10 articles sobre dones i ciència

Aquí teniu una selecció de deu articles i notícies sobre dones i ciència que s’han publicat darrerament i que m’han semblat particularment interessants. 

Alabama Astronauts Come Home For Training (Archive: NASA, International Space Station, 11/26/13)

Alabama Astronauts Come Home For Training (Archive: NASA, International Space Station, 11/26/13)

1) El Pla d’Igualtat d’Oportunitats i Gestió de la Diversitat de la Institució CERCA, a consulta

Al llarg dels darrers mesos s’ha estat discutint i dissenyant el nou Pla d’Igualtat d’Oportunitats i Gestió de la Diversitat.  La Institució CERCA ha proposat aquest pla als centres que en depenen perquè el personalitzin i puguin així implementar les mesures corresponents, si escau. Podem llegir a la introducció:

Malgrat que les dones investigadores han començat a entrar amb força en alguns camps científics, aquest increment de xifres no és una evidència de l’absència del biaix de gènere. Aquest biaix impedeix la plena participació de la dona a la ciència, cosa que obstrueix la meritocràcia acadèmica i alhora limita els recursos humans necessaris per als avenços en competitivitat en la propera dècada.

En algunes àrees també s’ha vist com hi ha una distribució desigual dels recursos econòmics en recerca per a homes i dones: hi ha menys dones rebent fons com a investigadores principals de projecte, i alhora amb menys diners quan els projectes són concedits.

La implementació de les pautes d’actuació adequades ha de portar a una situació d’equilibri que generarà una més gran creativitat i excel·lència en la dinàmica científica i tecnològica dels centres CERCA.

Em sembla una excel·lent notícia que els plans de politiques d’igualtat arribin als centres de recerca, de la mateixa manera que fa anys que ja s’hi està treballant en el món acadèmic. S’ha obert un període de consulta destinat a acollir les propostes d’un públic més ampli fins al 28 de març, i el pla defintiu serà ratificat pel patronat de CERCA.

2) De predoc a cap de grup, 4 testimonis de dones al VHIR

Quatre investigadores del Vall d’Hebron Institut de Recerca, a diferents nivells de la carrera científica, ens expliquen la seva experiència laboral en un centre de recerca on el 75% del personal dedicat a la recerca biomèdica són dones!

3) Six steps to fairer funding for female scientists (The Conversation)

Des d’Austràlia ens arriben sis propostes ben concretes per retenir en el sistema de ciència les dones que han vist interrompuda la seva carrera com a investigadores.

4) The Matilda Effect in Science Communication. An Experiment on Gender Bias in Publication Quality Perceptions and Collaboration Interest (Science Communication)

Interessant article que es fa ressò de l’efecte Matilda (o sistemàtica infravaloració de la tasca de les dones de ciència) en l’àmbit de la comunicació de la ciència.

5) Bibliometrics: Global gender disparities in science (Nature)

Aquesta anàlisi bibliomètrica de 5,4 milions d’articles científics indexats a Thomson Reuters confirma que les desigualtats de gènere persisteixen: els treballs liderats per dones són menys citats i tenen menys col·laboracions internacionals.

6) Differences in research funding for women scientists: a systematic comparison of UK investments in global infectious disease research during 1997–2010 (BMJ Open)

Després d’analitzar les subvencions que el govern britànic ha concedit a la recerca en l’àmbit de les malalties infeccioses en el període 1997-2010, els autors conclouen que els homes han rebut un finançament significativament superior al que han rebut les dones.

7) The Presence of Female Conveners Correlates with a Higher Proportion of Female Speakers at Scientific Symposia (mBio)

L’article analitza 460 simposis en què havien intervingut 1.845 ponents, i conclou que en els congressos intervenen generalment més homes que dones, excepte en aquells casos en què hi ha, pel cap baix, una dona en el comitè organitzador.

8) Megaphones, broken records and the problem with institutional amplification of sexism and racism (Allochthonous Highly)

Aquest post analitza diverses situacions de sexisme i racisme que es van produir a mitjan gener en l’àmbit de la ciència.

9) Women at CERN: a professional perspective (Quantum Diaries)

Aquest post tracta sobre la situació de les dones que es dediquen a la física de partícules, i inclou un recull d’articles sobre la problemàtica de les dones de ciència en general.

10) Una exposició a la UB recull la visió femenina de la medicina

La Facultat de Medicina de la UB ha organitzat l’exposició «Les primeres metgesses vistes pels estudiants de Medicina de la UB», que es podrà veure fins al 28 de març al vestíbul de la Facultat, al campus de Casanova. La mostra, que exposa els diferents punts de vista dels estudiants de Medicina respecte a la feminització d’aquests estudis, recull diversos treballs d’alumnes de la Facultat, així com material bibliogràfic provinent dels fons de la Unitat d’Història de la Medicina i Ètica Mèdica i del CRAI Biblioteca de Medicina.

Altres anotacions relacionades:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: