15 anys sense Enric Valor: «mirant cap al futur amb optimisme»

Mirantcapalfutur
El 13 de gener del 2000 ens deixava Enric Valor. Ara fa, per tant, quinze anys de la seua desaparició, i la seua figura, lluny d’haver-se esvaït per les escletxes de la memòria, és manifesta cada dia a traves de la seua obra literària present en les lectures dels nostres escolars, o de la seua aportació lingüística, que trobem en manuals gramaticals o vocabularis.
No cal dir que la commemoració del desé aniversari del seu traspàs el 2010 i la celebració del centenari del seu naixement el 2011, han contribuït a augmentar els coneixements que teníem del personatge, i a difondre la seua obra i el seu pensament en la societat valenciana.
No obstant això, encara està pendent la creació d’un organisme que treballe contínuament en la difusió de la seua l’obra, aspecte que s’ha reclamat insistentment en els darrers anys. En aquest sentit s’ha de recordar que en el marc del Simposi Enric Valor celebrat el 4, 5 i 6 de novembre de 2011 a la Universitat d’Alacant, s’aprovava una resolució reivindicant la creació de la Fundació Enric Valor, i que les Corts Valencianes instaven al Govern valencià en la reunió del 12 de novembre de 2013 a la cessió de la casa natal d’Enric Valor a l’Ajuntament de Castalla. Actualment aquesta cessió ja s’ha produït, i de fet, l’ajuntament castallut dedicarà el 2015 una partida pressupostària «al manteniment de la casa d’Enric Valor».
Ara bé, les Corts Valencianes també aprovaven en la Proposició No de Llei del 12 novembre de 2013 «agilitar la firma d’un conveni per a articular la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en aquest projecte, que consisteix en la prestació del suport tècnic de cara a la museïtzació d’aquest espai i per a la promoció d’activitats culturals de qualsevol tipus per tal de difondre la vida i l’obra d’Enric Valor».
Dissortadament, però, a hores d’ara encara no s’ha materialitzat cap proposta per part de les institucions públiques i privades que moralment més s’haurien d’implicar, com ara la Conselleria de Cultura, l’AVL, Ajuntament de Castalla i altres de la comarca, les Universitats valencianes, els familiars i hereus d’Enric Valor, els editors de la seua obra gramatical i narrativa, representants del món cultural i educatiu valencià,…
Tot i això, el nostre desig és que l’any que encetem ens porte importants novetats respecte a l’estudi i difusió de la figura i l’obra d’Enric Valor, i fins i tot a la creació de la desitjada Fundació Enric Valor.
Esperem que el 2015 convertisca en realitat els anhels de canvi que molts desitgem per al País Valencià i que s’inicie un nou camí en la política d’organismes autonòmics i ajuntaments que no gire l’esquena a les persones del present ni a les seues necessitats, ni oblide els personatges del passat que han configurat la nostra personalitat i singularitat com a valencians.
Segurament aquest desig que manifeste m’ha portat a recordar les paraules que Enric Valor adreçava als valencians, com a president del Bloc de Progrés Jaume I, el 6 de maig de 1995, poc abans de les eleccions autonòmiques que van portar al govern a E. Zaplana, fent una crida a la participació en la manifestació que aquell dia havia de recórrer els carrers de València sota el lema «Guanyem el futur». Deia Enric Valor:
«Anem a eixir al carrer milers i milers de valencians, i ho anem a fer en l’ambient lúdic, pacífic i democràtic que ens caracteritza com a poble. Anem a eixir animosos i esperançats, mirant cap al futur amb optimisme i recordant les tristors del passat no amb cap propòsit masoquista, ni amb ànim de revenja: però sí amb la fermesa de les nostres conviccions, amb la voluntat expressa i decidida que mai més torne aquest passat de negror, ni al País Valencià ni enlloc més del planeta».
Que així siga don Enric!

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: