La impressió 3D

Impressora 3D BCN3DR, de RepRapBCN

Impressora 3D BCN3DR, de RepRapBCN

Les noves impressores 3D permeten obtenir, a partir de models digitals, objectes sòlids tridimensionals mitjançant el dipòsit de capes successives de material. Algunes tecnologies permeten imprimir utilitzant diversos materials i colors.

La impressió 3D és ideal per a la fabricació de prototips i objectes en petites quantitats, sempre que aquests no requereixin estar construïts amb un material de característiques especials diferents de les del material que utilitza la impressora en qüestió.

Permet a l’usuari crear els seus propis dissenys per als objectes i imprimir-se’ls, i compartir amb d’altres usuaris aquests dissenys per a que ells també se’ls puguin imprimir.

Tot i que ja fa unes dècades que es disposava de la tecnologia necessària, no ha estat fins fa relativament poc que els preus de les impressores 3D no s’han reduït fins a uns nivells realment assequibles.

En aquest abaratiment han estat factors decisius la prescripció de la patent original i el projecte RepRap, que ha proporcionat maquinari i programari oberts per a la construcció d’impressores 3D.

Especialment interessant és també el projecte RecycleBot que proporciona maquinari i programari oberts per a la construcció de màquines que permeten reciclar envasos de plàstic per llençar i obtenir-ne plàstic per a ser utilitzat com a material de base per a la construcció d’objectes a les impressores 3D.

Al vídeo següent, realitzat per Catalunya Ràdio, en Xavier Martínez, responsable de projecte de RepRap BCN de la fundació CIM de l’UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), ens parla sobre la impressió 3D:

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
%d bloggers like this: