Antoni M. Badia i Margarit. In memòriam

antoni_badia_margarit

Ens ha deixat Antoni M. Badia i Margarit, un dels grans estudiosos de la llengua catalana, especialment de la seua història.
Sense la seua tasca, duta a terme sobretot en anys plens de dificultats, el nostre coneixement sobre el català i la nostra estima per la llengua no serien el que són ara. D’ell hem aprés gramàtica però també passió per la llengua i pel seu estudi.
Aquests dies escoltareu i llegireu emotius escrits rememorant la seua figura i obra. Poc s’escriurà per qui tant va donar per la llengua del seu poble.
Per la meua part, també m’agradaria recordar-lo, especialment a través de dues obres publicades el 2004 per la Universitat de València amb motiu del nomenament com a doctor honoris causa: Apologia i vindicació de la llengua catalana i Moments clau de la història de la llengua catalana, que recullen una bona part dels seus estudis, el primer, els de caire sociolingüístic i el segon, els referits a la història de la llengua.

apologia-i-vindicacio-de-la-llengua-catalana Moments clau de la Hª de la Llengua catalana
Reproduesc unes paraules d’Antoni Ferrando que descriuen ben bé la seua personalitat: «La trajectòria intel·lectual d’Antoni M. Badia i Margarit és indestriable del seu compromís per la llengua. Lluny de refugiar-se en la torre d’ivori en què esdevenen sovint l’erudició i la ciència, el nostre filòleg ha mirat sempre de fer compatible l’estudi del català amb la defensa de la seua normalitat cultural i amb una implicació activa en la tasca de transformació democràtica del país, especialment durant el darrer franquisme i els anys de la transició política» (Apologia i vindicació de la llengua catalana, 2004, p. 9).
El fet luctuós de la seua desaparició ens ha de servir per recordar i aprofundir en la figura i personalitat de l’il•lustre filòleg.
És per això que us convide a veure’l i escoltar-lo a l’entrevista feta per Núria Solé en el programa Savis, emés pel Canal 33 dilluns 5 d’octubre del 2009, on fa un repàs per la seua trajectòria universitària i la seua obra. No us la podeu perdre, escoltareu un personatge clau per a l’estudi de la llengua catalana.
La trobareu en aquest enllaç: Antoni M. Badia i Margarit

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Antoni M. Badia i Margarit. In memòriam
  1. didaclopez ha dit:

    Enguany també s’escau el cinquantenari de les primeres passes de “L’atles lingüístic del domini català”, iniciat per Antoni Badia Margarit i per Germà Colón Domènech. Certament Badia entrà fa temps en l’Olimp dels Alcover, Moll, Fabra, Coromines, Valor, etc.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: