s’han atrinxerat a La Vilella també poden comentar aquest #Balldhivern. S’agraeix la novetat i l’aposta per aquest guió transescènic que, ben mirat, podria treure més suc al potencial de la xarxa i la creativitat del públic –no es tracta de fer-ne un Improshow, però sí d’aprofitar cada nova aportació per fer-ne una obra única.

Tuitejar veient #Balldhivern i interactuar amb @PolBells dóna a l’obra una dimensió molt especial i crítica. Demà més a @BarcelonaTeatre
— Iván F. Mula (@ivanfmula) January 23, 2014

#balldhivern “Les xarxes socials t’empenyen a explicar la teva vida i no a viure-la!” @PolBells @LaVilella
— Patrícia Mendoza (@laPatriMendoza) January 12, 2014

Aleix Cabrera | @adosc

Multiplatform Communicator, Creative Writer and Pharmacist. Posting about journalism, socialmedia, literacy, communication and photography.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: