Hipàtia

Hipàtia d'Alexandria, Jules Maurice Gaspard, imatge publicada a "Little Journeys to the Homes of Great Teachers", d'Elbert Hubbard (1908)

Hipàtia d’Alexandria, de Jules Maurice Gaspard, imatge publicada a “Little Journeys to the Homes of Great Teachers”, d’Elbert Hubbard (1908)

Hipàtia d’Alexandria (segles IV-V) va ser una dona sàvia, filòsofa, científica i professora de matemàtiques i de filosofia a la prestigiosa institució de l’antic Museu-Biblioteca d’Alexandria. Cap a l’any 400 va dirigir també l’escola neoplatònica d’Alexandria.

Va dissenyar un astrolabi pla i un planisferi, i va construir un destil·lador d’aigua, un mesurador de nivell i un densímetre de líquid.

Va escriure també diverses obres científiques i filosòfiques segons ens consta per referències que n’han fet d’altres autors, però el fet que fos dona, una dona culta i sàvia, que no fos cristiana sinó pagana i que defensés la separació entre la filosofia i la religió van provocar la ira d’un grup de fanàtics cristians que la van raptar i la van portar a l’església Caesarum, on la van torturar i matar, i després en van cremar les seves restes i les seves obres.

Oriol López

Font: Les dones i les filosofies (2002)

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Hipàtia
 1. Albert P. Bea ha dit:

  no he vist la pel.lícula que li va dedicar Amenábar, ¿fa honor?

  • Oriol López ha dit:

   De fet, Albert, ens n’han arribat molt poques dades de la Hipàtia real, i el que en sabem és de forma indirecta, a través de mencions d’altres autors, alguns contemporanis seus, ja que els seus enemics van voler eliminar qualsevol rastre de la seva existència, començant per cremar-ne el cos i les seves obres. Jo tampoc no he vist la pel·lícula i no et puc dir fins a quin punt van ser o no fidels al poc que se’n sap. Gràcies pel teu comentari.

 2. JoanGalve ha dit:

  Jo si que he vist la peli. En general està força be, però l’has de mirar des del punt de vista de política i lluites de poder. Una novel·la, vaja.
  Des del punt de vista científic el propi Amenabar a les entrevistes explicava que els fets científics eren pura especulació. Li suposa a Hipatia unes hipòtesi excessivament avançades per a la seva època. P.ex.: a la película Hipàtia dedueix l’heliocentrisme i que les òrbites dels planetes siguin elíptiques. A l’època, les medicions de possició dels astres no disposaven de la suficient precissió per a basar-s’hi…
  Això si, el final de la peli és molt emotiu.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: