L’actitud a la vida

-El desert és bonic… -afegí.

I era veritat. A mi m’ha agradat sempre el desert. Us asseieu en una duna de sorra. No veieu res. No sentiu res. I malgrat tot, alguna cosa brilla en silenci.

-El que fa bell el desert, és que té un pou amagat en algun lloc… -digué el petit príncep.

Vaig quedar sorprès de comprendre d’un cop aquest misteriós brillar de la sorra. Quan jo era petit vivia en una casa vella, i la llegenda explicava que hi havien amagat un tresor. Fins ara, naturalment, ningú no ha pogut descobrir-lo, tal volta ni tan sols l’han cercat. Però encantava tota la casa. A casa meva, s’hi amagava un secret.

-Sí -vaig dir al petit príncep-, tant si es tracta de la casa com dels estels o del desert, allò que els fa ser bells és invisible!

Alguns ja haureu reconegut aquest diàleg del Petit Príncep. Que petit és perquè ho diu el títol però, és de les coses més grans que s’han escrit mai. Diria que totes les respostes són allí dins. Quasi qualsevol resposta que cerquis, és fàcil trobar-la a dins d’aquest breu conte per a adults. A molts en l’han fet llegir de menuts però, sincerament, és quan un és adult que val molt la pena retrobar-lo i fer una acurada lectura.

Per què us dic avui tot això? Ja he dit en les anteriors entrades que vaig començar el 2014 de molt bon humor i, per ara, no permetré que res ho canviï. M’amoïna o m’interessa tot el tema polític, el que es fa i el que es desfà, la gent… Però abans que tot, és un mateix i el propi benestar. Com deia fa un temps, no és que m’hagi tornat més egoista; senzillament, després d’haver après fa molt de temps una sèrie de coses, ara les aplico.

Perquè una de les coses més importants a la vida, sinó la més important, és l’actitud. L’actitud davant les coses i les adversitats i sobretot, sobretot, amb els ulls amb els quals es miren les coses. Amb broma i amb certa ironia, sempre hem dit que la “bellesa està en els ulls del qui mira”. Doncs res més enllà que això mateix. Ens cal aprendre a mirar amb el filtre de la bellesa i us adonareu que, com avançava el Petit Príncep, tot amaga un tresor.

Només d’aquesta manera es pot entendre que, en el meu cas, em pugui fer tant immensament feliç anar al mercat municipal a comprar verdures i que m’atengui la Sandra amb el seu somriure o l’Helena amb la seva simpatia, senzillesa, sinceritat i humilitat. Ambdues valen un imperi. O, per posar un altre exemple, que la Lina m’arregli el peix just per posar-lo al congelador. Tonteries…Com també són tonteries veure com la carnissera d’una carnisseria del cas antic atén els seus clients amb un immens somriure i de manera especial, o veure una dona gran venent les seves herbes al mercat… No sé com es diu però, cada dissabte, quan hi passo per davant, penso que li faria una abraçada. Quin encant de dona! I així, anar fent… Un nen amb una piruleta o abastant un globus, una parella adolescent descobrint l’oxitocina, la persona anònima que entra a l’establiment i diu bon dia, o els que et responen quan tu ho dius… També quan vaig a comprar el cafè i em diuen “Carles, el doble A?” Tot són tonteries

Com bé il·lustra la vinyeta i sempre he dit, al món hi sobre gent i hi manquen persones. El que fins ara no havia sigut capaç d’apreciar, és que mirant amb uns altres ulls, cercant els secrets de les coses, que hi són, cada dia hi ha més persones i tot va molt millor. Persones que transmeten alegria, felicitat, que són atentes, diamants, joies, encantadores… Persones que et contagien d’aquest esperit i quasi t’obliguen a sentir-te igual i a compartir-ho amb els demés. Persones que només en veure-les fan que moltes coses, per petites que siguin, siguin importants i valguin la pena. Per tant, no hi ha mal que per bé no vingui; només es tracta de saber-li trobar i, sobretot, apreciar, gaudir i compartir. Que passeu tot un molt bon dia!

Carles Costa – L’actitud a la vida

_

Quant a

Enginyer Tècnic en Informàtica de Sistemes per la UOC i, Persona Humana. ccm1714cat@gmail.com He escrit un llibre: Construint la meva Catalunya ideal. El pots llegir i descarregar des del meu bloc (www.ccm1714.cat).

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “L’actitud a la vida
 1. David BC ha dit:

  Una meravella ‘El Petit Princep’. Però també és un punt malenconiós. Ho dic perque hem de conviure amb tota mena de sentiments, també amb la sensació de pèrdua que sempre tinc quan llegeixo el llibre, no sé bé si per la pèrdua de la infantesa, de la innocència, de les persones estimades, o de tot una mica.
  Aquesta actitud de la que parles, aquesta energia positiva, és imprescindible per viure amb “bon rotllo”. Però, sense caure al pou de l’amargor, hem de mirar dins, i xuclar també de vegades una mica de l’aigua que l’omple.
  Molts grans artistes, molts grans pensadors, han estat gent infeliç. I en part, crec, aquesta infelicitat venia pel fet de ser personatges que copsaven molt intensament les seves imperfeccions, les seves limitacions (i en certa manera és el que els impulsa a cercar i saber més!)… Que són també les imperfeccions i limitacions de tots nosaltres, però que obviem de tal manera que no ens preocupin, o que no ens preocupin tant com a ells (que ja està bé que sigui així).
  Es a dir, hem de buscar un equilibri per no caure al pou, però tampoc allunyar-nos massa i morir de set. Hem de beure una mica d’aquesta aigua, tot i defugir estar permanentment submergits en ella.

  Actitud positiva, sempre, perque el contrari és l’autodestrucció.
  Consciencia del “costat fosc” del ser humà, no oblidar les nostres imperfeccions, ser conscient de la nostra ignorància, dels reptes que no podrem assolir, de les mancances, també … amb un somriure.

  • Carles Costa ha dit:

   David,
   senzillament, brillant: “Es a dir, hem de buscar un equilibri per no caure al pou, però tampoc allunyar-nos massa i morir de set. Hem de beure una mica d’aquesta aigua, tot i defugir estar permanentment submergits en ella.”

   No crec que es pugui expressar millor.

   Crec que el Petit Príncep forma part de la trilogia per aprendre a viure bé. Els altres dos llibres, podrien ser l’Ahora Yo del Mario Alonso i Deixa de ser tu del Joe Dispenza. Quasi recomanaria la lectura per aquest ordre.

   Resumint moltíssim: som els que volem ser per una banda i som els que la gent volen que siguem per una altra; som n coses diferents, tantes com ulls que ens observen; inclosos nosaltres mateixos. No podem decidir què passarà però sí com ho tractem/enfoquem. És important veure amb perspectiva d’on venim i com per veure on som i com i per enfocar on volem anar i com (la teva esplèndida metàfora).

   Vaja, humilment ho veig així.

   Moltes gràcies pel comentari, David.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: