Moltes gemínides!

Aquí les teniu! Si el passat dissabte 13 no vareu poder contemplar les gemínides, us en porto algunes. En aquest cas em fa especial il·lusió, us ho explico!

Les previsions consultades ens deien que el màxim seria el diumenge, coincidint amb les primeres hores de la tarda aquí, per tant el millor seria la nit de diumenge 14 a dilluns 15. La previsió de mal temps i el fet de ser un dia feiner l’endemà feia que fos millor la observació el dissabte, però per diverses raons personals, en arribar a casa sobre les 23:00 el meu destí va ser directament el llit… però la fe és la fe!

I abans d’anar a dormir vaig muntar la càmera sobre trípode a la terrassa de casa, al mig de Palafrugell, amb l’objectiu Samyang 14 f/2.8 que m’està donant moltes alegries (és un traga-llum!!). Vaig mirar el cel 10 minutets, molt destapat, lleugera brisa, apunto la càmera cap al camp visual d’Orió i una mica de paisatge urbà, vaig veure un parell de meteors febles i decideixo anar a dormir. Això si, despertador a les 2 per veure com va la cosa.

I sort!! A les 2:00, amb molt esforç, surto del llit per anar a comprovar el cel, que s’estava emboirant, la càmera encara funcionava, fent fotos de 6 segons a 3200ASA a f/2.8. Miro un moment enlaire i ep! Un meteor. I al cap d’uns segons un altre. I un altre! Realment hi havia molta activitat, la majoria febles, però visibles, això sí. Al cap de pocs minuts l’activitat va disminuir, i amb la son acumulada vaig aprofitar per tornar al llit.

En processar les fotos (unes 750) m’adono que hi ha més meteors del que em pensava. És realment difícil capturar estels fugaços en fotografia: són ràpids, brillen relativament poc i poden passar per qualsevol lloc del cel. Doncs en vaig capturar en 26 fotos, realment moltes tenint en compte que vaig anar per feina!

Aquí us en mostro algunes després de passar-les una mica per Photoshop (color automàtic, contrast i poca cosa més)

2141213_geminida_palafrugell (2)

2141213_geminida_palafrugell (3)

2141213_geminida_palafrugell (4)

2141213_geminida_palafrugell (5)

2141213_geminida_palafrugell (6)

2141213_geminida_palafrugell (7)

2141213_geminida_palafrugell (1)

La primera de totes va aparèixer a més als medis, com a Diari de Girona com a foto del dia del passat dimarts 14:

I al programa Arucytis de 8TV, a l’edició del dilluns 13:


http://www.arucitys.com/#!dilluns-151214/cpk3 minut 158

 Totes les fotos fetes per Francesc Pruneda (C) www.astroemporda.net

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: