L’escalfador d’aigua i la vàlvula de seguretat

"Hot water heater for shower", de Jonathan Charles, Flickr

“Hot water heater for shower”, de Jonathan Charles, Flickr

Les instal·lacions d’escalfadors d’aigua incorporen el que es coneix com a vàlvula de seguretat o vàlvula d’alleujament.

A la imatge podeu veure-la instal·lada a la part inferior dreta, entre la canonada d’aigua freda i l’entrada d’aigua freda de l’escalfador.

En cas d’avaria del termòstat, la temperatura de l’aigua podria pujar fins als 100°C, moment en el qual l’aigua es convertiria en vapor, augmentant la pressió fins a límits que podrien provocar una explosió. Per a evitar-ho, la vàlvula de seguretat està ajustada  per a obrir-se i alliberar aquest excés de pressió en cas que aquesta superi un determinat valor màxim, habitualment entre 8 i 10 bars.

Durant el funcionament de l’escalfador d’aigua, en funció també de la pressió de l’aigua del subministrament i de la temperatura a la qual estigui ajustat el termòstat, pot ser normal que per la vàlvula de seguretat surtin algunes gotetes d’aigua per alliberar algun petit excés de pressió puntual.

És per això que molts cops s’instal·la (no és el cas de l’escalfador de la imatge) un tub que porta aquestes gotetes des de la sortida de la vàlvula a algun recipient o a un desaigüe proper.

Si el tub és transparent, facilita la inspecció visual de la quantitat d’aigua que surt per la vàlvula de seguretat. Si en sortís molta, caldria apagar l’escalfador i avisar el servei tècnic.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “L’escalfador d’aigua i la vàlvula de seguretat
  1. Carme ha dit:

    Em passa el contrari, cada dia haig d’ajustar la pressió perquè baixa a 5, 3 o 0 Bars. Com arreglar-ho?

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: