Un cometa per Nadal: C/2014 Q2 (Lovejoy)

Qui no recorda la típica imatge de l’estrella de Nadal guiant els tres reis d’Orient? Doncs encara podrem tenir alguna estampa similar aquestes festes, tot i que en molta menor mesura.

De cometes se’n poden veure sovint, tot i que rarament en magnituds inferiors a 10, és a dir, amb telescopi, i normalment són petits punts una mica difosos que es mouen ràpidament nit rera nit. El cometa que ens interessa avui, el C/2014 Q2 (Lovejoy) podria ésser visible a simple vista, petit, però observable.

La trajectòria d’aquest objecte sobre l’esfera celeste farà que cada nit estigui a més altura sobre l’horitzó, al mateix temps cada vegada més brillant, és a dir, cada vegada més fàcil d’observar. Però a partir del 28 de desembre la Lluna començarà a estar present després de la mitjanit, dificultant amb la seva llum la visió del cometa. Així doncs, les millors nits per intentar observar seran les de divendres 26 i dissabte 27, al voltant de la mitjanit i després que es pongui la Lluna.

Per a nosaltres, actualment el cometa està situat en direcció sud a uns 20º d’altura sobre l’horitzó. Prenent com a referència la constel·lació d’Orió que justament també estarà cap al Sud, amb una simple triangulació entre les brillants estrelles Rigel i Sirius podrem localitzar fàcilment la zona en què es troba el cometa.

 

Agafeu els primàtics, pot ser un bon moment per a practicar i comprovareu que aquests aparells realment són una bona inversió per a iniciar-se i gaudir d’allò més amb l’astronomia.

Evidentment intentarem fotografiar-lo, us hi animeu? :-D


Cometa C/2014 E2 Jaques, 31/07/2014. (C) Francesc Pruneda

Per cert, Bones festes!

Imatge i informació extreta de http://cometografia.es/

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: